Pihapuutarha tuo ilon pienille ja isoille!

maria-potut

Päiväkoti Halikolossa, Turussa eletään vehreässä lähiössä keskellä kulttuurien ja kansalaisuuksien kirjoa. Englannista haetun opin ja ”Koroisten mammojen” tuella Halikolon takapihalla kukoistaa nyt lasten oma hyötypuutarha.

 

maria-kastematoMiten saada takapiha viihtyisämmäksi?

Päiväkoti sijaitsee Halisissa, Turun kaupungin omistamassa rivitalotyyppisessä kiinteistössä, jonka pitkänomaista ja kapeaa takapihaa on haluttu kehittää viihtyisämmäksi ja toiminnoiltaan monipuolisemmaksi. Halikolon arjessa on keskeisintä tukea lasten suomen kielen kehitystä toiminnallisin ja elämyksellisin keinoin. Puutarhanhoidossa toiminnallinen oppiminen toteutuukin puhtaasti, kaikkia aistikanavia käyttäen, mikä tehostaa myös kielen oppimista ja lisää vuorovaikutusta.

Päiväkoti Halikolon varsinainen leikkipiha keinuineen, kiipeilytelineineen ja hiekkalaatikoineen on olemassa erikseen. Taloyhtiö huolehtii sen huollosta. Päiväkodin pieni takapiha nurmialueineen koettiin henkilökunnan ja lasten mielestä myös mukavaksi, mutta samalla tuntui luontevalta ajatus, että lähdettäisiin muokkaamaan sitä pikkuhiljaa lasten kannalta kiinnostavammaksi ja monipuolisemmaksi hyötypuutarhaksi, jossa otettaisiin huomioon myös esteettiset arvot.

Kuin tilauksesta saimme tietää, että Turussa toimiva yhdistys Pro Koroinen halusi aloitella yhteistyötä päiväkotien kanssa. Pro Koroisen tavoitteena oli tukea kasvimaan perustamistyötä ja vaalimista lasten ehdoilla ja heitä osallistaen permakulttuurin hengessä. Ryhmä oli tutustunut Englannissa päiväkotien ja koulujen puutarhojen luomiseen ja hoitamiseen, ja siellä oli syntynyt ajatus rikastaa lasten kehitystä omaa kasvimaata vaalien myös Turussa. Sateenkaari Koto Oy:n päiväkodeista 46-paikkainen Halikolo ehti tarttua yhteistyön mahdollisuuteen ensimmäisenä.

maria-multaMaaliskuun lopulla 2016 sovittiin uuden yhteistyön päälinjoista ja pilottivaiheen tavoitteista. Toiminta lähti käyntiin heti innostuneessa ilmapiirissä! ”Koroisten mammat” lempinimekseen saaneet Kristiina Annala ja Leena Reijonen ajattelivat lasten osallistamisesta ja puutarhatyön yhteisöllisyydestä samoin kuin Halikolon varhaiskasvattajat, joille osallistavat ja lapsilähtöiset toimintatavat ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi ja keskeisiksi myös Vihreä lippu -toiminnan kautta.

 

Suosikkikasvit valittiin hymynaamamerkeillä

Kasvimaata ja puutarhaa ryhdyttiin perustamaan edeten pienin askelin, ajatuksena ”kylvää ensimmäisenä vuonna puutarhan siemen”. Halusimme sitoutua pihan ja puutarhan suunnitteluun, kehittämiseen ja ylläpitoon jatkuvana ja ympärivuotisena toimintana.

Huhtikuussa mietimme pienryhmittäin lasten kanssa, mitä haluamme kasvattaa ja miksi. Apuna sopivien kasvien valinnassa käytettiin kuvakortteja eri kasveista ja hymynaamamerkkejä, joilla lapset saivat äänestää suosikkikasvejaan.

Seuraavaksi ryhdyttiin ensimmäisten kasvien esikasvatukseen sisätiloissa. Lasten ilo ja into oli suloista! Siementen kylvö, vihreiden versojen kasvun seuranta ja kastelu sekä herneenversojen maistelu oli mieluista ja kiinnostavaa puuhaa.

maria-syksyKoroisten mammat Leena ja Kristiina vierailivat Halikolossa noin kaksi kertaa viikossa tehden kevään ja kesän aikana lasten ja päiväkodin aikuisten kanssa pihalle muun muassa kohopenkkejä syötäville kasviksille ja pensas- ja reunaistutuksia kukille ja mansikantaimille. Alkusyksyllä perustettiin vielä yhteisten suunnitelmien pohjalta lehtikompostori ja valittiin yhdessä istutettavat sipulikasvit myöhempää syksyä varten.

Syyskuun lopussa oli vuorossa suuri sadonkorjuujuhla, johon tyytyväinen päiväkotiväki oli kutsunut tietenkin kunniavieraikseen Koroisten mammat sekä jo esiopetukseen siirtyneet entiset Halikolon pikkupuutarhurit. Uutta kesää ja satokautta valmisteltiin yhdessä talven kuluessa – ideoita jalostaen ja puutarhakuvia katsellen. Keväällä 2017 on ollut tavoitteena ainakin se, että kaikki lapset saavat pihalle ikiomat ruukkuistutuksensa, joita saavat itse hoitaa.

Teksti: Maria Vuorinen

Kirjoittaja on Päiväkoti Halikolon johtaja.

 

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.