Ympäristökasvatus-lehti 2/2018
PÄÄKIRJOITUS
On kevät, ja alamme kuoriutua taas ulos. Ulkoilmaelämä alkaa kiinnostaa, kun aurinko alkaa pilkahdella ja säät lämpenevät. Olen viime aikoina pohtinutkin seuraavaa: kuinka tärkeää ympäristökasvatuksessa on se, että lähdetään ulos?
Lue koko pääkirjoitus →Mobiililaite ympäristökasvatuksen apuna
Oppimateriaalit ovat yhä useammin sähköisiä. Digitalisaatio näkyy myös ympäristökasvatuksen piirissä. Esimerkiksi WWF julkaisi vuonna 2017 kaksi peruskouluille suunnattua mobiilioppimateriaalia vesistöopetukseen. Mitä hyötyä ympäristökasvatukselle on digitaalisista oppimateriaaleista?
Vesivoiman luontovaikutukset paketoitiin verkkosivuksi
Vesivoiman sanotaan olevan uusiutuvaa, päästötöntä ja kotimaista – mikä siinä siis on ongelmana? Onko vanhoja vesivoimaloita mahdollista muuttaa ympäristöystävällisemmiksi? Ovatko kalatiet ratkaisu? Näihin ja moniin muihin vesivoiman luontovaikutuksia koskeviin kysymyksiin auttaa vastaamaan uusi Vesivoiman luonto -verkkosivusto.
Mikä vaikuttaa kestävän kehityksen toteutumiseen ja onnistumiseen peruskoulussa?
Perusopetuksen opetussuunnitelman keskeinen tavoite on ohjata oppilaita kestävään elämäntapaan, mutta Seppo Salorannan tuoreen väitöksen mukaan kestävän kehityksen kasvatus on peruskoulussa vielä satunnaista ja opetusmenetelmät ovat perinteisiä. Saloranta esittelee koulun toimintakulttuurin merkitystä ja vaikuttavuutta tutkivaa väitöstään Ympäristökasvatuksen lukijoille.
Jenni Skaffari: Tämä on unelmatyötäni
Ympäristökasvattaja Jenni Skaffari on unelmatyössään toimiessaan luontokoulunopettajana Tampereen luontokoulu Korennossa. Ympäristökasvatus on läsnä hänen työssään kaikessa. Pääasiallisesti Jenni opettaa lapsia ja nuoria ulkona ja lisäksi työnkuvaan kuuluvat kasvattajien ja opettajien koulutukset. – Lue, mikä on Jennin tärkein ympäristökasvatukseen liittyvä oivallus.
Neljätoista rekkalastillista vähemmän vettä – vaikuttavaa ympäristötyötä Villa Elbassa
Nuorisokeskus Villa Elba on yksi Suomen kymmenestä valtakunnallisesta nuorisokeskuksesta. Toiminnan painopisteitä ovat kansainvälinen nuorisotyö ja ympäristökasvatus. Aikuisille Villa Elba tarjoaa majoitus-, kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Villa Elballe myönnettiin Green Key -ympäristösertifikaatti Suomen ensimmäisenä nuorisokeskuksena keväällä 2017.
Maantieto ja kestävä kehitys kulkevat käsi kädessä
Kestävän kehityksen teemat ovat vahvasti läsnä sekä peruskoulun maantiedon että lukion maantieteen opetussuunnitelmissa. Maantiedon erityinen vahvuus aihepiirin opetuksessa on oppiaineen monialainen luonne. Lisäksi oppiaine korostaa toiminnan merkitystä osana ekososiaalista sivistystä.
Environmental education through digital competence
Tallinn Kindergarten Sipsik is located in the centre of Tallinn in the street named after the Estonian composer Peeter Süda (translated, Peter Heart). There are six groups in the kindergarten, including one for children aged up to three years old. Our peculiarity is taking part in different projects and health promoting activities – captured by our motto ”Heartily and with the heart!”
Syyllisyys ja koulujen ympäristökasvatus
Ympäristöahdistusta tutkinut Panu Pihkala pohtii Ympäristökasvatus ja tunteet -kirjoitussarjan toisessa osassa, onko syyllisyydestä hyötyä. Miten tunteet liittyvät valtaan? Entä mitä ovat tummat tunteet?
Ulkoluokkapäivä innostaa lähtemään yhdessä ulos – hyvästä syystä
FEE Suomen koordinoimaa kansainvälistä Ulkoluokkapäivä-kampanjaa vietetään tänä vuonna 17. toukokuuta, yhdessä Suomen lasten metsäretkipäivän kanssa. Iso-Britanniasta lähtöisin oleva kampanja pyrkii edistämään lasten ja nuorten ulkona oppimista sekä leikkiä kouluissa ja päiväkodeissa ympäri maailmaa.
Turvassa oksien katveessa – Ympäristökasvatusta hiisimetsässä
Sidon pitsinauhan lehmuksen oksaan, silitän ryhmyistä runkoa. Monet muutkin ihmiset ovat kohdanneet tämän puun ja miettineet sen luona itseään tai elämäänsä. Syömme perheemme kanssa eväitä lehmuksen katveessa, joka kasvaa Viron Hiidenmaalla Kõpussa ja jonka Ülendin kylän ihmiset ovat nimenneet pyhäksi puuksi. Puun tarina kertoo, että puu on koetettu kaataa, mutta se on versonut kannosta uudelleen. Ihmiset ovat tarvinneet puuta, puu ympäristöään.
Järjestön kuulumiset toukokuussa 2018
Kurkkaa, mitä FEE Suomi tekee juuri nyt ja mitä kuuluu järjestön Vihreä lippu ja Green Key -ohjelmille!
Vaietusta surusta voimavaraksi
Alati syvenevistä ympäristöongelmista puhutaan mediassa joka päivä, mutta missä ja miten voisi puhua tunteista, joita nämä synkät uutiset herättävät? Monitieteellisen ympäristötutkijan ja Ympäristökasvatus-lehden avustajan, Panu Pihkalan, viime syksynä julkaistu kirja Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo käy käsiksi tähän erittäin ajankohtaiseen ja ehdottoman tärkeään aiheeseen.
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
KATEGORIAT
AVAINSANAT