Ympäristökasvatus-lehti 1/2019

PÄÄKIRJOITUS

Suurten tekojen aika

FEE Suomen puheenjohtajuuskauteni on alkanut toiveikkaissa merkeissä. Ilmastonmuutos on viimein noussut kunnolla esiin julkisessa keskustelussa! Erityisen inspiroivaa on ollut seurata nuorten ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvää toimintaa. Vaikuttaa siltä, että monet nuoret, kuten Greta Thunberg, pistävät aikuiset koville tulevaisuutensa turvaamiseksi.

Lue koko pääkirjoitus →

Vihreä lippu liehuu päiväkoti Aurinkopojassa

Mikä olisikaan hienompaa kuin nähdä Vihreä lippu liehumassa oman vanhan päiväkotinsa pihassa? Vihreä lippu -ohjelmapäällikkö Iitu Kiminki kävi vierailulla MLL:n Päiväkoti Aurinkopojassa Kouvolassa – omissa vanhoissa lapsuudenmaisemissaan ja tutulla päiväkodin pihalla.

Lue koko artikkeli →

Kemia syventää ymmärrystä ympäristöstä

Kemian opetus rakentaa oppilaalle kuvaa kemian merkityksestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kemia on läsnä sekä ympäristössä että oppilaan omassa arjessa ja sitä tarvitaan uusien ratkaisujen kehittämisessä. Lisäksi kemian opetus ohjaa oppilasta ottamaan vastuuta ympäristöstään.

Lue koko artikkeli →

Toukokuussa lähdetään taas yhdessä ulos!

Kansainvälistä Ulkoluokkapäivää vietetään 23. toukokuuta yhdessä Suomen lasten metsäretkipäivän kanssa. Keväällä 2018 tähän ulkona oppimisen ja leikin tapahtumapäivään osallistui yli 20 500 lasta ja nuorta kouluissa ja päiväkodeissa ympäri Suomen. Maailmanlaajuisesti Ulkoluokkapäivän merkeissä lähti ulos yli 3,5 miljoonaa lasta ja nuorta.

Lue koko artikkeli →

Lotta Palomäki: Ympäristökasvatuksessakin vähemmän on enemmän

”Mikään ei muutu, eikä uusia oivalluksia synny, jos ei ole aikaa vain olla rauhassa luonnossa ja ajatella.”

Lue koko artikkeli →

Kokeile tätä: DIY suppa

Lotan vinkin avulla pääset lasten kanssa jääkauden jäljille. Hiekkalaatikon ollessa lumen peittämä Jalkarannan esikoululaiset toteuttivat supan sisätiloissa.

Lue koko artikkeli →

Ympäristökasvattajan suru

Onko ympäristökasvattajalla surun tunteita? Kuinka usein? Ja mitä hän tekee niiden kanssa? Kasvava joukko tutkijoita on kirjoittanut englanniksi siitä, kuinka paljon ympäristökasvatuksen osallistujilla on surun tunteita ekokriisiin liittyen. On haikeutta, murhetta ja itkuakin.

Lue koko artikkeli →

Kapitalistisesta kiertotaloudesta, kilpailusta ja empatiasta

Vuoden 2018 Ympäristökasvatus Teema -lehdessä käsiteltiin kiertotaloutta. Ympäristökasvatuksen näkökulmasta kiertotalous on myönteinen asia, joka mainitaan jo 2016 voimaan tulleessa peruskoulun opetussuunnitelmassakin. Yksi ympäristökasvatuksen kannalta tärkeä käsite kiertotalouden teemanumerosta puuttui: kapitalismi. Mistä kapitalismissa on oikein kysymys ja miten kapitalismiin liittyvät arvovalinnat ovat ympäristökasvatuksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä?

Lue koko artikkeli →

Samojen tähtien alla ja saman maan vuoksi

Minulle tähdet tuovat toivoa, auringon lasku levollisuuden tunteen. Pimeä yö on kaunis ja levollinen, kun tähdet tuikkivat pilvien välistä. Välillä tuntuu, että ne puhuisivat kanssani, ja laulankin usein ikäväni tähdille.

Lue koko artikkeli →

Green Key Finland matkamessujen asiantuntijapaneelissa

Matka 2019 -messujen ammattilaisille suunnatun avauspäivän ohjelmassa käsiteltiin näkyvästi vastuullisen matkailun teemoja. Asiantuntijaluentojen painopiste oli matkailun ympäristövaikutuksissa, mutta myös sosiaalisia ja taloudellisia kysymyksiä nostettiin esille.

Lue koko artikkeli →

Ekotapapassi toimii Porvoossa

Porvoon Kevätkummun koulun ympäristötiimi on kehittänyt Ekotapapassin, johon viidesluokkalaiset merkitsevät viikon ajan vapaa-ajallaan tekemiään ekotekoja. Teot voivat liittyä kierrätykseen, energiansäästöön ja kuluttamiseen, ja merkinnän passiin saa esimerkiksi viemällä lasia lasinkeräykseen tai sammuttamalla turhaan palavan valon.

Lue koko artikkeli →

Pienin askelin kohti ympäristöystävällisempää päiväkotia

Työstimme syksyllä 2018 Uppsalan yliopistossa projektia, jossa haastateltiin päiväkotien edustajia Suomesta ja Islannista. Tavoitteenamme oli selvittää, miten päiväkodit pyrkivät huomioimaan kestävää kehitystä toiminnassaan. Tässä artikkelissa kerromme haastattelun tuloksista.

Lue koko artikkeli →

Luonnon lumo – kirja luonnon ja luonnonsuojelun puolesta

Luontodokumenttien tekijänä tunnettu Petteri Saario kertoo Luonnon lumo -kirjassaan neljännesvuosisadan ajan jatkuneesta matkastaan luontodokumentaristina. Kirja on voimakas, henkilökohtainen luonnon lumon ja luonnon voimien ylistys.

Lue koko artikkeli →

Järjestön kuulumiset helmikuussa 2019

Kevätkaudella 2019 FEE Suomen vaikuttamistoiminnan kohteena ovat vaalityö, Opetus- ja kulttuuriministeriön kestävän kehityksen linjaukset ja lukion opetussuunnitelmauudistus. Järjestön omalla Vihreä lippu- ja Green Key -ohjelmatyöllä on myös uusia kuulumisia.

Lue koko artikkeli →

KATEGORIAT


AVAINSANAT


ARTIKKELIHAKU


FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.