Tyttöjen osallisuutta kestävästi harrastusten maailmassa

matalampi-
Teksti: Mari Pietilä

Järjestin ympäristökasvatusprojektin Malminkartanon harrastushallille osana Syklin opintojani. Halli otettiin käyttöön vuonna 2021. Nuoret osallistuivat hallin käynnistämiseen ja suunnittelivat turvallisemman tilan säännöt, jotka toivottavat käyttäjän tervetulleeksi aulan seinällä seitsemällä eri kielellä.

Resurssiviisaasti kaikki urheiluvarusteet voi lainata – nuorten vuoroilla myös sisäpelikengät. Kävijöitä on keskimäärin 2000 kuukaudessa syys- ja talvikaudella. Harrastaja saa avainkortin ja perehdytyksen, jonka jälkeen ryhmä käyttää hallia itsenäisesti.  


Tyttöjen osallisuutta

Minut palkattiin keväällä 2022 kehittämään hallille nuorisotoimintaa ja ohjaamaan harrasteryhmiä. Aloitimme yhteistyön alueen pulssikoordinaattorin kanssa. Hallilla aloitettiin matalan kynnyksen maksuttomat lajikokeilut nuorten toivomista harrastuksista. Lajin valmentaja piti alkeiskurssin nuorille, ja jos joku harrasteista otti tulta alleen ja sille toivottiin jatkoa, se mahdollistettiin hallilla.

Lajikokeiluista lentopallo innoitti nuoria eniten. Etenkin tytöt löysivät toiminnan, koska kyseessä oli rento höntsäryhmä. Lentis on sopiva laji aloittelijoille, ja ennen kaikkea kyse oli yhteisestä tekemisestä ja hauskanpidosta.

Tytöt saapuivat joskus hallille suoraan koulusta ja lämmittivät eväänsä. Juttelimme tyttöjen kanssa koulunkäynnistä ja nuoren arjesta. Osa tytöistä saattoi kysyä Ramadanin aikaan rukouspaikkaa hallilta ennen treenien alkua, ja näytin heille sopivan tilan omalle rukoushetkelle. Joidenkin tyttöjen äidit kävivät hallilla ensimmäiset treenikerrat nähdäkseen olosuhteet, ja luotiin luottamus ohjaajan kanssa.

Monikulttuurisuutta

Ryhmä on monikielinen ja monikulttuurinen. Pelikielinä on suomi tai englanti, mutta opimme samalla hieman kaikkien osallistujien kieliä, kun huudamme pelipisteitä. Yhden kerhon päätteeksi lauloimme ukrainalaisen nuoren kanssa krokotiili Genan syntymäpäivälaulun.

Apuohjaajana hallilla toiminut nuori on ollut lentisvalmentajana ryhmässämme jo toista kautta. Hän haluaa opiskella liikuntaohjaajaksi, joten lentisryhmän ohjaus on hyvä väylä harjoitteluun ennen opintoja.

Vanhoille T-paidoille uusi elämä

Syklin ympäristökasvatusopintoihin liittyen suunnittelin työpaikalleni kestävän kehityksen hankkeen, jossa hyödynnettiin ympäristökasvatuksellista otetta. Mietimme syysloman ohjelmaa nuorten kanssa, ja kysyin heiltä, mitä he haluaisivat tehdä työpajatoiminnassa. Nuoret toivoivat nimettyjen hallipaitojen painamista. Niinpä opetin heille kankaanpainantaa. Nuorten omat vanhat T-paidat sopivat tähän tarkoitukseen parhaiten.

Tähän mennessä lentis- ja sulkispelaajien pelipaitoja on painettu lähes kolmekymmentä. Vanhojen paitojen hyödyntäminen pelipaitoina on resurssiviisasta ja kiertotaloutta parhaimmillaan. Samalla se antaa nuorille esimerkin ekologisesti kestävästä harrastustoiminnasta.

”Lentisillat ovat viikon kohokohta” 

Lentiskerhon sisarukset Ikram (16 v.) ja Ahlam (13 v.) ovat asuneet Suomessa vuodesta 2022, ja molemmat ovat valmistavalla luokalla.

– Kuulimme lentiskerhosta koulun opettajalta, ja halusimme tulla koettamaan lajia. Emme olleet pelanneet lentistä aikaisemmin, emmekä itse asiassa tienneet koko lajista mitään. 

– Äitimme piti ideasta, jotta saisimme yhteisen harrastuksen. Yleensä pelasimme vain jalkapalloa kesäaikaan pihallamme, kertoo isosisko Ikram.

– Kahden kauden jälkeen olemme oppineet tosi paljon ja rakastuneet lentikseen. Nyt meillä on jo kolmena iltana viikossa lentisharjoituksia. Joka kerralla opimme uutta. Lentisilloista on tullut minulle viikon kohokohta. Ryhmässä on hyvä henki, ja kaikki kannustavat toisiaan. Jos mokaa, niin tietää, ettei kukaan arvostele tai oo nolona siitä. Koulullamme on keväällä lentisturnaus, odotan sitä innolla! Ikram jatkaa.

– Pelipaitojen painatus oli tosi kiva idea! Ihan brilliant! Me pidämme nimikoitua paitaa nyt joka treenissä, kertoo pikkusisko Ahlam.

Tyttöjen toimintapäivä

– Serkkumme Kuopiosta oli luonamme vierailulla syyslomalla, ja hänkin tuli mukaan hallille painamaan pelipaidan. Serkku kertoi ideasta Kuopion nuorisotalolla, ja he ovat myös innoissaan ideasta!

– Hallilla on ollut muitakin lajeja, joita olemme saaneet kokeilla. Keväällä olimme futsal-treeneissä. Kokeilin kerran myös capoeraa, mutta se oli mulle liian akrobaattista, kertoo Ikram. 

– Lisäksi olen osallistunut kesän purjehdusleirille, ja viime syksynä aloitin hallilla apuohjaajana. Autan kerhoissa lentisverkon laittamisessa ja sisäpelitossujen lainaamisessa. Olen ollut mukana hallin tapahtumissa järjestelyapuna. Ehkä jännintä oli olla mukana videoklippien kuvauksissa, joissa esittelin hallin väliseinien ja isojen maalien operointia käyttövuorolaisille, Ikram kertoo. 

– Keväällä kun hallilla on Tyttöjen toimintapäivä, voimme osallistua lentisryhmämme kanssa leikkimieliseen turnaukseen, siitä tulee kivaa, jatkaa pikkusisko Ahlam. 

Tyttöjen päivää vietetään hallilla 18.5.2024 klo 14.00–18.00. Tapahtumassa on tilaisuus kokeilla maksutta erilaisia lajeja.

Harrastushallin toiminnan tavoitteita

Ympäristövastuullisuus. Urheiluvarusteiden lainaaminen ja vanhojen paitojen hyödyntäminen pelipaitoina antaa nuorille esimerkin ekologisesti kestävästä harrastustoiminnasta samalla, kun se mahdollistaa osallistumisen matalalla kynnyksellä.

Nuorten yhdenvertaisuus. Harrastajat ovat ympäri kaupunkia, nuoret käyvät säännöllisesti liikuntakerhoissa, ryhmien ja lajien määrä on kasvanut joka kausi. Nuoret noudattavat yhdessä laadittuja turvallisemman tilan sääntöjä ja ottavat uuden pelikaverin reilusti mukaan ryhmään sekä kannustavat kaikkia ryhmässä. 

Nuorten hyvinvoinnin tukeminen. Valtakunnallisissa Move-mittauksissa on todettu nuorten ja etenkin tyttöjen harrastuksiin osallistumisen vähentyneen huomattavasti. Nuoret saavat uusia kavereita ja osallistuvat säännöllisesti oman hyvinvointinsa kehittämiseen ilman kilpailullista toimintaa, höntsäperiaatteella. Taputukset ja kannustushuudot raikuvat kentällä!

Tyttöjen harrastusten kehittäminen ja tarjonnan monipuolisuus. Järjestämme keväällä Tyttöjen toimintapäivän, jossa eri nuorisotalojen tyttöryhmät pelaavat leikkimielisessä turnauksessa, ja tarjolla on myös toiveiden mukaisia lajikokeiluja. Päivän ohjelmassa on tyttöjen hyvinvointiin liittyviä työpajoja: huulivoiteen tekoa,  hiusten letitystä, smoothien ja vegeherkkujen valmistusta.

Nuorten sosiaalinen kestävyys ja osallistuvuus. Harrastushallilla voi osallistua apuohjaajatoimintaan. Hallibosset ovat mukana auttamassa hallin eri tapahtumissa, yhdestä hallibossesta on tullut harrasteryhmän ohjaaja, toinen hallibosse on ollut mukana varusteiden ohjevideon tekemisessä.

Tiivis yhteistyö eri liikuntatahojen kanssa. Nuoriso-ohjaajana teen yhteistyötä koulujen PT-valmentajien, eri nuorisotalojen ohjaajien ja Suomen harrastamisen mallin koordinaattoreiden kanssa.  Harrastusten lajikokeilut ja alkeiskurssit järjestämme alueen pulssikoordinaattorin kanssa koulukyselyjen toivotuimpien lajien pohjalta.


Artikkelin kirjoittaja Mari Pietilä on nuoriso-ohjaaja, joka opiskelee Syklin ympäristökasvatuslinjalla nuorisotyön painotuksella. Hän työskentelee Helsingissä Malminkartanon harrastushallilla.


Lue muita Ympäristökasvatus-lehden juttuja

Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.