Ajattelu ja käyttäytyminen -artikkelisarjan ensimmäinen osa
Teksti: Satu Jovero
Mitä ajattelullemme tapahtuu, kun koemme, että meillä on liian vähän jotakin? Entä miten niukkuus muovaa valintojamme tai käyttäytymistämme? Ennen kuin luet eteenpäin, pohdi, minkälainen niukkuus omaa elämääsi hallitsee.
Onko sinulla liian vähän aikaa? Liian vähän rahaa? Tai koetko itsesi yksinäiseksi – liian vähän ystäviä? Vai yritätkö laihduttaa, ja kärsit kalorien niukkuudesta?
Köyhyys tai kiireisyys aiheuttaa paljon muutoksia arkeemme. Mutta se ei ole pelkästään fyysinen este, se muovaa myös ajattelutapaamme. Koska niukkuudesta johtuva huoli on usein päällimmäisenä mielessämme, se myös suuntaa huomiotamme ja havaintojamme ja sitä, minkälaisen painoarvon havainnoillemme annamme. Niukkuus vaikuttaa päätöksiin ja käytökseen.
Mihin suuntaat energiaasi?
Ajatusten suuntaaminen niukkuutta tuottavaan ongelmaan auttaa meitä selviytymään tilanteista ja kohdentamaan voimavarojamme tilanteen parantamiseksi. Ajattelun kaventaminen auttaa meitä ponnistelemaan tehokkaammin ongelman selättämiseksi. Mutta koska niukkuus hallitsee ajatteluamme ja käännämme jatkuvasti ajatuksemme asian puoleen, meillä on myös vähemmän kognitiivista ”kaistaa” käytettävissä muuhun elämään.
Niukkuus antaa meille putkinäön. Tarkennamme katseemme putken päässä näkyvään ongelmaan ja näemme sen kirkkaasti ja keskittyneesti. Mutta kaikki tunnelin ulkopuolelle jäävä sumentuu. Niukkuuden aikana huomiokykymme ei pysty työstämään muita asioita täysipainoisesti. Tahdonvoima ja houkutuksista kieltäytyminen onkin usein sitä, että hallitsemme ja suuntaamme huomiokykyämme ja päätämme nähdä muita asioita kuin tarjolla olevia houkutuksia.
Matkalaukun pakkaaminen havainnollistaa hyvin niukkuuden vaikutusta ajattelussamme. Jos käytössäsi on iso laukku, saat kaiken haluamasi helposti mukaan. Pakkaaminen on vaivatonta, ja voit vielä viime metreillä hoksata ottaa sadekamat, pitkähihaisen ja uikkarit laukkuun mukaan.
Mutta jos oletkin lähdössä reissuun vain pienellä matkatavarakassilla, joudut huolellisesti asettelemaan tavarat laukkuun – ja uusien ideoiden syntyessä joudut heti puntaroimaan, mitä jätät pois matkasta. Pärjäänkö ilman vaihtosukkia, jos haluankin priorisoida sadeasun?
Väljyyttä ajatteluun
Tällä on myös ekologisia ulottuvuuksia: Kun on tilaa ja rahaa, en kysy itseltäni, tarvitsenko tätä tai tulenko koskaan tätä käyttämään. Väljyys matkalaukussa helpottaa päätöksentekoa, sillä meidän ei ole pakko poissulkea muitakaan vaihtoehtoja. Siksi vain kohautamme hartioita ja sanomme: miksipä ei!
Tuloksena on tehottomuutta ja haaskausta. Kun käytettävissämme on ylimääräistä aikaa, haahuilemme ja katsomme kissavideoita, kunnes aika on haihtunut olemattomiin. Kun meillä on ylimääräistä rahaa, ostamme asioita, joita emme tarvitse, ja unohdamme ne kaapin pohjalle lojumaan määrättömiksi ajoiksi.
Niukkuus lisää suurien virheiden mahdollisuutta. Kognitiivisen kaistan kuormittuminen vähentää huomiokykyämme, ja lankeamme yllättäviin houkutuksiin. Maksamme myöhästymismaksuja, koska unohdimme tai suunnittelimme huonosti ajankäyttöämme. Syömme nopeasti saatavilla olevaa pikaruokaa tai sokeripitoisia herkkuja. Tai luemme huolimattomasti lainaehtojen monimutkaisen pikkupräntin. Tämä on iso yhteiskunnallinen ongelma, mihin tahansa katsommekin.
Ympäristökasvattajien kiire on kasvanut vuosi vuodelta. Maailmanpelastus on kiireinen tehtävä – mutta voiko tätä työtä tehdä vain kiirehtimällä?
Väljyys matkalaukussa on yltäkylläisyyttä. Kognitiivisen kaistan väljyys ei ole tehottomuutta, vaan ylellisyyttä aivoille ja mielelle. Ilman väljyyden luksusta meistä on tullut pakkaamisen erikoisasiantuntijoita. Kiireinen tietää, mikä on tunnin todellinen arvo – mitä kaikkea tunnissa voi ehtiä?
Ehkä kiireen pysäyttäminen onkin ympäristökasvatuksen keskeisimpiä tehtäviä. Ajan väljyys antaa meille aikaa ajatella suuntaa, minne juoksemme.
Lähde
Mullainathan, Sendhil & Shafir, Eldar (2013). Scarcity – why having too little means so much. Times Books, New York.