LYKE-verkoston ihmisiä

LYKE-verkoston ihmisiä -haastattelusarjassa ympäristökasvattajat ja luontokoulujen opettajat kertovat tärkeimmistä työvälineistään ja parhaista hetkistään.

Lapsuuden uteliaisuus ja innostus johdattavat ympäristökasvatustyöhön

Monta eri sesonkia iloisine ryhmineen nähnyt Tanja Liimatainen ohjaa nuoria toimimaan luonnossa Nuorisokeskus Metsäkartanolla. Metsäkartanon ainutlaatuinen valo- ja melusaasteeton ympäristö Rautavaaralla Pohjois-Savossa tarjoaa paikan luonto- ja ympäristöaiheiden käsittelylle ulkona ja sisällä.

Lue koko artikkeli → about Lapsuuden uteliaisuus ja innostus johdattavat ympäristökasvatustyöhön

Tuija Hurri: Etsi silmien loiste itsestäsi

Hyvärilän nuorisopäällikkö Tuija Hurri siirtyi jo 21 vuotta sitten Hyvärilän nuorisokeskukseen hyödyntämään aikaisempia kokemuksiaan lastentarhanopettajana, eräoppaana, elämyspedagogina ja melonnanohjaajana. Nurmeksessa sijaitseva Hyvärilä on paikka, jossa nuori pääsee kokemaan luontoa luonnossa.

Lue koko artikkeli → about Tuija Hurri: Etsi silmien loiste itsestäsi

Pienet muutokset omassa toiminnassa ovat suuria muutoksia yhteiskunnassa

Kysyntä ulkona oppimiselle ja luontokasvatukselle vahvistuu, ja sen myötä luonto- ja ympäristökoulupalveluja tarjoavien LYKE-verkosto laajenee jatkuvasti. Tällä kertaa esittelyssä on aktiivisesti verkoston toimintaan mukaan hypännyt Juha Rantanen. Hän on Jämi Sportsin yrittäjä ja sen puitteissa toimivan Juhan liikkuva luontokoulu Karhun perustaja Jämijärveltä. Hän esittelee itsensä nelikymppiseksi ympäristökasvatukseen hurahtaneeksi liikunta-alan ammattilaiseksi, joka on tasapainoillut opetustyön ja yrittäjyyden välimaastossa jo 13 vuotta.

Lue koko artikkeli → about Pienet muutokset omassa toiminnassa ovat suuria muutoksia yhteiskunnassa

Maija Ihantola LYKEn toimistolta voimautuu yhteistyöstä

LYKE-verkoston suunnittelija Maija Ihantola löysi ympäristökysymykset kiinnostuttuaan kasveista. Unelmat toteutuvat hänen mielestään vain jakamalla niitä, ja nyt hän kertoo, mikä hänelle on tässä hetkessä erityisen innostavaa.

Lue koko artikkeli → about Maija Ihantola LYKEn toimistolta voimautuu yhteistyöstä

Marianne Aalto: Haluan tarjota muille saman onnellisuudentunteen, jonka löysin luonnosta

Merensaaressa työskennellessään Marianne Aalto lumoutuu kallion geologisista arvoituksista. Ympäristökasvatuksen menetelmiksi ja välineiksi ei hänen mielestään tarvita mitään ihmeellistä, mutta yksi työkalu kuitenkin on, josta hän ei kesällä luopuisi.

Lue koko artikkeli → about Marianne Aalto: Haluan tarjota muille saman onnellisuudentunteen, jonka löysin luonnosta

Taidetta rantalöydöistä

Jaa erilaisia kuvia vesieliöistä ja pyydä rakentamaan eliö rannalta löytyvistä asioista. Vanhempien lasten kanssa voi kiinnittää huomiota eliöiden tuntomerkkeihin ja pyrkiä rakentamaan eliöt mahdollisimman tunnistettaviksi.

Lue koko artikkeli → about Taidetta rantalöydöistä

Kim Suomalainen: En ikinä luopuisi kalastajanhatusta!

”Työssäni haaveilen, että me kaikki oppisimme arvostamaan luontoa itseisarvona, mikä tuottaa jo itsessään hyvinvointivaikutuksia ihmiskeholle ja -mielelle.”

Lue koko artikkeli → about Kim Suomalainen: En ikinä luopuisi kalastajanhatusta!

Huuhtele huolesi rannalla!

Jalkojenvilvoitteluretken voi liittää koulussa vaikka biologian Ihmisen biologia -jaksoon tai terveystiedon tunteihin, jolloin ennen ensimmäistä kertaa tehdään verenpainemittaus jokaiselle vilvoitteluretkelle osallistujalle. Kolmannen vilvoitteluretken jälkeen verenpainemittaus toistetaan ja kirjataan mittauksen tulokset.

Lue koko artikkeli → about Huuhtele huolesi rannalla!

Luovuudessa on taikaa ja toiminnallisuus tuo ilon mukanaan

Miten päädyit ympäristökasvattajaksi? Millainen on tärkeä oivalluksesi? Mistä et työssäsi luopuisi? – LYKE-verkostoon kuuluva, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa toimiva Jaana Hiltunen vastaa.

Lue koko artikkeli → about Luovuudessa on taikaa ja toiminnallisuus tuo ilon mukanaan

Muodot uusiksi

Lähtekää retkelle tutustumaan lähiympäristön rakennuksiin ja tutkikaa rakennusten geometrisiä muotoja!

Lue koko artikkeli → about Muodot uusiksi

Lotta Palomäki: Ympäristökasvatuksessakin vähemmän on enemmän

”Mikään ei muutu, eikä uusia oivalluksia synny, jos ei ole aikaa vain olla rauhassa luonnossa ja ajatella.”

Lue koko artikkeli → about Lotta Palomäki: Ympäristökasvatuksessakin vähemmän on enemmän

Kokeile tätä: DIY suppa

Lotan vinkin avulla pääset lasten kanssa jääkauden jäljille. Hiekkalaatikon ollessa lumen peittämä Jalkarannan esikoululaiset toteuttivat supan sisätiloissa.

Lue koko artikkeli → about Kokeile tätä: DIY suppa

Tero Kirjosalo: Yhdessä voimme vaikuttaa, kukin tahoillamme

Tero Kirjosalo työskentelee Korkeasaaressa ympäristökasvattajana. Hänen vastuulleen kuuluvat koululaisten ympäristökasvatus eli luontokoulupäivät Korkeasaaren luontokoulu Arkissa, koululaistapahtumat ja -ohjelmat, omatoimimateriaalien kehittäminen sekä lasten kesäleirien suunnittelu ja ohjaaminen.

Lue koko artikkeli → about Tero Kirjosalo: Yhdessä voimme vaikuttaa, kukin tahoillamme

Jenni Skaffari: Tämä on unelmatyötäni

Ympäristökasvattaja Jenni Skaffari on unelmatyössään toimiessaan luontokoulunopettajana Tampereen luontokoulu Korennossa. Ympäristökasvatus on läsnä hänen työssään kaikessa. Pääasiallisesti Jenni opettaa lapsia ja nuoria ulkona ja lisäksi työnkuvaan kuuluvat kasvattajien ja opettajien koulutukset. – Lue, mikä on Jennin tärkein ympäristökasvatukseen liittyvä oivallus.

Lue koko artikkeli → about Jenni Skaffari: Tämä on unelmatyötäni

Hanniina Manner: Työskentely ympäristöraatilaisten kanssa on motivoivaa

Hanniina Manner työskentelee ympäristökasvattajana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulu Polussa, joka on kestävän elämäntavan kysymyksiin erikoistunut ympäristökoulu. Hän kiertää etenkin peruskouluissa pitämässä ympäristöaiheisia oppitunteja. – Lue, mistä Hanniina ei halua luopua työssään!

Lue koko artikkeli → about Hanniina Manner: Työskentely ympäristöraatilaisten kanssa on motivoivaa

Luontopedagogi Mari Wikholm: Koirien ympäristöherkkyys on vailla vertaa

Mari Wikholm työskentelee Kuopion luonnontieteellisessä museossa luontopedagogina. Hän vastaa näyttelyistä, museon ympäristökasvatustoiminnasta sekä ulkoisesta viestinnästä ja museokaupasta. Hän on Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton hallituksen jäsen ja toimii myös aktiivisesti LYKE-verkostossa. Vapaa-ajallaan Mari touhuaa paljon koiriensa kanssa, joilla on oma roolinsa myös ympäristökasvattajina.

Lue koko artikkeli → about Luontopedagogi Mari Wikholm: Koirien ympäristöherkkyys on vailla vertaa

Pia Lindström: Tärkeintä on säilyttää innostus

Pia Lindström työskentelee Porvoossa ympäristökasvattajana. Porvoossa toimii kiertävä, kaksikielinen luontokoulu, joka järjestää toimintaa koulujen ja päiväkotien lähiympäristössä. Pia on mestari luontokouluohjelmien suunnittelussa. Hän on toiminut pitkään myös Lyken eli Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton hallituksessa. – Arvaatko, mistä tavarasta Pia ei ikinä luopuisi työssään?

Lue koko artikkeli → about Pia Lindström: Tärkeintä on säilyttää innostus

LYKE-verkoston ihmisiä: Olli Viding

Olli Viding on Suomen vanhimman suomenkielisen luontokoulun, Vantaan luontokoulun, pitkäaikainen luontokoulunopettaja ja toiminnanjohtaja. Hän oli keskeinen henkilö, kun Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto perustettiin vuonna 2007. Hän on arkipäivän luontokoulutyönsä lisäksi edelleen mukana liiton ohjausryhmässä ja toimii muutenkin aktiivisesti Pääkaupunkiseudun luontokoulutoimijoiden verkostossa.

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä: Olli Viding

LYKE-verkoston ihmisiä: Riitta Nykänen

Metsähallituksen luontopalvelut tarjoavat kouluille ja varhaiskasvatukselle erilaisia ohjelmia luontokeskuksissa ja mm. kansallispuistoissa. Toiminta on tärkeä osa LYKE-verkostoa. Riitta ”Nyyskä” Nykänen on pioneeri, joka on kehittänyt Metsähallituksen luonto-opastusta syvempään ymmärtämiseen. Hän on tehnyt ympäristökasvatusta jo yli kolmekymmentä vuotta.

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä: Riitta Nykänen

LYKE-verkoston ihmisiä: Milla Tuormaa

Milla Tuormaa perusti muutama vuosi sitten rohkeasti oman yrityksen pääkaupunkiseudulle, Kiertävän luontokoulu Naakan. Milla on ympäristöbiologi, ja hän suorittaa ympäristökasvatuksen koulutusohjelmaa ympäristöopisto Syklissä. Tällä hetkellä Millalla on työn alla erityislasten luontoretket, joilla hän pyrkii etsimään lasten kanssa syvempää ymmärrystä ympäristöstä.

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä: Milla Tuormaa

LYKE-verkoston ihmisiä: Aulikki Laine

Aulikki Laine on ympäristökasvatuksen moniosaaja: biologi, biologian ja maantieteen opettaja, luontokoulu Tikankontin johtaja, Ekopaku-hankkeen projektipäällikkö, oppikirjailija sekä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton osa-aikainen työntekijä. Lue, mikä lapsen suusta luontokoulupäivän aikana kuultu on jäänyt Aulikille parhaiten mieleen!

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä: Aulikki Laine

LYKE-verkoston ihmisiä: Harri Helin

Pitkän linjan luontoaktivisti, projektipäällikkö Harri Helin työskentelee Ekokumppanit Oy:ssä Tampereella. Lue, mikä on hänen mielestään tärkeintä omassa työssä.

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä: Harri Helin

LYKE-verkoston ihmisiä – Kirsi Sali

Kirsi Sali työskentelee Nuorisokeskus Anjalassa kehittämispäällikkönä, ja hän on suunnitellut myös monia Nuorisokeskus Anjalan Ympäristökoulu Reginan ohjelmia. Näitä ympäristökasvatusohjelmia tarjotaan Kouvolan varhaiskasvatukselle ja kouluille. Lisäksi ympäristökasvatus on osana leirikouluohjelmia ja Anjalan arkikäytäntöjä.

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä – Kirsi Sali

LYKE-verkoston ihmisiä: Tiina Lecklin

Ympäristökasvatus-lehdessä alkaa uusi juttusarja, jossa ympäristökasvatuksen tukiverkosto Lyken ympäristökasvattajat esittelevät itseään jatkamalla annettuja lauseita. Ensimmäiseksi vuorossa on Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton puheenjohtaja Tiina Lecklin. Hän työskentelee Kotkassa Luontokoulu Hailissa, joka on sertifioitu Lyken kehittämiskeskukseksi.

Lue koko artikkeli → about LYKE-verkoston ihmisiä: Tiina Lecklin

Mikä LYKE-verkosto?

Lyke verkoston ihmisiä -haastattelusarjassa ympäristökasvattajat ja luontokoulujen opettajat kertovat tärkeimmistä työvälineistään ja parhaista hetkistään. Alla on vuonna 2012 julkaistu juttu juuri uuden muotonsa saaneesta LYKE-verkostosta. Tämän hetken tiedot laajentuneesta verkostosta löydät täältä: www.luontokoulut.fi

Lue koko artikkeli → about Mikä LYKE-verkosto?

KATEGORIAT


AVAINSANAT


ARTIKKELIHAKU


FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.