Tervetuloa uuden ympäristökasvatuskirjan maailmaan

hannele-rAj3

Ympäristökasvatus – Kestävän tulevaisuuden käsikirjassa avataan uusia oivalluksia, iloja ja vakaviakin paikkoja ympäristökasvatuksen kentässä sekä tarkastellaan erilaisia näkökulmia ja vaikuttamista yhteiskunnassa. Mukana ovat myös peruskäsitteet. Millaista uutta tietoa ympäristöstä tarvitaan, jotta ympäristökasvatusta ja ekotekoja voidaan toteuttaa monipuolisesti? Kirjan tekijät Hannele Cantell, Essi Aarnio-Linnanvuori ja Sirpa Tani ovat alan kokeneita tutkijoita ja toimijoita.


Uuden ympäristökasvatuksen perusteoksen toimittivat Hannele Cantell (jutun ylin kuva), Essi Aarnio-Linnanvuori ja Sirpa Tani (alin henkilökuva).

Ympäristökasvatus – Kestävän tulevaisuuden käsikirja on perusteos jokaiselle opettajalle, opettajaopiskelijalle ja kasvattajalle. Se sisältää työkaluja dialogiin, pohdintatehtäviä, puheenvuoroja tulevaisuudesta ja lukusuosituksia. Ympäristöön liittyvät asenteet, arvot ja osallisuus sekä nykyhetken tarpeet on otettu huomioon.

Kirjassa läpikulkevia ajatuksia ja askelia eteenpäin

– Kuinka ilmastoahdistuksen kasvaessa voidaan vahvistaa toivoa ja positiivista tulevaisuusajattelua?

– Millaisia toimintamalleja ja -verkostoja on käytettävissä kasvattajan työssä?

– Mikä on ilmastokasvatuksen polkupyörämalli, entä ympäristökansalaisuuden malli?

– Miten integroit äidinkielen tai taiteiden opetuksen ympäristökasvatustyöhön?

– Mitkä ovat neljä erilaista lähestymistapaa ympäristöön?

– Entä millaista viisautta voimme ammentaa suomalaisuudesta ja menneestä?

Elämää on kaupungeissa ja maalla. Lähiympäristöt ja kokemukset eläinten kanssa voimaannuttavat luontosuhdetta. Kestävän kehityksen tavoitteet, globaalikasvatus ja ilmastokasvatus ovat läheisesti kytköksissä ympäristökasvatukseen. Opettaja Mikael Sorri kertoo, miten katsomusaineiden opetus pureutuu ekologisen kriisin juuriin ja Agenda 2030 -tavoitteisiin. 

Haastateltu ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen uranuurtaja, tutkija Lili-Ann Wolff tuo esille tärkeän asian kasvattajan vastuusta.

– Samalla kun kestävyyskasvatuksen tutkijoina haluamme jakaa tietoa ja tarjota mielestämme tärkeitä näkökulmia lapsille ja opiskelijoille, meidän tulisi myös malttaa antaa heille tilaa kasvaa ja muodostaa omat näkemyksensä maailmasta.

Taiteilija, tutkija ja kasvattaja Raisa Foster kertoo:

– Tieni ympäristökasvattajaksi on kulkenut nimenomaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymysten kautta. Taiteen potentiaali ympäristökasvatuksessa on sen rationaalisuuden ylittävä luonne. Taiteen avulla voimme haastaa liiallisen järkiperäisen todellisuuskäsityksemme ja virittää kehollisuutemme maailmasuhteen uudelleen rakentamisen.

Yksi ansiokkaan teoksen rikkauksia on se, että jokaisen luvun lopussa on esittely henkilöstä tai toimintatavasta, joka liittyy teemaan. Kirjoitukset ja tarinat antavat monille arvostetuille tutkijoille, asiantuntijoille ja käytännön toimijoille merkittävän roolin suomalaisessa vaikuttamistyössä ympäristön hyväksi.  Ympäristökasvatusta tarvitaan enemmän kuin koskaan.


Teksti: Riitta Salasto

Kirjoittaja on Going Green Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja FEE Suomen hallituksen jäsen.


Kuva Essi Aarnio-Linnanvuoresta: Anna Muotka

Kuva Sirpa Tanista: Antti Pirskanen

Kirjan kansikuvitus: Janne Hiltunen


 

Cantell, Hannele, Aarnio-Linnanvuori, Essi ja Tani, Sirpa (toim. 2020). Ympäristökasvatus – Kestävän tulevaisuuden käsikirja. PS-Kustannus.

Myös tämä on edelleen hyvää lukemista:

Cantell, Hannele (toim. 2004). Ympäristökasvatuksen käsikirja. PS-Kustannus.


Julkaistu 2.2.2021

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.