Historian havinaa: Vihreä lippu 20 vuotta Suomessa
– Että ohjelma on edelleen olemassa! hihkaisee Essi Aarnio-Linnanvuori, kun kysyn, mikä hänen mielestään parhaiten onnistui Vihreän lipun pilottivuonna.
Koulujen ja päiväkotien ympäristökasvatusohjelma Vihreä lippu rantautui Suomeen 20 vuotta sitten syksyllä 1998, kun kuusi Itä-Helsingin koulua ja päiväkotia lähti mukaan ohjelmaan. Nyt tuo joukkio on kasvanut kolmeensataan värikkääseen toimijaan liki kaikista maamme kolkista. Vihreä lippu -ohjelma on kokenut lukuisat uudistukset, mullistukset ja huippuhetket.
Miten kaikki alkoi?
Essi Aarnio-Linnanvuori aloitti Vihreä lippu -projektisihteerinä kesäkuussa 1998, kun FEE Suomi – tuolloin Suomen Ympäristökasvatuksen Seura eli Sykse – oli päättänyt kokeilla Vihreää lippua Suomessa Ruotsin mallia mukaillen. Vuonna 1998 kansainvälinen Vihreä lippu -ohjelma Eco-Schools oli jo levinnyt laajalle Eurooppaan ja sitä johdettiin Portugalista käsin.
Suomen Vihreän lipun juuret ovat kuitenkin pohjoismaissa: Helsingin ympäristökeskuksen ympäristökasvattaja Kaisa Pajanen tutustui ohjelmaan tanskalaisessa ympäristökasvatusseminaarissa vuonna 1996 ja tutkailtuaan ohjelmaa tarkemmin innostui siitä niin, että esitteli ohjelman Sykselle. Syksen tuolloinen puheenjohtaja Maija Venäläinen innostui ajatuksesta ja rekrytoi Helsingin yliopistossa ympäristönsuojelutiedettä opiskelleen Essin Vihreän lipun ruoriin.
Nykyisin WWF:n ympäristökasvatusasiantuntijana työskentelevä Essi kirjoitti keväällä 1998 hankehakemuksen, jonka esityön olivat tehneet Maija Venäläinen ja FEE Suomen nykyinen puheenjohtaja Silja Sarkkinen. Toiveena oli, että ohjelman koordinoimiseen saataisiin rahoitus EU Urban -lähiöprojektilta. Kun rahoitus varmistui, myös Vihreän lipun pilottivuoden osallistuja-alue määräytyi, sillä hankerahoilla piti kehittää oloja Itä-Helsingissä.
Syyslukukauden alussa Essi lähetti kirjeet kaikkiin alueen kouluihin ja päiväkoteihin ja ihka ensimmäisiksi Vihreä lippu -osallistujiksi ryhtyivät Myllypuron ylä- ja ala-asteet, Kontulan ala-aste, Vesalan ala-aste sekä päiväkodit Kurki ja Neulanen. Ruotsi-kytkös jatkui edelleen, kun Essi käytti suomalaisten Vihreä lippu -materiaalien pohjana ruotsalaisia materiaaleja, tulipa Ruotsista jopa kouluttaja auttamaan Suomen ympäristökasvattajia ja Vihreä lippu -osallistujia ohjelman käynnistelyssä.
Toimintamallin osalta perusasiat ovat pysyneet paikallaan: aivan kuten tänäkin päivänä, Vihreä lippu -osallistujat valitsivat myös vuonna 1998 raadin ja teeman sekä tekivät toimintasuunnitelmat ja raportit toiminnastaan.
Vihreän lipun ensimmäinen lukuvuosi huipentui lippujen luovutusjuhlaan Myllypuron yläasteella toukokuussa 1999. Lippujuhla on säilynyt Essin rakkaimpana muistona ensimmäisestä Vihreä lippu -vuodesta. Mukana olivat niin yläastenuoret kuin päiväkotilapsetkin, ja juhlassa luettiin päiväkoti Kurjen kummipoliitikon, Pekka Haaviston, terveiset. Liput luovutti Helsingin ympäristölautakunnan puheenjohtaja Christel Lehtinen. Hesari uutisoi tästä merkittävästä tapahtumasta – ensimmäiset Vihreät liput oli myönnetty!
Teksti: Aino Alasentie
Kuvat: Mari Geisor (Satumetsän päiväkoti, 2000-luku) & Kaisa Pajasen arkisto (1990-luku).