Yhdessä ulos 17.5.2018!

FEE Suomen koordinoimaa kansainvälistä Ulkoluokkapäivää ja Suomen lasten metsäretkipäivää vietetään tänä vuonna yhdessä 17. toukokuuta. Ulkoluokkapäivä kannustaa kouluja ja päiväkoteja viemään lapset ja nuoret ulos oppimaan ja leikkimään ympäri maailman.

Meillä Suomessa koulu- ja päiväkotipäivien aikana tapahtuva ulkoilu on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, mutta etenkin kouluissa voisi olla runsaammin ulkona erilaisissa ympäristöissä vietettyä aikaa. Olemme Suomessa varsin onnekkaassa asemassa, sillä hyvin usein koulujen lähiympäristössä on monimuotoista luontoa, jota voitaisiin hyödyntää opetuksessa nykyistä enemmän ja monipuolisemmin.

Ulko-opetuksen hyödyt ovat moninaiset. Ulkona lapset ovat usein aktiivisempia oppijota ja keskittymiskyky paranee. Monimuotoinen ympäristö herättää luovuuden ja mielikuvituksen. Ulkona tapahtuva toiminta, niin opetus kuin leikkiminen, kehittää myös sosiaalisia ja ryhmätyötaitoja.

Oppimisen ja erilaisten taitojen kehittymisen lisäksi monipuolinen toiminta luonnonympäristössä vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme. Vastustuskyky vahvistuu, kun olemme kosketuksissa luonnonympäristöjen mikrobikantaan, mieli virkistyy ja stressitaso laskee. Tästä hyötyvät niin lapset kuin aikuiset.

Mitä ulkona sitten voi tehdä? Ulkoluokkapäivänä tai muulloinkaan ulos lähtiessä ei tarvitse olla suunniteltuna kahdenkymmenen rastin luontopolkua vaan ulos voi lähteä ihan vain ihmettelemään, lukemaan äidinkielen lukukirjaa, tekemään taideteoksia lähimetsästä löytyvistä materiaaleista, laskemaan matematiikkaa – vain mielikuvitus on rajana! Ulkona lapset keksivät luontaisesti ihmeteltävää ja tekemistä, joten spontaanikin pyrähdys koulun tai päiväkodin lähiympäristöön voi olla hyvin antoisa.

Ilmoita ryhmäsi, päiväkotisi tai koulusi mukaan Ulkoluokkapäivään kampanjan verkkosivuilla ja lähde lasten kanssa ulos 17.5.2018! Verkkosivuilta löytyy myös vinkkejä ja hyödyllisiä linkkejä ulko-opetukseen sekä inspiraatiota muista kouluista ja päiväkodeista ympäri maailman.

Jaa omat Ulkoluokkapäivän vinkkisi ja kokemuksesi sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #yhdessäulos #ulkoluokkapäivä #ulkoluokka ja #OutdoorClassroomDay. Voit seurata kampanjaa Facebookissa ja Instagramissa.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.