Ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmä Välke järjesti toukokuussa Muutoksen lähteillä -koulutuspäivän, jossa tutustuttiin nuorten hyvinvointia ja ympäristötietoisuutta lisääviin luontolähtöisiin menetelmiin. Me digioppaat vastailimme kysymyksiin nuorten sosiaalisen median käytöstä ja muistutimme somen hyödyllisyydestä myös ympäristökasvatuksessa.
Nuorille pitäisi kehittää helppoja vaikuttamisen mahdollisuuksia
Muutoksen lähteillä -tapahtuma järjestettiin Lapinlahden lähteellä, Helsingissä 8.5.2017. Päivä alkoi asiantuntijapuheenvuoroilla, joiden keskeiseksi teemaksi nousi nuorten kiinnostus ympäristöasioihin ja halu vaikuttaa – mikäli vaikuttaminen vain tehdään todella helpoksi.
Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Straniuksen esityksen mukaan nuorista 85 prosenttia pitää ihmisen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen tosiasiana ja kaksi kolmesta (66 prosenttia) toteaa, että tuotantoa ja kulutusta tulisi vähentää ympäristösyistä. Myös Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Katri Kairimon ja kestävän kehityksen koordinaattori Ulla Kajaluodon puheenvuoroissa tuli ilmi, että nuoret pitävät ympäristöasioita tärkeinä. Nuorisokeskus Anjalan kehittämispäällikkö Kirsi Sali innosti seikkailukasvatuksen hyödyntämiseen nuorten kanssa toimittaessa.
Asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen jakauduttiin työpajoihin, joissa päästiin kokemaan seikkailukasvatuksen elämyksellisyyttä, intoutumaan suuren mysteerin saloihin ja heittäytymään puiden juurella liikkeen vietäväksi.
Työpajojen erilaisia menetelmiä
– Green Care ja elvyttävät ympäristöt -työpajassa esiteltiin elvyttävän ympäristön vaikuttavuutta ja tominnallisuuden mahdollisuuksia luontoympäristöissä.
– Kädet multaan -puutarhakasvatustyöpajassa tutustuttiin puutarhakasvatukseen ja opeteltiin moniaistisesti ja käytännön kautta ympäristökasvatuksen tietoja ja taitoja.
– Suuri mysteeri -työpajassa havainnoitiin ekosysteemipalveluita elämyksellisten harjoitteiden avulla. Ekosysteemipalveluiden ymmärtäminen tuo syvyyttä luontosuhteeseen ja lisää luonnon arvostusta.
– Urbaani löytöretki -työpajassa tutustuttiin kaupungin kätkettyyn elämään. Oli etsimistä, löytämistä sekä aistien ja mielen virittelemistä kokemaan arkiset ilmiöt ja tutut paikat uudella tavalla.
– Luovaa liikettä luonnossa -työpajassa liikuttiin omaa kehoa kuunnellen vuorovaikutuksessa ympäröivän luonnon kanssa.
– Miten käytät seikkailukasvatusta työssäsi? -työpajassa havainnoitiin, miten elämyksellisyys vaikuttaa vuorovaikutukseen, yhteistyötaitoihin ja uuden oppimiseen.
Teksti: Petra Rauniala
Kuvat: Heikki Kivijärvi, Paju Viberg ja Petra Rauniala, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus