Ulkoluokkapäivänä ihmetellään luonnon monimuotoisuutta

testi1

Luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävää tahtia ympäri maailmaa. Maaliskuussa 2019 julkaistun Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnin mukaan joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on uhanalainen. Uhanalaisuuden merkittävimpiä syitä on ihmistoiminnan aiheuttama elinympäristöjen muutos. Yhtä lailla voimme toimillamme myös suojella monimuotoisuutta ympärillämme. Siksi toukokuussa vietettävän Ulkoluokkapäivän teemana on tänä vuonna luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti.

Havainnoimalla lajit tutuiksi

Biodiversiteettikasvatuksen tavoitteena on opettaa lapsille, miten monimuotoista maapallon elämä on ja miksi luonnon monimuotoisuus on tärkeää. Luonnon monimuotoisuutta voi alkaa havainnoida ja tutkia pienin askelin. Tutkitaan kasvien erilaisia muotoja ja ohi pöriseviä hyönteisiä, kuunnellaan lintujen laulua ja seurataan, miten maisema muuttuu vuodenaikojen myötä. Näin myös herkistytään ympäristölle ja monimuotoisuuden havaitsemisesta tulee helpompaa. Kun lajit ja erilaiset ympäristöt tulevat tutuksi ja tärkeiksi, kasvaa halu suojella niitä.

Lähde Ulkoluokkapäivän ja Suomen lasten metsäretkipäivän yhteisenä tapahtumapäivänä 23.5.2019 lasten ja nuorten kanssa ulos luonnon monimuotoisuutta ihmettelemään!

Ilmoittaudu mukaan täällä

Toimintavinkki biodiversiteettikasvatukseen

Tiesitkö, että tuttuakin tutumpi voikukka on itse asiassa lajiryhmä, johon kuuluu Suomessa noin 500 lajia? Koko maailmassa voikukkalajeja on jopa 2000–3000. Poimi alla olevasta kuvasta vinkki:

 

 

Teksti: Pihla Salminen

Kuva: FEE Suomi

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.