Vihreä lippu liehuu päiväkoti Aurinkopojassa

iitu-Aurinkopoika3-rajaus

Mikä olisikaan hienompaa kuin nähdä Vihreä lippu liehumassa oman vanhan päiväkotinsa pihassa? Vihreä lippu -ohjelmapäällikkö Iitu Kiminki kävi vierailulla MLL:n Päiväkoti Aurinkopojassa Kouvolassa – omissa vanhoissa lapsuudenmaisemissaan ja tutulla päiväkodin pihalla.


Päiväkoti Aurinkopoikaan astuessa ensi silmäyksellä vaikuttaa siltä, että juuri mikään ei ole muuttunut. Piha ja rakennus näyttävät samalta kuin ennenkin, vaikka viime kerrasta täällä on jo lähes 25 vuotta. Henkilökuntakin päiväkodissa on vaihtunut yhtä tuttua kasvoa lukuun ottamatta. Ja onhan piha hieman muuttunut: siellä liehuu ylhäällä lipputangossa komea vihreä salkolippu!

Päiväkoti Aurinkopoika lähti Vihreä lippu -ohjelmaan mukaan vuonna 2014 ja on liputtanut salkolippua pihallaan nyt kolmisen vuotta. Kuinka Aurinkopojassa päädyttiin mukaan Vihreä lippu -ohjelmaan ja millaisia kokemuksia päiväkodilla on toiminnasta ollut? Tähän olen tullut hakemaan vierailullani vastausta.

Ryhtiä ja suunnitelmallisuutta ympäristökasvatukseen

Kysymykseeni osaa vastata Päiväkoti Aurinkopojan johtaja Hanna-Mari Komi.

– Päiväkoti Aurinkopojassa maaperä oli jo aloittaessani valmiiksi otollinen ympäristökasvatukseen ja vihreisiin arvoihin, mihin Vihreä lippu -toiminta oli luonteva jatkumo. Halusin viedä päiväkodin mukaan ohjelmaan, sillä Vihreän lipun toimintamalli ja kriteerit tuovat ryhtiä ja suunnitelmallisuutta toimintaan aivan eri tavalla kuin kestävän kehityksen teemojen käsittely ilman ohjelman tukea. Lisäksi Vihreä lippu -toimintasuunnitelma toimii hyvänä työkaluna ympäristökasvatuksen sisältöjen pedagogiseen suunnitteluun, kertoo Hanna-Mari Komi.

Varhaiskasvatuksessa puhutaan tätä nykyä paljon muutoksista ja haasteista. Hanna-Mari Komi kuitenkin vakuuttaa, että Vihreään lippuun mukaan lähtemistä ei kannata pelätä työläyden takia. Ohjelma ei tuo mitään ylimääräistä, vaan ryhtiä, rakennetta ja suunnitelmallisuutta ihan tavalliseen toimintaan.

Piha ja rakennus näyttivät samalta kuin ennenkin, vaikka edellisestä kerrasta oli jo lähes 25 vuotta.

Mikä on muuttunut 25 vuodessa?

Mitä itse muistan omasta päiväkotiajastani? En kovinkaan paljoa: leikit kavereiden kanssa, piirustukset, askartelut, pihaleikit ja lauluhetket. Lisäksi mieleen on jäänyt mukava päiväkotiryhmän apulainen, jolla oli Downin oireyhtymä. Olen varma, että hänen kanssaan yhdessä toimiminen on ollut meille ryhmän lapsille hyvin tärkeä oppimiskokemus erilaisuuden hyväksymisestä ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemisesta. Sosiaalisen kestävyyden teemat ovat olleet päiväkodissa hyvin esillä jo pitkään.

– Eniten 25 vuodessa on muuttunut se, että aikuiset ja lapset nähdään nykyään tasavertaisina, kertoo Hanna-Mari Komi. Lasten osallistaminen on kehittynyt paljon viimeisten vuosikymmenten aikana: aikuiset antavat edelleen pedagogiselle toiminnalle suunnan, mutta lapset saavat vaikuttaa käytännön sisältöihin. Kaiken kaikkiaan lapsilta otetaan paljon ideoita ja ajatuksia kuuluviin, ja niiden pohjalta opitaan yhdessä.

Päiväkodissa vietetään vierailupäivänäni pyjamapäivää. Lasten toiveesta, tietenkin! Kaikilla on yllä lokoisat vaatteet ja ryhmien valot on hämärretty teeman mukaisesti. Tunnelma on kaiken kaikkiaan ihanan rauhallinen. Lapset kuvasuunnistavat pienryhmissä ja pääsevät kuvattaviksi pyjamapotretteihin, ja ennen ruokailua katsotaan ryhmissä lastenohjelmia, kuten kunnon pyjamapäivään kuuluu.

Lasten osallisuus toteutuu hyvin myös Vihreä lippu -ympäristöraadin toiminnassa. Lasten itse nimeämän Luonnonsäästäjät-ryhmän pieni koko mahdollistaa keskustelun niin, että kaikki lapset saavat siinä äänensä kuuluviin. Aikuiset laativat toimintasuunnitelman kasvatukselliset tavoitteet, mutta siihen, mitä Vihreä lippu -teemaan liittyen käytännössä tehdään, pääsevät lapset vaikuttamaan paljon ideoillaan.

Aurinkopojan päiväkodin Vihreä lippu -ilmoitustaululla riittää säpinää.

Yhdessä tutkimista ja ihmettelemistä

Ensimmäiset kaksi Vihreä lippu -toimintavuotta päiväkodissa käsiteltiin jätteiden vähentämistä ja energiaa, tänä toimintavuotena lasten valitsemana Vihreä lippu -teemana on vesi. Teemaan on yhdistetty Kouvolan kaupungin kaupunkiviljelyn pilottihanke, jonka myötä on päästy oppimaan konkreettisesti myös veden vaikutuksesta kasvien kasvuun.

– Emme teemaa valitessamme aavistaneet, että kesästä tulisi niin kuiva!

Vihreä lippu on tuonut Päiväkoti Aurinkopojan toimintaan ennen kaikkea yhdessä tutkimista ja ihmettelemistä.

– Aikuinen ei ole tietopankki, vaan tutkimme ilmiöitä yhdessä oppien, kertoo Hanna-Mari Komi Aurinkopojan Vihreä lippu -toiminnasta. Suurimmat ilon aiheet toiminnassa tulevat lasten oivalluksista: esimerkiksi edellisen kauden energiateemasta lapset keksivät kysyä, mistä ihmisen energia tulee – mistä päästiin pohtimaan esimerkiksi sitä, mihin tarvitaan ruokaa.

Kaikista tärkeintä on se, että toiminnalla on silmin nähden vaikutusta – pienet ja yksinkertaiset ympäristöä säästävät valinnat juurtuvat päiväkodin arkeen, josta lasten lapset vievät niitä yhä eteenpäin koteihin. Lapset tietävät, mistä ruoka tulee ja mitä tapahtuu biojätteelle – ja ovat ylpeitä siitä, kun biojätettä ei jää ruokailuista. Myös kierrätys, kuten maitopurkkien huuhtelu, tehdään päiväkodin arjessa yhdessä lasten kanssa.

Vihreä lippu -toiminta on tuonut mukanaan paljon iloa ja yhteisöllisyyttä sekä lapsille, että henkilökunnalle. Myös vanhemmat ovat arvostaneet toimintaa ja siitä saatua tunnustusta sekä osallistuneet innolla lippujuhliin.

– Vihreä lippu on kaiken kaikkiaan innostava juttu!


Katso Aurinkopojan eskareiden hauska energiansäästövideo


 

Jutussa haastateltu Hanna-Mari Komi on aloittanut Vihreä lippu -toiminnassa Päiväkoti Pikkuprinssissä 2000-luvun alussa. Hän on tuonut ohjelman Aurinkopoikaan vuonna 2014 ja Palokankaan päiväkotiin vuonna 2016. Hän on valmistunut ympäristökasvattajaksi Syklistä vuonna 2017.


Teksti ja kuvat: Iitu Kiminki

 

Päiväkoti Aurinkopojan Vihreä lippu -tavat.

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.