HAKUTULOS

Lehti 3/2017

Kevättä maisemassa

Luonto-Liiton kevätseuranta juhlii 40-vuotista taivaltaan. Ensimmäisen kerran kevään etenemistä seurattiin vuonna 1976. Tänä vuonna teemana on tuttujen kevätlajien lisäksi lehtipuut ja pensaat, jotka tarjoavat ravintoa pölyttäjille. Kevättä havainnoitaessa saadaan paitsi iloa ulkona olemisesta myös tietoa ilmaston muuttumisesta.

Ympäristömerkintä voi saada ruoan maistumaan uudella tavalla

Ruoka nähdään ympäristökeskustelussa useimmiten ongelmana. Ravinnontuotanto kuluttaa uusiutumattomia öljy- ja fosforivarantoja, rehevöittää vesistöjä, heikentää luonnon monimuotoisuutta ja voimistaa ilmastonmuutosta. Kuljetukset ja elintarviketeollisuus aiheuttavat päästöjä. Ja lopulta suuri osa ruoasta heitetään suoraan jätteisiin. Ongelmissa kieriskely ei kuitenkaan kannata. Ruoan kulutuksesta ei voida luopua, joten ruoka kannattaa nähdä ratkaisukeinona: maatalous voi kierrättää tehokkaasti ravinteita, ylläpitää perinnebiotooppeja ja vaikkapa tuottaa biokaasua liikenteen polttoaineeksi.

Vihreä lippu -sertifioidussa Marjalan koulussa luodaan yhteisöllisyyttä ja ympäristösäästöjä

Joensuulaisessa Marjalan koulussa on tehty ympäristötyötä suurella sydämellä jo yli vuosikymmenen ajan. Tänä keväänä työ sai tunnustusta, kun Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiililineutraalia kuntaa -hanke valitsi koulun kuukauden päästövähentäjäksi. Koulu on edistänyt esimerkillisesti ja pitkäjänteisesti ympäristökasvatusta ja vähentänyt koulun ympäristökuormitusta.

Taiteellinen tekeminen tuo ympäristökasvatukseen henkilökohtaisuuden, moniaistisuuden ja moniäänisyyden

Kun taidetta tehdään yhdessä ja jaetaan, ihmisten moniääniset suhteet ympäristöön pääsevät esille, sanoo taidekasvattaja Tiina Humaloja. Hän innostaa Merkityksellinen maisema -oppaassa taideperustaiseen ympäristökasvatukseen puutarhassa ja metsässä. Samalla kun lukija saa uudesta kirjasesta helposti sulavan annoksen ympäristöstä ja yhteisöstä ammentavan taiteen käsitteitä, hän pääsee kurkistamaan tekemisen meininkiä ja ihania pienoismaailmoja.

Koulupuutarhaa perustamaan

Suomessa toimii ainakin muutamia kymmeniä koulupuutarhoja, ja kiinnostus toimintaa kohtaan on vahvassa kasvussa. Syksyllä 2016 voimaan astuva uusi opetussuunnitelmakin kannustaa kouluja kasvattamaan kasveja. Puutarhakasvattaja Pinja Sipari kertoo vinkkejä koulupuutarhatoiminnan aloittamiseen ja rohkaisee soveltamaan niitä myös päiväkodeissa ja nuorisotaloilla.

Luokasta luontoon – hyviä kokemuksia

Ulos lähteminen toi Luokasta luontoon -hankkeessa pilotoineiden koulujen opetukseen monipuolisuutta, motivaatiota, osallisuutta ja aktiiviisuutta. Suomen Ladun sivuilla on julkaistu opettajanmateriaali, joka on kerätty hankkeen pilottikoulujen tunneista koulumetsissä.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.