HAKUTULOS

Lehti 1/2020

Ympäristökasvatuksen vaikuttamistyön voittoja

Vaikuttamistyötä pidetään monesti etäisenä, monimutkaisena ja hitaana tapana muuttaa maailmaa. Kuluneen puolen vuoden aikana olemme kuitenkin saaneet kannustavia kokemuksia siitä, että ympäristökasvatuksen vaikuttamistyö todella kannattaa.

Monika aloitti Vihreä lippu -ohjelmajohtajana

Monika Salmivalli on aloittanut Vihreä lippu -ohjelmajohtajana helmikuussa 2020. Hän siirtyi FEE Suomeen lastenoikeusjärjestö Plan International Suomelta, jossa hän on viimeisten vuosien ajan vastannut Ilmastonmuutos ja tyttöjen oikeudet -strategiapainopisteen kehittämisestä.

Liian myöhäistä lähteä? – Kokemus Australian maastopaloista

Australian maastopalot ovat järkyttäneet maailmaa. Maastopalot ovat jokavuotinen ilmiö mantereella, mutta tuhojen laajuus on pelästyttänyt monia niitä aiemminkin kokeneita. Pelastussuunnitelma tulipalon varalta ei ole aina toteutettavissa. Monet ovat paenneet tietämättä, kuinka tulevat selviytymään. Näin teki myös Vanessa Janss perheensä kanssa.

Thaimaa ympäristökasvattajan silmin

Ympäristökasvatuksen tarkastelu Thaimaasta käsin avartaa ajattelua. Tein marraskuussa 2019 matkan Thaimaahan ympäristökasvatuksen tutkimuksen maailmankonferenssiin (World Environmental Education Congress WEEC2019) ja katselin maata pari viikkoa myös turistin näkökulmasta. Ympäristökasvattajan silmälaseja on vaikea riisua matkallakaan, seuraavassa seitsemän matkan herättämää huomiota ja niiden pohdintaa.

Marianne Aalto: Haluan tarjota muille saman onnellisuudentunteen, jonka löysin luonnosta

Merensaaressa työskennellessään Marianne Aalto lumoutuu kallion geologisista arvoituksista. Ympäristökasvatuksen menetelmiksi ja välineiksi ei hänen mielestään tarvita mitään ihmeellistä, mutta yksi työkalu kuitenkin on, josta hän ei kesällä luopuisi.

Taidetta rantalöydöistä

Jaa erilaisia kuvia vesieliöistä ja pyydä rakentamaan eliö rannalta löytyvistä asioista. Vanhempien lasten kanssa voi kiinnittää huomiota eliöiden tuntomerkkeihin ja pyrkiä rakentamaan eliöt mahdollisimman tunnistettaviksi.

Ulos-Ut-Out tapahtuu pian, kurkista kulisseihin ja tulevaan ohjelmaan!

Alansa suurin tapahtuma kokoaa ulkona oppimisesta kiinnostuneet 9.–11.6.2020 Nurmekseen. Kattoteemana on muutos. Luvassa on monipuolinen kattaus työpajoja, huippukiinnostavia puhujia ja pyöreitä pöytiä upeissa puitteissa kesäisessä Pohjois-Karjalassa! Kysyimme muutamilta tapahtuman järjestäjiltä, mihin ohjelmaosioon he itse haluaisivat osallistua.

Älykäs käsienpesu virolaisessa luokkahuoneessa

Virossa on vielä yleistä, että erityisesti kesämökit ja muut maaseudulla sijaitsevat kiinteistöt eivät ole kunnallisen vesihuollon piirissä. Suihkussa käyminen tai käsien pesu saattaa silloin olla hankalaa. Viljandi Hobby School -luontoryhmä on kuitenkin keksinyt hienon tavan ratkaista tämäntyyppiset ongelmat!

Oppilaanohjaus antaa tilaisuuden tutustua tulevaisuuden taitoihin

Oppilaanohjauksen keskeinen tehtävä on tukea oppilasta hänen omaa elämäänsä koskevien päätösten ja valintojen tekemisessä. Ohjauksen avulla oppilaat rakentavat käsitystään koulutuksesta ja eri ammateista ja suunnittelevat omaa tulevaisuuttaan. Onko ympäristökasvatuksella sijaa osana oppilaanohjausta? Nähdäkseni vastaus on myönteinen: ympäristönäkökulmat solahtavat luontevasti myös oppilaanohjauksen osaksi.

Ympäristökasvattaja ilmastotunteiden keskellä

Ilmastonmuutos menee helposti tunteisiin. Jokaista ihmistä kohtaa haaste: miten suhtaudun omiin ja toisten ilmastotunteisiin? Erityisen painokas tämä haaste on kaikille, jotka harjoittavat jonkinlaista ympäristökasvatusta.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.