Vihreä lippu -materiaali auttoi alkuun ilmastonmuutosteeman käsittelyssä
Lempääläisessä päiväkoti Vilmassa Vihreä lippu on nostettu salkoon jo useana vuonna. Vuosien saatossa ohjelman tavat ja toiminta ovat tulleet luontevaksi osaksi päiväkodin arkea. Keväällä 2020 saatiin päätökseen ilmastonmuutosteemainen projekti. Vihreän lipun tarjoama materiaali antoi hyvän pohjan teeman käsittelyyn pienten lasten kanssa.
Koukussa Vihreä lippu -toimintaan
Idea lähteä mukaan Vihreän lipun ympäristökasvatustoimintaan sai alkunsa Vilmassa työskentelevältä lastenhoitaja Hilkka Ala-Salomäeltä tämän osallistuttua kunnan järjestämään palvelupassikoulutukseen muutama vuosi sitten.
– Jo heti ensimmäisestä vuodesta lähtien jäimme koukkuun. Hirveä kunnianhimo saada aina uusi sertifikaatti seinälle, nauraa Ala-Salomäen kollega Ulla Malkakorpi.
Tähän mennessä päiväkodissa on suoritettu projektit jätteiden vähentämisen, terveen elämän, lähiympäristön ja ilmastonmuutoksen teemoista.
– Jokaisen projektin myötä meille on tullut uusia Vihreä lippu -tapoja jo olemassa olevien lisäksi. Kuin huomaamatta olemme tottuneet ympäristöystävälliseen arkeen. Se on meidän tapamme toimia, Malkakorpi kiteyttää.
Vilman väki on saanut myös tunnustusta toiminnastaan, kun Lempäälän ympäristönsuojeluyhdistys ry myönsi päiväkodille yhdistyksen ympäristönsuojelupalkinnon.
Arjen pieniä tekoja, draamaa ja luontosuhteen syventämistä
Keväällä 2020 saatiin päätökseen ilmastonmuutosteema, joka valikoitui aiheeksi sen ajankohtaisuuden vuoksi. Ala-Salomäki ja Malkakorpi toteavat, että vuoden takainen talvi oli teeman käsittelyn kannalta ihanteellinen.
– Se oli konkreettinen esimerkki lapsille siitä, mihin ilmaston lämpeneminen johtaa. Pulkat vaihtuivat polkupyöriin, eikä järven jäälle päässyt pilkille tai luistelemaan. ”Hiihtämään” lapset pääsivät liukureilla jäätyneellä nurmella, naiset muistelevat viimevuotisia talvikuukausia.
Ilmastonmuutos on iso ja monisäikeinen aihe, minkä vuoksi sen käsitteleminen voi olla haasteellista pienten lasten kanssa. Ala-Salomäki ja Malkakorpi kertovat, että heidän päiväkodissaan ilmastotekoja harjoiteltiin lasten kanssa käytännönläheisesti muun muassa ruokahävikkiä seuraamalla, jätteitä lajittelemalla, lähiympäristöstä huolehtimalla, sammuttamalla turhia valoja ja kannustamalla lihasvoimin liikkumiseen. Päiväkodissa järjestettiin myös erilaisia aiheeseen liittyviä teemapäiviä, kuten Pukeudutaan kierrätysvaatteisiin. Ilmastoystävälliseen ruokaan tutustuttiin sapere-menetelmää hyödyntäen.
– Lapset ovat oivaltaneet, että pienilläkin teoilla voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen, Ala-Salomäki kertoo.
Myös retkillä luontoon on ollut hyvä tilaisuus keskustella ilmasto- ja ympäristöasioista. Retkeilyyn ja luontosuhteen syventämiseen päiväkotilaisilla onkin ihanteelliset puitteet.
– Luonto on meillä koko ajan läsnä, esimerkiksi päiväkodin läheisyydessä sijaitseva ranta on yksi suosituista paikoista. Muita suosittuja retkipaikkoja ovat muun muassa ”Pikkumetsä”, ”Kummitustalo” ja ”Muurahaismetsä”. Lisäksi meillä on oma, erään hoitolapsen vanhemmilta Luonnonperintösäätiön kautta läksiäislahjaksi saatu Metsola-niminen ikimetsäpaikka. Se sijaitsee Valkeakosken Korkeakankaan luonnonsuojelualueella, jonne teimme tutustumismatkan ilmastonmuutosprojektin aikana, Malkakorpi kertoo.
Maininnan ansaitsevat myös Törkymöykky ja Hahmonen, jotka opettavat lapsille ympäristöasioita draaman, kirjeenvaihdon ja yhteisten keskustelujen kautta.
– Törkymöykky ja Hahmonen ovat toistensa vastakohtia. Törkymöykky heittää roskat maahan, repii sammalta maasta ja ajelee autolla joka paikkaan. Luonnonsuojeluhenkinen Hahmonen joogaa kiven päällä, halaa puita, ajaa pyörällä ja kävelee sekä pitää ympäristöstään huolta. Käsittelemme ympäristö- ja ilmastoasioita lasten kanssa esimerkein ja huumorin kautta, kertovat Ala-Salomäki ja Malkakorpi.
Vihreän lipun materiaalit antavat toiminnalle rungon
Vihreän lipun materiaalista Ala-Salomäki ja Malkakorpi kertovat saaneensa paljon hyödyllisiä ideoita ilmastoteeman käsittelyyn.
– Projektin alussa tutustuimme teeman Vihreä lippu -materiaaliin ja muokkasimme siitä saatuja vinkkejä päiväkodillemme sopiviksi. Muutenkin olemme saaneet Vihreä lippu -materiaaleista hyviä ideoita. Etenkin aina teeman vaihtuessa Vihreän lipun tarjoama aineisto on tärkeässä roolissa. Sen avulla suunnittelemme rungon toiminnallemme ja aiheita tulee käsiteltyä monipuolisesti.
– Toimintasuunnitelmista ja raporteista olemme saaneet hyvää palautetta. Asetetut tavoitteet ja niiden kirjaaminen auttavat projektien suunnittelussa. Esimerkiksi ilmastonmuutosprojektissa Vihreä lippu toimi ilmastokasvatuksemme punaisena lankana koko kauden, kaksikko kertoo.
Vaikka varsinainen ilmastonmuutosprojekti on jo saatettu loppuun, lasten ilmastokasvatus jatkuu.
– Ilmastonmuutosteema, kuten kaikki muutkin Vihreä lippu -teemat, liittyvät toisiinsa ja niistä opitut asiat kuuluvat päiväkodin arkeen. Uudet lapset oppivat menneiden vuosien teemoista vanhemmilta hoitolapsilta, ja tavat jäävät pysyväksi osaksi arkea, Ala-Salomäki kertoo.
Opittuja asioita kerrataan myös silloin, kun Vihreä lippu nostetaan salkoon.
– Tärkeinä päivinä nostamme Vihreän lipun salkoon ja keskustelemme lasten kanssa siitä, miksi liputetaan, Malkakorpi lisää.
Mutta palataanpa Törkymöykkyyn ja Hahmoseen. Joku voi nyt miettiä, tarvitaanko heitä enää viimeisimmän projektin jälkeen. Kerrottakoon tässä, että kyllä tarvitaan, sillä päiväkoti Vilmassa alkoi syksyllä 2020 uusi projekti. Tällä kertaa teemana on luonnon monimuotoisuus.
Teksti: Sari Enderle
Kuvat: Päiväkoti Vilma
Julkaistu 2.2.2021