Koulutukset opettajille ja kasvattajille

FEE Suomi järjestää yhdessä muiden toimijoiden kanssa maksuttomia ympäristökasvatuskoulutuksia opettajille ja kasvattajille. Koulutuksissa käsitellään monipuolisesti eri teemoja. Vuonna 2021 järjestämme koulutuksia ympäristöahdistuksen kohtaamisesta, myötätunnosta, luonnon monimuotoisuudesta sekä lasten ja nuorten osallisuudesta.

Tulethan rohkeasti mukaan päivittämään osaamistasi, inspiroitumaan ja tutustumaan uusiin aihepiireihin. Opetettavien asioiden hyvä tuntemus on lähtökohta laadukkaalle ympäristökasvatukselle!

Löydät kuvaukset tällä hetkellä tiedossa olevista koulutuksista alta.

 

Myötätunto kestävien toimintatapojen edistäjänä

Ilmoittautuminen kevään 2022 koulutuksiin on alkanut!

Toisille – myötätuntopedagogiikka ympäristökasvatuksessa -koulutus tarjoaa varhaiskasvatuksen ja esi- ja alkuopetuksen henkilökunnalle käytännön työkaluja ja uusinta tutkittua tietoa myötätunnosta kestävän elämäntavan näkökulmasta.

Osallistujat saavat koulutuksesta käytännön keinoja lasten aktiivisen toimijuuden, osallisuuden ja myönteisen ympäristösuhteen vahvistamiseen sekä toisiin ihmisiin ja luontoon suuntautuvan myötätunnon tukemiseen päiväkodin ja koulun arjessa – varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman sisältöjen mukaisesti. Koulutus sisältää kaksi helposti toteutettavaa etätehtävää, kaksi lyhyttä etäluentoa, kaksi lähiopetuspäivää ja asiantuntijoiden tuella toteutettavan myötätuntoprojektin.

Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa maksutonta täydennyskoulutusta ja sen laajuus on yhteensä kaksi opintopistettä. Järjestämme koulutukset yhteistyössä myötätuntoa tutkineiden asiantuntijoiden kanssa. Kouluttajina toimivat FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu, väitöskirjatutkija Pihla Soinnunmaa, yliopistonlehtori Jaakko Hilppö, väitöskirjatutkija Emma Kurenlahti ja yliopisto-opettaja Linda Nurhonen.

KOULUTUKSET / SYKSY 2021:

HELSINKI
Ti 5.10. (etäkoulutus)
Ti 7.12. (paikan päällä FEE Suomen tiloissa)

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa. Ilmoittautuminen on päättynyt.


KOULUTUKSET / KEVÄT 2022:

PORI
Koulutuspäivät: ti 15.2. ja ti 19.4.
Mukaan mahtuu 30 osallistujaa.
Ilmoittautuminen päättyy 2.2.2022 tai paikkojen täyttyessä.
Varmista paikkasi ilmoittautumalla. Ilmoittautuminen aukeaa joulukuussa 2021.


TAMPERE

Koulutuspäivät: ti 15.3. ja ti 17.5.
Koulutuspaikka: Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4.
Mukaan mahtuu 40 osallistujaa.
Ilmoittautuminen päättyy 2.3.2022 tai paikkojen täyttyessä.
Varmista paikkasi ilmoittautumalla. Ilmoittaudu mukaan tästä!


OULU

Koulutuspäivät: ti 22.3. ja to 19.5.
Koulutuspaikka: Timosenkosken luontokoulu, Timosenkoskentie 44.
Mukaan mahtuu 30 osallistujaa.
Ilmoittautuminen päättyy 8.3.2022 tai paikkojen täyttyessä.
Varmista paikkasi ilmoittautumalla. Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteistyössä: Oulun yliopisto, täydentävien opintojen keskus.

 

Oppilaat ympäristötoimijoina: Työkaluja osallistavaan kasvatukseen

Ti 14.9. + ma 8.11.2021. Ilmoittautuminen ti 31.8. mennessä.
To 23.9. + ti 23.11.2021. Ilmoittautuminen ke 8.9. mennessä.

Oppilaat ympäristötoimijoina -koulutuksessa osallistujat perehtyvät osallisuuden merkitykseen osana kestävää kehitystä ja saavat työkaluja kehittää koulunsa toimintakulttuuria oppilaita osallistavaan ja kestävää elämäntapaa vahvistavaan suuntaan.

Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa maksutonta täydennyskoulutusta. Järjestämme koulutuksen WWF Suomen kanssa. FEE Suomen kouluttajana toimii Vihreä lippu –ohjelmajohtaja Monika Salmivalli.

Koulutus on suunnattu kaikille esiopettajille ja peruskoulun opettajille, jotka ovat valmiita kokeilemaan ja kehittämään oppilaiden ympäristöosallisuutta ja ympäristötyötä omassa koulussaan alkavana lukuvuotena. Koulutuksen laajuus on yhteensä 2 opintopistettä. Koulutus koostuu kahdesta iltapäivän mittaisesta etätapaamisesta ja etätehtävistä. Koulutus toteutetaan webinaarina. Webinaarit on mahdollista katsoa myös tallenteena.

 

PÄÄTTYNEET KOULUTUKSET SYKSYLLÄ 2021:

Eväitä ympäristöahdistuksen kohtaamiseen

Koulutus toteutetaan webinaarina ke 17.11.2021 klo 13-16. Ilmoittautuminen 15.11. mennessä.

Koulutus antaa eväitä ympäristötunteiden ymmärtämiseen ja käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Se on suunnattu opettajille ja kasvattajille, mutta kaikki lasten ja nuorten parissa työskentelevät ovat tervetulleita mukaan.

Koulutuksessa käsitellään ympäristökriisiä, ympäristötunteiden kirjoa ja ilmenemistä sekä sitä, miten ympäristöasioita ja -tunteita voi käsitellä rakentavasti. Koulutuksessa huomioidaan sekä opettajan että lasten ja nuorten näkökulma. Iltapäivä sisältää myös keskusteluja, harjoituksia ja materiaalien esittelyä.

Kouluttajina toimivat FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu ja Taneli Saari Tunne ry:sta. Tilaisuus on osa Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta.

Koulutus on osallistujille maksuton ja se toteutetaan webinaarina. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse koulutusta edeltävänä päivänä. Varmista paikkasi ilmoittautumalla 15.11. mennessä, ilmoittautumislomakkeelle täältä.

Me aarteenvartijat: Tietotaitoa luonnonkirjon innostavaan käsittelyyn

Ti 24.8. + ti 21.9.2021 Zoom (täynnä).
La 4.9. Harakan luontokeskus (täynnä).
Ke 8.9. + ke 10.11. Lapin yliopisto. Ilmoittautuminen 30.8. mennessä.
To 7.10. Zoom + ti 2.11. Ruissalon luontokoulu, Turku. Ilmoittautuminen to 23.9. mennessä.

Me aarteenvartijat -koulutus tarjoaa tietoa luonnon monimuotoisuudesta, sen uhkatekijöistä ja suojelusta sekä testattuja malleja ja työkaluja monialaisen ja toiminnallisen ympäristöopetuksen toteuttamiseen. Kaksipäiväinen koulutus on suunnattu esiopettajille ja peruskoulun opettajille.

Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa maksutonta täydennyskoulutusta. Sen laajuus on yhteensä kaksi opintopistettä. Järjestämme koulutukset yhteistyössä WWF Suomen ja Natur och Miljön kanssa. FEE Suomen kouluttajana toimii toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu.

Ensimmäisenä koulutuspäivänä paneudutaan luonnon monimuotoisuuden käsitteeseen ja harjoitellaan sen havainnointia monialaisesti ja toiminnallisesti. Toisella koulutuskerralla edetään kohti luonnon monimuotoisuuden uhkia ja suojelumahdollisuuksia keskittyen erityisesti siihen, mitä koulussa voidaan tehdä. Opettaja toteuttaa lähipäivien välissä kehittämistehtävänä opetuskokeiluja oppilasryhmän kanssa.

Koulutukset toteutetaan syksyllä 2021 koronatilanteen mukaan verkossa, Helsingissä, Rovaniemellä ja Turussa. Ensimmäiset koulutukset käynnistyvät jo elokuun lopulla.

 

 

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.