Ennen paperi- ja karamellikauppa, nyt yhteisöllinen, palkittu Taidetila Toinila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teksti: Riitta Salasto


Vuosikymmeniä sitten paperi- ja karamellikauppana toiminut rakennus pihapiireineen oli pitkään käyttämättömänä Petäjävedellä. Kymmenkunta vuotta sitten miljöö sai kokonaan uuden elämän, kun taiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa alkoivat työskennellä siellä lasten ja lapsiperheiden kanssa. He saivat työstään Taidetila Toinilassa valtionpalkinnon vuonna 2021.


Paperikaupan uusi elämä

Katuun maalattu värikäs räsymatto kutsuu sisään taloon. Toinilan satupuutarhassa voi kulkea ja kokea oman seikkailunsa. Taide on omaperäistä, se sitoutuu tekijöihinsä ja ympäristöönsä. Sillä on yhtymäkohtia ITE-taiteeseen.

Toinila on saanut nimensä entisen paperikaupan omistajan etunimestä Toini. Asumaton, tyhjillään oleva puurakennus tarjoaa persoonalliset puitteet näyttelytoiminnalle ja lasten ympäristötaiteelle. Rakennus puhuu teostensa kanssa, ja nykyinen käyttötarkoitus toimii inspiraationa tavaroiden uusiokäytölle ja luovuudelle. Ihmisten hylkäämä koskettaa ihmisiä.

Taidetilan keskiössä on alusta asti ollut ollut kierrätysmateriaalien käyttö. Käytännön työskentelyyn ja samalla kestävän kehityksen arvoihin sopivat materiaalit ja toimintatavat opettavat lapsille luonnon kunnioittamisen tärkeyttä. Ja lapset jos jotkut imevät oppia tehokkaasti!

Kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa perustivat taidetilan tyhjänä olleeseen taloon, kun Petäjäveden kunta antoi sen heidän käyttöönsä. Sisääntuloportaat on kunnostettu, ei juuri muuta. Vesijohtoa ei ole, eikä lämmitystä.

Laudanpätkistä ja muista kierrätysmateriaaleista rakennettuja värikkäitä satuhahmoja portaiden vieressä

Lasten nikkaroimat taidepolun asukkaat toivottavat tervetulleeksi Toinilaan.  Kuvassa Halipönttö, Misu, Kuningas Possu ja herra Savupää.

Taiteilijat kohtasivat Italiassa

Taiteilijapari Johanna Juvosen ja Biagio Rosan yhteistyö alkoi opiskeluvuosina Italiassa, Urbinon kuvataideakatemiassa 2000-luvulla. Rosan kotiseudulla Italian Abruzzossa sattuneet maanjäristykset ovat vaikuttaneet taiteilijoiden teoksiin, luonnon ilmiöiden kuvaamiseen ja yhteisötaiteeseen. Näyttelyitä taiteilijaparilla on ollut muun muassa Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Porissa.

Juvonen ja Rosa ovat työskennelleet koululaisten ja lapsiperheiden kanssa Toinilassa vuodesta 2011 alkaen.  Pääpaino on ympäristökasvatuksessa ja lasten luovassa toiminnassa yhteistyössä kunnan sivistystoimen kanssa. Kouluyhteistyötä on tehty myös Keuruun ja Multian kuntien kanssa.

Johanna Juvoselle ja Biagio Rosalle myönnettiin valtionpalkinto 2021. Perusteena oli Toinilassa tehty työ. Palkinnon luovutti tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Lastenkulttuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Tukea on saatu Taiteen edistämiskeskukselta, Petäjäveden kunnalta ja kerran myös Keski-Suomen Kulttuurirahastolta.

Kulttuurituottaja Olli Koponen Toinilan taidepolulla.

Yhteistyötä koululaisten, työttömien ja kunnan kanssa

Kouluyhteistyö näkyy Toinilassa etenkin kevätlukukauden lopussa ja syyslukukauden alussa, kun koululuokat tulevat tutustumaan Toinilan taidenäyttelyihin sekä tekemään työpajoihin omia töitään, kertoo kulttuurituottaja Olli Koponen Petäjäveden kunnasta.

– Toinilan taiteilijoilla on ollut Petäjäveden kunnan kanssa yhteistyösopimus muutaman vuoden ajan. Tämä on taannut jatkuvuutta ja monipuolisen toiminnan lämpimän kauden ajaksi eli noin puoleksi vuodeksi.

– Haaveenamme on saada toiminta ympärivuotiseksi ja keksiä aina vaan uusia toimintaideoita. Lastenkulttuurin valtionpalkinto oli viimeistään osoitus siitä pitkäjänteisestä ja arvokkaasta työstä, jota Johanna ja Biagio ovat lasten ja taiteen parissa Petäjävedellä tehneet, jatkaa Olli Koponen.

Uutena avauksena Taidetila Toinila on aloittanut yhteisyön Työtuvan kanssa. Työtupa on osallistunut ToiniLIGHT-valotapahtumaan tuomalla työttömien tekemiä teoksia taidepolulle.

Petäjäveden Vanha kirkko rakennettiin vuosina 1763–1765, kellotapuli on vuodelta 1821. Kirkko poistettiin käytöstä vuonna 1879, kun uuden kirkko valmistui salmen toiselle puolelle. Rakennuksia on kunnostettu muistomerkkinä 1920-luvulta lähtien.

Petäjävesi on kiinnostava kotimaan matkailun kohde

Petäjäveden kylänraitti, taidetilan kesänäyttely ja Vanha Petäjäveden kirkko ovat kokonaisuus, jota ei löydy muualta Suomesta. Kirkko merkittiin Unescon maailmanperintökohteisiin vuonna 1994, ja se onkin tunnetuin Petäjäveden matkailukohde, saavutettavissa myös kanoottiretkellä kauniin vesistön rannassa.

Petäjäveden Vanha kirkko on talonpoikien taidonnäyte ja esimerkki siitä, kuinka paikalliset sovelsivat keskieurooppalaista arkkitehtuuria ikivanhalla hirsisalvostekniikalla – läntisen kulttuurin ja luterilaisen kirkon äärialueilla.

Taidetila Toinilan kesänäyttely koostui vuonna 2022 Petäjäveden yläkoulun oppilaiden näyttelystä sekä Juvosen ja Rosan kesänäyttelystä. Taiteilijapari yhdisti lasten taidetta omiin teoksiinsa ja kokosi niistä installaatioita. Kolmevuotias Ottavio Rosa sai myös Hirviö Maustin värimaailma -näyttelyn sekä 18-vuotias Tiia Tammi Luonnon luo, Tammi sut tuo -näyttelyn.

Kesällä toteutettiin myös maalauspajoja nuorille ja ympäristötaidepajoja perheille. Kierrätysmateriaalista tehdyt hahmot jäävät polulle vuodenaikojen armoille. Seuraavina vuosina niitä korjaillaan ja tehdään lisää. Polku elää ja laajenee vuosi vuodelta. Petäjäveden lapset muistavat varmasti aikuisenakin vanhan kirkon ja taidetilansa. 

Johanna Juvonen: Scaccia pensieri, 2022. Teos 2GETHER kesänäyttelystä. Teoksen alle voi pysähtyä miettimään tuottamamme roskan määrää. Installaation materiaaleina on käytetty pieniä henkilökohtaisia tavaroita, joihin liittyy muistoja (kuten rikkinäisiä koruja) sekä rikkoontuneita muoviesineitä ja luonnonmateriaaleja.


Kuvat: Riitta Salasto ja Olli Koponen

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.