HAKUTULOS
Osallisuus
Miksi tietty paikka on mielestämme upea, ja toinen taas ei niinkään? Taidetehdas Wärjäämön kehitysvammaiset asiakkaat pohtivat merkityksellisiä paikkoja opiskelijoiden ympäristökasvatuskokeilussa. Tuloksena syntyi tärkeää pohdintaa ja vaikuttava taidenäyttely, joka toi yhteen taiteilijoita ja heidän läheisiään sekä yliopiston väkeä.
Kysyin nuorilta, mitä he haluaisivat tehdä työpajatoiminnassa Malminkartanon harrastushallilla. Nuoret toivoivat nimettyjen hallipaitojen painamista. Niinpä opetin heille kankaanpainantaa osana ympäristökasvatusopintojani. Monikulttuurisessa tyttöjen lentisryhmässä höntsäillään ottamatta liikoja paineita. 13-vuotiaan Ahlamin ja 16-vuotiaan Ikramin mielestä lentisillat ovatkin viikon kohokohtia.
UUT – Uskallakin uhmata tulevaisuutta -kokeilussa etsittiin nuorten kanssa ratkaisukeskeisiä lähestymistapoja käsitellä globaaleja ja yksilöllisiä haasteita. Ympäristöteemoihin liittyviä tuntemuksia ja ajatuksia avattiin keskustelun, kirjoittamisen sekä video-, ääni- ja kuvataiteen avulla. Toiminnassa sekä nuoret että aikuiset kokivat erityistä innostusta saadessaan pohtia omaa suhdettaan eläimiin, metsään ja ilmastoon. Onnistuneen kokeilun järjestivät kolme sopivasti keskenään erilaista järjestöä: Nuorten Akatemia, Luonto-Liitto ja Kriminaalihuollon tukisäätiö.
Kasvatustieteen opiskelijat Minna Sundman ja Salla Tyyskä järjestivät ympäristökasvatuskokeilun Mahnalan Ympäristökoululla Hämeenkyrössä. Tavoitteena oli lisätä nelosluokkalaisten tietoa luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta, tuoda heidän tietotaitoaan käytäntöön ja tukea näin heidän toimijuuttaan.
Kaupunkiviljelyhanke Galleria Kasvihuone tarjoaa inspiroivan puitteen ilmiöpedagogiikkaa soveltavalle ympäristökasvatukselle osana varhaiskasvatusta. Helsinkiläisen Päiväkoti Marian lapset ovat osallistuneet kasveja ja taidetta sisältävän gallerian toimintaan retkien, taidetyöpajan ja kasvien hoitamisen myötä.