Helsingin sanomat publicerade vår debattartikel 19.4.2023. I artikeln föreslår vi att ett Hållbar skola -program ska lanseras. Nu när den biologiska mångfalden drastiskt minskar och klimatförändringen accelererar har vi inte längre råd att se miljöpedagogiken som bara ett pedagogiskt innehåll bland andra. Vi vill påminna beslutsfattarna om detta nu då regeringsförhandlingarna precis har inletts.
Miljöpedagogiken är avgörande för vår överlevnad
Då miljökrisen blir allt mer konkret känner allt fler ångest inför den. Utan hopp blir människor handlingsförlamade, passiverade och arga på budbärarna. Själviskheten kan också öka. Bästa sättet att möta denna utmaning är genom miljöpedagogik, som ger den kunskap, de färdigheter och det hopp vi behöver för vår överlevnad.
Vi har mycket att göra och endast lite tid. Vi behöver miljöpedagogik på alla nivåer, från förskolan till vuxenutbildningen. Det handlar inte om återvinning, sortering eller andra viktiga detaljer, utan om att på ett grundläggande sätt ändra vårt tankesätt.
Finland saknar en plats eller ett organ som samordnar och säkerställer att miljöpedagogik implementeras i samhället i tillräckligt stor skala på olika utbildningsnivåer. Som en lösning föreslår nu ett 20-tal organisationer och andra aktörer att Utbildningsstyrelsen ska lansera ett Hållbar skola -program på nationell nivå. Lanseringen av detta program bör ingå i det nya regeringsprogrammet för att undvika att genomförandet av miljöpedagogiken lämnas till enskilda motiverade lärare, pedagoger och rektorer.
I och med den allt snabbare minskningen av biologisk mångfald och klimatförändringen har vi inte längre råd att se miljöpedagogik som bara ett innehåll bland andra. Ämnesövergripande undervisning av miljöpedagogik är avgörande för vår överlevnad.
Leena Koivula-Tenho, verksamhetsledare, Föreningen för miljöfostran FEE Suomi
Lauri Kurvonen, specialsakkunnig, Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ
Johanna Sunikka, verksamhetsledare, Finlands natur- och miljöskolförbund rf