Uskallakin uhmata tulevaisuutta – nuorten ympäristökasvatuskokeilu Helsingissä

Teksti: Niilo Syväoja
Ryhmä nuoria kokoontui syksyllä 2021 suunnittelemaan omannäköistään ja itseään kiinnostavaa luontoon liittyvää toimintaa. Saatuaan Allianssin Ilmastonmuutosvoima-rahoituksen ryhmä toteutti Helsingin Kalliossa sarjan tapaamisia, joihin osallistuttiin ilman ennakko-odotuksia tai sitoumuksia, juuri sillä hetkellä haluamallaan tavalla. Nuorten Akatemian, Luonto-Liiton ja Kriminaalihuollon tukisäätiön nuorten projektin nimeksi valittiin UUT – Uskallakin uhmata tulevaisuutta.
Kokeilun aikana Kriminaalihuollon tukisäätiön nuorten toiminnassa työskentelevien aikuisten ja luonto-keskiviikkoihin mukaan tulleiden nuorten kanssa etsittiin ratkaisukeskeisiä lähestymistapoja käsitellä niin globaaleja kuin yksilöllisiä haasteita. Ympäristöteemoihin liittyviä tuntemuksia ja ajatuksia avattiin keskustelun, kirjoittamisen sekä video-, ääni- ja kuvataiteen avulla.

Ympäristökasvatuskokeilun kohokohta oli vierailu Tuulispään eläinsuojelukeskukseen. Tuulispäähän on mahdollista tulla vapaaehtoiseksi vaikka vain yhdeksi päiväksi.
Kohtaamisia eläinten kanssa ja lyhytelokuvan ohjaamista
Luontoteema mahdollisti myös sanattoman viestinnän tason, joka korostui etenkin vuorovaikutuksessa eläinten kanssa. Kokeilun myötä tuli todistetuksi, että jo olemassa olevaan nuorille järjestettyyn toimintaan voidaan aidon osallistamisen kautta tuoda mukaan helposti ympäristönäkökulmia niin, etteivät nämä teemat vaikuta erillisiltä tai päälle liimatuilta. Ryhmämuotoinen, alusta asti yhdessä suunniteltu ja toteutettu ympäristökasvatusprojekti on myös mitä parhaimpia alustoja käyttää erilaisia sosiaalisen vahvistamisen menetelmiä ja pohtia omaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesta ja yhteiskunnallisestakin näkökulmasta.
Kolmen sopivasti erilaisen asiantuntijajärjestön välisen yhteistyön avulla saatiin aikaiseksi laadukas kokonaisuus, jonka tuottamiseen ei yksikään taho olisi kyennyt yksin. Niin ohjaajat, järjestöjen asiantuntijat kuin suunnitteluun mukaan otetut nuoretkin kokivat erityistä innostusta saadessaan pohtia omaa suhdettaan eläimiin, metsään ja ilmastoon ollen koko kokeilun ajan erittäin alttiita ja sitoutuneita uuden oppimiselle, toistensa mielipiteiden kuuntelulle ja ihmisenä kasvamiselle.
Kokeilu ja sen kautta syntynyt nuorten ympäristöryhmä UUT jopa ylitti osaltaan korkealle asetetut odotukset toiminnan vaikuttavuudesta. Osallistuneiden nuorten haastattelut ja sitoutumisen taso antoivatkin näyttöä tämäntyyppisen toiminnan tarpeellisuudesta. Luontoon ja ympäristöön liittyvä yhdessä nuorten kanssa suunniteltu toiminta vaikuttaa positiivisesti ryhmään ja sen yksittäisiin jäseniin sekä ohjatussa toiminnassa että sen ulkopuolella.
Ympäristöryhmä inspiroi kaikkia mukana olleita pohtimaan omaa luontosuhdettaan ja sen kautta oivaltamaan omia vaikuttamismahdollisuuksiaan laajemmin. Haaveissa on saada toiminnalle jatkoa ja kehittää konseptia eteenpäin. Nuorten haastatteluja ja toiminnan esittelyä tarjoillaan lisää koko osallistujaporukan yhdessä ohjaamassa, kuvaamassa ja leikkaamassa dokumentaarisessa lyhytelokuvassa.
Kuvat: knopphoto2021
Katso lyhytelokuva UUT – Uskallakin uhmata tulevaisuutta