Uusi opas ympäristöahdistuksen käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa

FEE Suomi on koonnut uuden oppaan, joka antaa eväitä ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen sekä käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen suunnattu Pieni opas ympäristöahdistukseen on tuotettu osana Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta.

”Elämme keskellä ympäristökriisiä, jonka ilmentymiä ilmaston lämpeneminen ja luonnonkirjon köyhtyminen ovat. Ympäristökysymyksiä  tulee käsitelellä myös varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Niiden käsittely voi nostaa  pintaan monenlaisia  tunteita. Tämä  on luonnollista, eikä sitä kannata vältellä. Sen sijaan huoleen ja jopa ahdistuksen tunteisiin tulee olla valmistautunut”, oppaan toinen kirjoittaja, FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu kertoo.

Pieni opas ympäristöahdistukseen sisältää helposti luettavaa taustatietoa aiheesta, seitsemän toimivaksi havaittua harjoitusta sekä linkkejä lisätiedon lähteille. Siihen on koottu myös ympäristön- ja luonnonsuojelun onnistumisia, jotka tuovat valoa vakavien aiheiden käsittelyyn.

”Lapsilla ja nuorilla on oikeus saada tietää ympäristöongelmista ikätasolleen sopivalla tavalla. On tärkeää samaan aikaan kertoa sekä haasteista  että niiden ratkaisuista. Myönteiset esimerkit tuovat voimia ja motivaatiota vaikuttaa asioihin”, Kunttu sanoo.

Ympäristöahdistuksen mieli -hanke

Pieni opas ympäristöahdistukseen on osa Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta, joka järjestää edellytyksiä ympäristötunteiden käsittelyyn, auttaa ihmisiä saavuttamaan hyvinvoinnin ja ympäristötoiminnan tasapainoa sekä nostaa esiin ympäristökriisien mielenterveysvaikutuksia. Hanketta koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry ja se saa rahoitusta STEAlta. Hanke toteutetaan vuosina 2020–2022.

”Ympäristökriisi on monille meille liian suuri, vaikeasti ymmärrettävä ja pelottava asia käsiteltäväksi. Monet kokevat, että eivät pysty käsittelemään ilmastokriisin herättämiä tunteita tai toimimaan oikein. Tämä herättää ahdistusta ja riittämättömyyttä. Tunteiden äärelle pysähtyminen ja niiden käsittely on ensisijaista, jotta voimme toimia. Nyt julkaistu Pieni opas ympäristöahdistukseen on todella hyödyllinen tietopaketti kaikille opettajille ja kasvattajille”, kertoo psykologi Elina Marttinen Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeesta.

FEE Suomi ja Tunne ry toteuttavat hankkeen osana myös opettajille ja kasvattajille suunnatun etäkoulutuksen ympäristöahdistuksesta. Koulutus järjestetään 5.5.2021. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen julkaistaan maaliskuussa 2021.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.