Ympäristökasvatus-verkkolehti

Tervetuloa lukemaan Ympäristökasvatus-verkkolehteä

Lehdessä julkaistaan juttuja ympäristökasvatuksesta ja kestävyysosaamisesta Suomessa ja maailmalla. Haluatko kirjoittaa lehteen?

Lue koko artikkeli → about Tervetuloa lukemaan Ympäristökasvatus-verkkolehteä

Tapaustutkimus lukiosta: Ympäristökäyttäytymisen edistämistä ympäristöraadin kautta

Anssi Huoponen on tutkinut Vihreä lippu -lukion ympäristöraadin toimintaa sekä raadin jäsenten että lukion muiden opiskelijoiden näkökulmasta. Raati toimii nuorille väylänä, joka mahdollistaa heidän ympäristötoimintaansa ja vahvistaa tekojen merkityksellisyyttä. Yllättävää oli, että sosiaalisella yhteenkuuluvuudella on raadin jäsenille yhtä suuri merkitys kuin ympäristötoiminnalla.

Lue koko artikkeli → about Tapaustutkimus lukiosta: Ympäristökäyttäytymisen edistämistä ympäristöraadin kautta

”Luonnossa on helppo rauhoittua” – 17-vuotias Matias liikkuu lähiluonnossa villieläimiä kuvaten

”Aloitin luontokuvaamisen kolme vuotta sitten, kun löysin vanhempieni vanhan järkkärin kaapista. Sen kanssa lähdin sitten kävelyille ja otin kuvia vähän kaikesta”, kertoo 17-vuotias Matias Kivikko. Kiireinen lukiolainen arvostaa luonnon rauhoittavaa vaikutusta ja käy usein luontokävelyillä kuvaamassa. Hänen kuvistaan välittyy henkilökohtainen luontosuhde ja kiinnostus villieläimiä kohtaan.

Lue koko artikkeli → about ”Luonnossa on helppo rauhoittua” – 17-vuotias Matias liikkuu lähiluonnossa villieläimiä kuvaten

Ilman tulevaisuutta ei ole ympäristökasvatusta

Ympäristökasvatukselle asetetut tavoitteet keskittyvät valtaosin tiedon lisäämiseen. Luontoa olisi kuitenkin käytettävä ihmisten pysäyttämiseen ja syvällisen tulevaisuusajattelun mahdollistamiseen. Viimeistään nyt olisi käyttöä tulevaisuusvalmennukselle ja hyville pelivälineille! Satu Jovero pohtii artikkelissaan, millaisia työvälineitä kestävän tulevaisuuden luomisen työkalupakkiin tarvitaan.

Lue koko artikkeli → about Ilman tulevaisuutta ei ole ympäristökasvatusta

MAPPA 10 vuotta – syntymä ja elämä

Ympäristökasvatuksen työkalupakki MAPPA täytti kymmenen vuotta vuonna 2024. MAPPAn luomisessa ja kehittämisessä vahvasti mukana ollut Niina Mykrä kertoo sen menestystarinan: Miten idea syntyi, ja miten ideasta kehitettiin suosittu kasvatusalan materiaalipankki?

Lue koko artikkeli → about MAPPA 10 vuotta – syntymä ja elämä

Kenttäkurssi Botswanassa haastoi ajattelua ja synnytti aitoja kohtaamisia

Kolmen korkeakoulun yhteinen kenttäkurssi Botswanassa opetti, että kestävyyshaasteet ovat samankaltaisia eri puolilla maailmaa. Työskentely huipentui perinteisessä kgotla-tapaamisessa Kavimban kylän päällikön ja kylänvanhimpien kanssa. Tapaamisessa kyläläiset kertoivat perinteisestä luonnonvarojen käytöstä, ihmisten ja villieläinten välisistä konflikteista sekä muutoksista, joita ilmaston lämpeneminen on tuonut heidän elämäänsä. Viikkoa rytmittivät myös kaksi retkeä paikallisiin kansallispuistoihin. Tero Lämsä ja Henna Rouhiainen kertovat projektista, sen taustoista ja johtopäätöksistä.

Lue koko artikkeli → about Kenttäkurssi Botswanassa haastoi ajattelua ja synnytti aitoja kohtaamisia

Metsämielikuvien mosaiikkia

Heikki Willamon luontokuvanäyttely ”Metsän sylissä” on esillä Saarijärven museossa 27.4.2025 saakka. Museo on tuottanut näyttelyä täydentämään osion metsän monimuotoisuudesta, jossa on Willamon kuvia metsien elinympäristöistä sekä esimerkkejä lajistosta ja tehtäviä. Kirsi Hänninen kuvailee artikkelissaan niin Willamon kuin myös J. L. Runebergin tuotantoja, jotka nousevat syvällisistä luontokokemuksista.

Lue koko artikkeli → about Metsämielikuvien mosaiikkia

Juha Nurminen Itämerta suojelemassa

Kai Ekholmin kirjoittama teos ”Juha Nurminen – Itämeren etuvartiossa” kertoo sukeltajasta, vedenalaisen luonnon valokuvaajasta, vaikuttajasta ja Itämeren suojelijasta. Hän perusti John Nurmisen säätiön vuonna 1992. Ympäristökasvatuksen kirjahylly -sarjan jutussa esitellään Ekholmin teosta ja Nurmisen elämäntyötä. Lue Juha Nurmisen merenpelastusohje pähkinänkuoressa!

Lue koko artikkeli → about Juha Nurminen Itämerta suojelemassa

KATEGORIAT


AVAINSANAT


ARTIKKELIHAKU


FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.