Luovuudessa on taikaa ja toiminnallisuus tuo ilon mukanaan

kati-jaanaIMG_20190325_151350

Miten päädyit ympäristökasvattajaksi? Millainen on tärkeä oivalluksesi? Mistä et työssäsi luopuisi? – LYKE-verkostoon kuuluva, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa toimiva Jaana Hiltunen vastaa.


Siihen, että ryhdyin ympäristökasvattajaksi…

… on vaikuttanut ensinnäkin oma ekoherätykseni 90-luvun alussa. Halusin toimia arjessani ympäristöystävällisempiä valintoja tehden, liityin Lahden ensimmäiseen ekotiimiin ja kouluttauduin ekotiimioppaaksi. Tätä kautta tarjoutui mahdollisuus ryhtyä edistämään ekotiimitoimintaa ja kestävämpää elämäntapaa ihan työkseni.

Olen päässyt myös kehittämään Vihreää draamaa eli sitä, miten draaman menetelmiä hyödynnetään ympäristökasvatuksessa. Ekotiimi-ohjelmia ja Vihreää draamaa hyödynnän edelleen työssäni.

Parasta työssäni on, että…

… saan olla tukemassa kasvattajia tärkeässä arjen ympäristökasvatustyössä ja minulla on mahdollisuus luoda uutta yhdessä upeiden ja osaavien monitaiteellisten työkavereiden kanssa. Hiihtolomaviikolla olin Kuopion Perheentalon perheraadissa ohjaamassa värivarjoteatterityöpajaa, jossa luotiin Kaikkien lasten kylä -yhteisöteos lasten ja aikuisten kanssa.

Minulle tärkeä ympäristökasvatukseen liittyvä oivallus on…

… elämän pyhyys ja erilaisuuden kunnioittaminen. Olemme kaikki ainutlaatuisia ja omanlaisiamme yksilöitä, mutta silti yhtä tärkeitä ja arvokkaita. Kun teemme yhteistyötä, niin mikään ei ole mahdotonta.

En ikinä luopuisi työssäni…

… luovuudesta ja toiminnallisista menetelmistä. Luovuudessa on sitä taikaa ja toiminnallisuus tuo ilon mukanaan. Nämä yhdessä luovat minulle mielekkään kokonaisuuden.

Viime aikoina olen innostunut…

… sanataiteesta ja uudestaan draamasta. Nämä täydentävät hyvin toisiaan ja sopivat hienosti ympäristökasvatukseen.

Työssäni haaveilen, että…

… me kaikki ihmiset ymmärtäisimme, miten tärkeä hyvinvoiva maapallo on meille ja että osaisimme toimia yhdessä ympäristöä kunnioittaen.


Haastattelu: Kati Vähä-Jaakkola

Tutustu Jaanan toimintavinkkiin


Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Jaana Hiltunen työskentelee Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa, Pohjois-Savossa, Lapinlahdella arkkitehtuuri- ja ympäristökasvattajana. Lastu on toiminut jo 25 vuotta tavoitteenaan tukea ja kehittää arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikasvatusta. Lastun arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikasvatuksen näkökulma on laaja. Siihen sisältyvät ympäristökasvatus, globaalikasvatus, kulttuuriperintökasvatus, kulttuurikasvatus sekä taidekasvatus.

Lastun toimintaan kuuluu arkkitehtuurin taiteen perusopetuksen lisäksi erilaiset työpajat ja tapahtumat, koulutukset ja näyttelyt, kerhot, leirit ja leirikoulut, joiden toteuttamisessa Jaana Hiltunen on mukana yhdessä monitaiteellisen tiimin kanssa. Kohderyhmät vaihtevat vauvasta vaariin. Lastu on mukana Muikku-verkossa, Pohjois-Savon ympäristökasvatusverkostossa sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa, jossa kehitetään koulupäivään sidottua taidekerhotoimintaa. Lastu toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja kuuluu LYKE-verkostoon.

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.