Lotta Palomäki: Ympäristökasvatuksessakin vähemmän on enemmän
Lotta Palomäki työskentelee ympäristökasvattajana Lahden kaupungilla. Lahdessa ympäristökasvatusta toteutetaan koulu- ja päiväkotivierailuilla sekä tarjoamalla koulutuksia kasvattajille. Lisäksi on tärkeää vaikuttaa kaupungin rakenteisiin, jotka mahdollistavat kestävän elämäntavan toteutumisen kouluissa ja päiväkodeissa. Lahdessa on kartoitettu koulujen ja päiväkotien käyttämät lähimetsät ja tietoja hyödynnetään kaavoituksessa ja metsänhoitotoimissa.
Tällä hetkellä ajankohtaisia ympäristökasvatusasioita Lahdessa ovat muun muassa Salpausselkä Geopark -hanke, kestävä liikkuminen sekä yhteistyö kulttuuripalveluiden, erityisesti kaupunginteatterin kanssa. Salpausselkä Geopark -hankkeessa valmistellaan Unesco Geoparkin perustamista ainutlaatuiselle Salpausselälle. Geoparkissa ympäristökasvatus on hyvin tärkeässä roolissa.
Siihen, että ryhdyin ympäristökasvattajaksi…
… on vaikuttanut sekä kiinnostus ja sattuma. Muuttuva maailma ympäristöongelmineen sai hakeutumaan opintoihin ympäristöalalle. Myöhemmin tarjoutui mahdollisuus perehtyä ympäristökasvattajan hommiin ja sille tielle jäin.
Välillä kohderyhmänä ovat olleet päiväkoti-ikäiset lapset, välillä isot ja pienet koululaiset ja välillä erilaiset työyhteisöt sekä muut aikuisryhmät. Ympäristökasvatus ei ole vain lapsille suunnattua toimintaa, vaan myös aikuiset tarvitsevat ja jopa haluavat ympäristökasvatusta.
Parasta työssäni on se…
… että pääsee ulos, erityisesti metsään. On myös innostavaa suunnitella ja testailla uutta ja tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Viime syksynä kohokohtia olivat alakoululaisten metsätuntien hetket, jolloin loikoilimme metsässä kuuntelemassa Sibeliusta, eskarit jotka ovat menossa metsään yhtä innoissaan kuin minä ja palaavat naama hymyssä ja yltä päältä kurassa takaisin päiväkodille, sekä yhteistyö teatterin kanssa, joka tarjoaa yläkoululaisille ympäristökasvatusta teatterissa.
Minulle tärkeä ympäristökasvatukseen liittyvä oivallus on se…
… että ympäristökasvatuksessakin vähemmän on enemmän. Luontosuhde vahvistuu, kun pääsee itse näkemään, kokemaan ja tekemään ja ennen kaikkea viettämään aikaa luonnossa. Metsä itsessään on loistava ympäristökasvattaja. Leikkien, pelien ja tehtävien lomaan on hyvä jättää aikaa hiljaisuudelle, rauhoittumiselle ja omille ajatuksille. Mikään ei muutu, eikä uusia oivalluksia synny, jos ei ole aikaa vain olla rauhassa luonnossa ja ajatella.
En ikinä luopuisi…
… työssäni metsästä. Metsä tarjoaa ihan parhaan oppimis- ja leikkiympäristön sekä pitää oman mielen tasapainoisena ja virkeänä.
Salpausselkä Geopark -hankkeen myötä metsään on tullut uusia ulottuvuuksia, kun olemme lasten ja kasvattajien kanssa pohtineet, miten jää on muokannut maastoa ja millainen paikka on ollut tuhansia vuosia sitten. Jääkausi ja erityisesti jään sulaminen sekä sen aiheuttama maaston muuttuminen muistuttaa meitä myös siitä, kuinka radikaaleja muutoksia ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa.
Viime aikoina olen innostunut…
… muun muassa siirtolohkareista, supista, majoista, musiikista ja teatterista. Mukavaa, että ympäristökasvattajan työssä pääsee itsekin tutkimaan ja ihmettelemään luontoa monipuolisesti.
Työssäni haaveilen, että…
… kaupungeissa olisi tulevaisuudessa entistä enemmän luonnon monimuotoisuutta tukevaa niin sanottua villiä luontoa, joka kannustaisi lapsia metsäleikkeihin ja aikuisia liikkumaan enemmän luonnossa sekä herättäisi halun pitää huolta luonnosta ja suojella sitä. Haaveilen myös, että kenenkään lapsen ei tarvitsisi kokea ahdistusta ympäristön tilan heikkenemisestä, vaan he saisivat ympäristökasvatuksen avulla tiedot ja taidot suojella luontoa sekä halun toimia.
Haastattelu: Kati Vähä-Jaakkola
Kuva: Ilona Reiniharju