Luontoliitto sai oman hoitosaaren: Getskärissä opitaan luonnossa luonnosta

reija_mikkola2

Teksti: Merja Forsman


Lasten ja nuorten ympäristöjärjestö Luontoliitossa opitaan ympäristöasioista luonnon keskellä. Nyt järjestö on saanut tehtäväkseen suojella Getskärin saaren ainutlaatuista luontoa ja lisätä saaren avulla yleistä ympäristötietoutta.

Tutkimusten mukaan luonto oppimisympäristönä vahvistaa oppimista. Eritoten se vahvistaa oppimista, kun oppimisen kohteena on luonto.

Unelman toteutuminen

Luontoliiton tavoitteena on viedä lapsia ja nuoria ulos oppimaan. Syksyllä 2023 Luontoliitolle avautui ainutlaatuinen mahdollisuus, kun järjestö solmi yhteistyösopimuksen Skärgårdsmiljöstiftelsenin (SMS) eli Saariston Ympäristösäätiön kanssa.

Säätiö esitti toiveen, että Luontoliitto auttaisi suojelemaan Getskärin saaren arvokasta luontoa ja hyödyntämään saarta kasvattaakseen yleistä ympäristötietoutta.

Ennallistamisleireillä tehdään samoin kuin Suomen maaseudulla: perinteisesti on tehty kaksi kertaa vuodessa niittoa. Samalla on ylläpidetty aluetta ja viety ravinteita pois.

Getskär kuuluu Saariston Ympäristösäätiön yksityiseen luonnonsuojelualueeseen, joka kattaa kokonaisuudessaan 80 saarta ja luotoa. Alue ulottuu sisäsaaristosta ulkosaaristoon asti, ja se sisältää monipuolista luontoa: metsäalueita, kalliorantoja, kauniita rantaruovikkoja sekä avaria niittyjä.

– Olimme jo pitkään etsineet Luontoliitolle omaa kohdetta, paikkaa, jossa pääsisimme tekemään konkreettisesti luonnonsuojelutyötä ja oppimaan uutta, kertoo Luontoliiton Itämeri-ryhmän vastaava Ville Laitinen.

– Tämä on meille erinomainen mahdollisuus.

Saarella järjestetään ennallistamisleirejä

Luontoliitto ennallistaa ja ylläpitää Getskärin avoimia perinnemaisemia kaksi kertaa vuodessa järjestettävillä talkoilla. Avoimet perinnemaisemat ovat yksi Suomen uhanalaisimmista elinympäristöistä. Ne ovat myös erittäin monimuotoisia biotooppeja, joilla elää runsaasti uhanalaisia lajeja.

– Umpeen kasvaminen tapahtuu nopeasti, ja sen jälkeen on vaikea saada aluetta enää palaamaan ennalleen, Laitinen sanoo.

– Suomen maaseudulla on perinteisesti tehty kaksi kertaa vuodessa niittoa ja samalla ylläpidetty aluetta ja viety ravinteita pois. Sitä mekin menemme tekemään.

Talkooleirien toiminta rahoitetaan Helmi-ohjelmasta Uudenmaan Ely-keskuksen kautta.

Luontoliitolle saari on erityisesti paikka, jossa voi oppia luonnosta luonnon keskellä. Siellä voi tutustua monimuotoiseen luontoon, nähdä omin silmin luonnonsuojelun merkityksen ja tehdä konkreettisia tekoja luonnon puolesta.

Saari kuuluu yksityiseen luonnonsuojelualueeseen

Saariston Ympäristösäätiön tavoitteena on edistää saariston tutkimusta, suojella kaunista saaristoluontoa, ylläpitää perinteistä kulttuurimaisemaa ja toimia elävän saariston puolesta. Säätiö haluaa myös kasvattaa yleistä ympäristötietoutta.

Säätiö perustettiin vuonna 1991, mutta sen tarina käynnistyi jo vuonna 1939, kun Saariston Ympäristösäätiön hallituksen nykyisen puheenjohtajan, Pontus Kihlmanin, isovanhemmat rakastuivat Getskärin lähistön saaristoon ja alkoivat ostaa saaria. Kihlmanit halusivat säilyttää saariston kulttuurimaisemaa ja suojella sen luontoa myös tuleville sukupolville.

Saariston Ympäristösäätiön omistama alue kuuluu nykyään EU Natura 2000 -verkostoon, ja se on rauhoitettu yksityisenä luonnonsuojelualueena.

Getskär sijaitsee Tammisaaren saaristossa, noin 1,5 tunnin ajomatkan ja 15 minuutin venetaksimatkan päässä Helsingistä.


Jutun kirjoittaja Merja Forsman on Luontoliiton viestintäpäällikkö.

Kuvat: Reija Mikkola


Selaa verkkolehden muita juttuja

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.