Lapsille hyvinvointia vihreältä päiväkodin pihalta
Espoossa, Lahdessa ja Tampereella tutkitaan, voidaanko päiväkodin pihaympäristöä muokkaamalla saada aikaan muutoksia, jotka lisäävät kaupunkilaislasten hyvinvointia ja terveyttä. Kuuden päiväkodin pihalle tuotiin kunttaa eli siirrettävää metsämaata, nurmea, istutuslaatikoita ja turveharkkoja keväällä 2016 ja 2017. Tulokset osoittavat, että vihermateriaaleilla on hyviä vaikutuksia.
Myönteisiä vaikutuksia mielialaan, jaksamiseen ja motivaatioon
Lahden ympäristöneuvonta antoi päiväkodeille vinkkejä, miten lapset voivat olla mahdollisimman paljon kosketuksissa vihermateriaaleihin. Monitieteisen tutkimuksen toteuttaa Helsingin yliopisto yhdessä Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.
Tulosten perusteella vihermateriaalit ovat lisänneet lasten toimintamahdollisuuksia pihoilla: lapset ovat saaneet inspiraatiota monipuoliseen leikkiin ja heidän liikkumisensa on lisääntynyt. Lapset ovat olleet kosketuksissa vihermateriaaleihin eri aistein ja saaneet tietoa luonnosta, mikä voi vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja edistää ympäristövastuullisuutta.
Viherpihat ovat vaikuttaneet myönteisesti sekä lasten että aikuisten mielialaan, jaksamiseen ja motivaatioon päiväkodeissa. Myös ilman laadun koettiin parantuneen pihoilla, kun pölyävän hiekan määrä väheni. Varhaiskasvattajat saivat viherpihasta uuden hyödyllisen työvälineen, jota voi käyttää niin ympäristökasvatuksessa kuin vaikka matematiikan ja äidinkielen opetuksessakin.
Mikrobialtistus tärkeää terveyden kannalta
Hankkeessa tutkitaan myös, miten viheraltistus vaikuttaa lasten elimistön mikrobien määrään ja lajistoon sekä immuunijärjestelmän toimintaan. Oletuksena on, että lapset saavat viherpihalta monipuolisen mutta turvallisen mikrobialtistuksen, joka parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja säätelyä.
Kaupungistuneissa yhteiskunnissa mikrobialtistus on vähentynyt hygieniatason nousun ja ympäristön biologisen monimuotoisuuden kaventumisen vuoksi. Seurauksena on ollut immuunijärjestelmän vakavien häiriöiden, kuten allergioiden, astman ja tyypin 1 diabeteksen nopea lisääntyminen. Tämän vuoksi tarvitaan uusia keinoja luontokosketuksen lisäämiseksi kaupungeissa.
Tutkimuksessa saatavaa tietoa voidaan hyödyntää paitsi päiväkotien myös koulujen, vanhustentalojen ja muiden julkisten piha- ja puistoalueiden suunnittelussa.
Teksti: Riikka Puhakka. Kirjoittaja työskentelee tutkijatohtorina Helsingin yliopiston hankkeessa Kohti tervettä aikuisuutta (KOTA) – päiväkodin viherpihan vaikutus lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hanke on osa laajempaa ADELE – Immuunijärjestelmän häiriöt ja elinympäristö -tutkimuskokonaisuutta.
Kuvat: Mira Grönroos & Aki Sinkkonen