Ympäristökasvatusta uudella twistillä

Artikkelisarjan kokoaja: Satu Jovero

Tyttöjen osallisuutta kestävästi harrastusten maailmassa

Kysyin nuorilta, mitä he haluaisivat tehdä työpajatoiminnassa Malminkartanon harrastushallilla. Nuoret toivoivat nimettyjen hallipaitojen painamista. Niinpä opetin heille kankaanpainantaa osana ympäristökasvatusopintojani. Monikulttuurisessa tyttöjen lentisryhmässä höntsäillään ottamatta liikoja paineita. 13-vuotiaan Ahlamin ja 16-vuotiaan Ikramin mielestä lentisillat ovatkin viikon kohokohtia.

Lue koko artikkeli → about Tyttöjen osallisuutta kestävästi harrastusten maailmassa

Ympäristökasvatus osana museorakennuksen ja taidenäyttelyn toteutusta taidemuseo Chappessa

Chappe-taidemuseo avattiin yleisölle Tammisaaressa huhtikuussa 2023. Chappen ympäristökasvatuksellisella toiminnalla tavoitellaan tietoisuutta, dialogia ja muutosta. Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia -näyttelyn kantavana teemana oli ihmisten välisen yhteyden kautta tapahtuva symbioottisemman suhteen edistäminen muihin lajeihin ja planeettaan. Näyttelyssä oli esillä muun muassa Bob Hendrikxin Loop Living Cocoon -teos – sienirihmastosta valmistettu elävä ruumisarkku.

Lue koko artikkeli → about Ympäristökasvatus osana museorakennuksen ja taidenäyttelyn toteutusta taidemuseo Chappessa

Erilaisia tietämisen tapoja ympäristökasvatukseen – esittelyssä Aina Brias Guinartin tuore väitöskirja

Ympäristökasvatuksessa pyritään usein keskittymään vain ekologisiin asioihin, vaikka kulttuuri ja luonto ovat suuressa määrin toisiinsa linkittyneitä. Ympäristökasvatuksella tulisi tavoitella sekä luonnon että kulttuurin monimuotoisuutta. Elämäntapoihin liittyvää, luontoa kunnioittavaa kulttuuria tulisi lisätä ympäristökasvatuksen sisältöihin. – Satu Jovero haastatteli Aina Brias Guinartia, joka on tutkinut ympäristökasvatusta Madagaskarilla ja Suomessa.

Lue koko artikkeli → about Erilaisia tietämisen tapoja ympäristökasvatukseen – esittelyssä Aina Brias Guinartin tuore väitöskirja

Saaristoelämyksen kehittämistä koululaisten kanssa

Pentalan saaressa ihmisen ja luonnon yhteiselolla on pitkä historia. Saaren ympärivuotinen asutus on alkanut viimeistään 1750-luvulla. Nyholmien kalastajasuku asui nykyisellä museoalueella 1850-luvulta alkaen. Nyt saarella toimii Saaristomuseo Pentala, joka järjestää eri-ikäisille vierailijoille elämyksellisiä saaristopäiviä.

Lue koko artikkeli → about Saaristoelämyksen kehittämistä koululaisten kanssa

Voiko kulttuurifestareita ja ympäristökasvatusta risteyttää?

Kulttuurifestareiden ohjelmat tarjoavat ihmisille iloa, paloa ja syyn osallistua tapahtumaan. Mutta voisivatko ne ympäristökasvatuksellisiin tulokulmiin risteytettyinä tarjota myös uusia oivalluksia ja löytöjä – jopa mahdollisuuksia yhteistyöhön ja voimautumiseen?

Lue koko artikkeli → about Voiko kulttuurifestareita ja ympäristökasvatusta risteyttää?

Kirjasto madaltaa turvallisesti aktivismin kynnystä

Kirjastoilla on koko olemassaolonsa ajan ollut tärkeä yhteiskunnallinen rooli demokratian, lukutaidon ja sananvapauden vahvistajana. Haastavina aikoina kirjastot voivat mahdollistaa turvallista ja tietoon pohjautuvaa yhteiskunnallista keskustelua. Kirjastosta aktivistiksi -kampanjassa kannustetaan kaikkia osallistumaan ympäristötoimintaan.

Lue koko artikkeli → about Kirjasto madaltaa turvallisesti aktivismin kynnystä

Kirjastosta elämyksiä – Metsämuistipaja palvelutaloihin

Miltä kuulostaa sinitiaisen laulu? Mikä otus rapistelee käpykasassa? Miten nuotiokahvit keitetään oikeaoppisesti? Millaisia muistoja tulee mieleen lapsuuden metsäretkistä? Viikin kirjastossa luontoteema ja elämyksellisyys ovat näkyvästi esillä kirjaston sisustuksessa ja palveluissa. Kirjaston toiminta ei rajoitu vain kirjastorakennukseen, vaan sitä voi jalkauttaa myös laajemmalle, esimerkiksi palvelutaloihin.

Lue koko artikkeli → about Kirjastosta elämyksiä – Metsämuistipaja palvelutaloihin

Aistien puutarha – ympäristökasvatuksen monitoimityökalu

Moniaistinen havainnointi vahvistaa oppimista, auttaa keskittymään ja luo myönteisiä tunnekokemuksia. Sitä voi käyttää opetuksen tukena laajasti opetettavasta aineesta riippumatta. Aistien puutarha on elävä materiaalipankki, josta voi poimia mieleisensä ainekset ja koota haluamansa opetuspaketin. Rakentamattomassa ympäristössä oleskelu vaikuttaa myös kehon hyvinvointiin.

Lue koko artikkeli → about Aistien puutarha – ympäristökasvatuksen monitoimityökalu

Kulttuuriympäristö askelmana ympäristökasvatukseen

Voinko kutsua itseäni ympäristökasvattajaksi, jos työkenttäni on kulttuuriympäristö? Miten ympäristökasvatus ja kulttuuriympäristökasvatus oikeastaan eroavat toisistaan? Kulttuuriympäristö toimii oppimisympäristönä, joka pienissä, jo osin hautautuneissa yksityiskohdissaan osoittaa, kuinka maailma muuttuu ja kehittyy. Marianna Karttunen testasi Lappeenrannan linnoituksen kiertokävelyillä ympäristökasvatuksesta tuttuja menetelmiä mukulakivien aistimisesta maiseman muutoksen pohtimiseen. Lue Ympäristökasvatusta uudella twistillä -sarjan toinen osa!

Lue koko artikkeli → about Kulttuuriympäristö askelmana ympäristökasvatukseen

Kulttuuri ei ole pysyvää – se on ennen kaikkea tapa sopeutua

”Maailma on myllerryksessä. Nopeat muutokset ravistelevat demokratiaa, yhteiskuntia, ympäristöjä – sitä maailmaa, johon olemme kasvaneet ja jonka varaan olemme maailmankuvamme ja identiteettimme rakentaneet. Nyt kestävyysmurroksen kynnyksellä ihmiskunnan lippulaivatuote – vaihtuviin tilanteisiin muovautuva kulttuuri – tarjoaa meille työkaluja ja mahdollisuuksia nopeaan sopeutumiseen.” – Satu Joveron artikkeli aloittaa Ympäristökasvatusta uudella twistillä -juttusarjan!

Lue koko artikkeli → about Kulttuuri ei ole pysyvää – se on ennen kaikkea tapa sopeutua

KATEGORIAT


AVAINSANAT


ARTIKKELIHAKU


FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.