HAKUTULOS
Kulttuurikasvatus
Kulttuurifestareiden ohjelmat tarjoavat ihmisille iloa, paloa ja syyn osallistua tapahtumaan. Mutta voisivatko ne ympäristökasvatuksellisiin tulokulmiin risteytettyinä tarjota myös uusia oivalluksia ja löytöjä – jopa mahdollisuuksia yhteistyöhön ja voimautumiseen?
Voinko kutsua itseäni ympäristökasvattajaksi, jos työkenttäni on kulttuuriympäristö? Miten ympäristökasvatus ja kulttuuriympäristökasvatus oikeastaan eroavat toisistaan? Kulttuuriympäristö toimii oppimisympäristönä, joka pienissä, jo osin hautautuneissa yksityiskohdissaan osoittaa, kuinka maailma muuttuu ja kehittyy. Marianna Karttunen testasi Lappeenrannan linnoituksen kiertokävelyillä ympäristökasvatuksesta tuttuja menetelmiä mukulakivien aistimisesta maiseman muutoksen pohtimiseen. Lue Ympäristökasvatusta uudella twistillä -sarjan toinen osa!
Suomalaisella ympäristökasvatuksen tutkimuskentällä on viime aikoina tarkasteltu muun muassa ekososiaalista sivistystä, transformaatiota sekä ilmastokasvatukseen liittyviä haasteita. Tässä katsauksessa esitellään myös soiden muuttuvaan kulttuuriperintöön liittyvää tuoretta tutkimusta.
Ainon tarina – meidän tarinamme on Sabrina ja Saarten tyttäret -laulukollektiivin moderni tulkinta Kalevalan Ainosta. Tässä tulkinnassa Aino on rohkea nuori nainen, joka uskaltaa sanoa vastaan ja olla alistumatta yhteisönsä sanelemiin normeihin. Kuoron taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg kokee myös Ainoa veteen houkuttelevat seireenit itsenäisyytensä ja vahvuutensa löytäneiksi maagisiksi naisiksi. Aino lähtee naisten mukaan ja kokee muodonmuutoksen Vellamon neidoksi.
Monitaiteellinen vapaan kulttuurin Festival Norpas järjestettiin yhdeksättä kertaa Saaristomeren ruukkikylässä Taalintehtaalla Kemiönsaaressa 4.–8.8.2021. Festivaalin teemana oli Toisenlaiset todellisuudet. Tapahtumissaan festivaali otti syliotteen luonnosta. Luonto- ja ympäristöaiheita käsiteltiin näyttelyissä, elokuvaesityksissä ja esitelmissä. Ainutlaatuisia tapahtumapaikkoja tarjosivat meri, kalliot ja ruukkikylän rakennukset.
Kaupunkiviljelyhanke Galleria Kasvihuone tarjoaa inspiroivan puitteen ilmiöpedagogiikkaa soveltavalle ympäristökasvatukselle osana varhaiskasvatusta. Helsinkiläisen Päiväkoti Marian lapset ovat osallistuneet kasveja ja taidetta sisältävän gallerian toimintaan retkien, taidetyöpajan ja kasvien hoitamisen myötä.
Hyvärilän nuorisopäällikkö Tuija Hurri siirtyi jo 21 vuotta sitten Hyvärilän nuorisokeskukseen hyödyntämään aikaisempia kokemuksiaan lastentarhanopettajana, eräoppaana, elämyspedagogina ja melonnanohjaajana. Nurmeksessa sijaitseva Hyvärilä on paikka, jossa nuori pääsee kokemaan luontoa luonnossa.
Ihminen on orgaanisessa maailmassa yksi biologinen laji, jonka tulisi löytää uudelleen yhteys luontoon. Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelysarjan taiteilijat ilmensivät puhuttelevissa teoksissaan kehollisuuden ja luontoon sopeutumisen välttämättömyyttä digitalisaation, omistamisen ja ympäristöongelmien yhteiskunnassa.
Vähälumisena talvena voi tehdä ulkona tähtikuvioita luonnonmateriaaleista. Vinkissä on sekä toiminnallinen että tarinallinen ulottuvuus.
Tanssi tarjoaa näkökulmia elämään: juurtumiseen, kasvamiseen ja vaikuttamiseen. Tanssiteos on yhteyden ja osallisuuden peili ja Wildlife-esitys antoi käsityksen lasten maailmasta.