Ympäristökasvatuksen Ruusut 2021 on myönnetty

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt vuoden 2021 Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkinnot rap-artisti Rauhatäti Hanna Yli-Tepsalle sekä Sammonlahden koulun rehtori Vesa Raasumaalle.

FEE Suomen hallitus valitsi tunnustuspalkinnon saajat ympäristökasvatusalan toimijoilta saapuneiden 16 ehdokkaan joukosta. Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkinnot myönnettiin jo 20. kerran ja palkinnon saajat julkistettiin FEE Suomen syyskokouksessa 26.11.2021.

”Hallitus kiittää lämpimästi kaikista saaduista ehdotuksista. Jokainen ehdokas on käyty yksitellen ja huolella läpi, eikä valinta ole koskaan helppoa, oikeastaan jokainen ympäristöasioiden eteen töitä tekevä ansaitsisi oman ruusunsa”, hallituksen varapuheenjohtaja Marjo Pakkanen toteaa.

 

Hanna Yli-Tepsa: ilmastokasvatuksen ja luovuuden innostava yhdistäjä

Ympäristökasvatuksen Ruusu myönnetään Hanna Yli-Tepsalle ilmastokasvatuksen ja luovuuden ennakkoluulottomasta, innostavasta ja ansiokkaasta yhdistämisestä taiteen keinoja hyödyntäen. Yli-Tepsan ansiosta lasten ja nuorten ääni on saatu kuulumaan entistä paremmin; hän kannustaa ilmasto- ja ympäristölyriikoiden luo pitäen keskiössä lasten oman sanoman.

”Kun kuulin tästä tunnustuksesta, kyynel vierähti poskelleni, liikutuin kovasti. Olen itse pitänyt työtäni aina tärkeänä, mutta se, että työni huomataan, tuntuu todella merkittävältä ja hyvältä”, Yli-Tepsa kertoo. ”Tunnustuspalkinto merkitsee minulle sitä, että työ kestävän kehityksen hankkeissa saa jatkua ja olen oikealla polulla. Tulen jatkossakin työskentelemään teeman parissa lasten, nuorten ja aikuistenkin kanssa”.

 

Kuvassa: Hanna Yli-Tepsa. Kuva: Iiro Kaukiainen

 

Yli-Tepsa, taiteilijanimeltään Rauhatäti, on pitkän linjan pedagogi ja rap-artisti. Hän on työskennellyt vuosien ajan kestävän kehityksen hankkeiden taiteilijaohjaajana ja ohjaa Biolapset -rap-yhtyettä. Ilmasto- ja luonnonsuojeluaiheista räppäävä Biolapset on tuonut lasten ääntä näyttävästi esiin niin Linnan juhlille, presidentin uuden vuoden puheeseen, mediaan kuin eri taidekentillekin.

Yli-Tepsa on toiminut 20 vuotta tanssinopettajana Helsingin tanssiopistossa ja 12 vuotta sanataide ja rap-työpajaohjaajana kaikenikäisten koululaisten sekä päiväkotilaisten parissa. Hän on toiminut lukuisten yhteisöjen, kuten esimerkiksi lastensuojeluyksiköiden kanssa ja on kouluttanut myös opettajia ja nuorten kanssa sekä sosiaalialalla työskenteleviä. Kansainvälisesti hän on päässyt toimimaan Lasten ja nuorten säätiön Sanoita parempi maailma -hankkeessa (UM).

Rauhatätinä Yli-Tepsa on julkaissut kaksi kokopitkää albumia (Labyrintti 2014, Palasia 2019). Yli-Tepsa on myös vieraillut useiden muiden suomalaisten artistien levyillä.

 

Vesa Raasumaa: aktiivinen ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen edistäjä

Ympäristökasvatuksen Ruusu myönnetään Sammonlahden koulun rehtori Vesa Raasumaalle kannustavasta, tinkimättömästä ja ansiokkaasta ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen edistämisestä.

Rehtorina Raasumaa toimii esimerkillisesti kannustaen ja ohjaten koulunsa henkilöstöä ympäristöaiheisiin täydennyskoulutuksiin sekä kestävän kehityksen työhön. Sammonlahden koulu onkin kestävä edelläkävijä. Koulu on toiminut Suomen peruskouluista pisimpään sertifioituna kestävän kehityksen kouluna ja se kuuluu Opetushallituksen Majakka-kehittämiskouluverkostoon sekä Lappeenrannan kaupungin GreenReality-verkostoon. Koululle on myönnetty Vihreä lippu ja OKKA-säätiön kestävän kehityksen ympäristösertifikaatti ansiokkaasta kansainvälisestä ympäristötyöstä.

”Tieto erittäin merkittävästä ympäristökasvatuksen tunnustuspalkinnosta tuntuu todella hyvältä. Syvän kiitollisuuden lisäksi huomionosoitus herättää nöyrää mieltä, sillä onhan aikaisempien vuosien Ruusujen saajissa monia ihailemiani kestävän elämäntavan edistämisen tienraivaajia ja esikuvia”, Raasumaa kiittelee. ”Koen tunnustuksen myös suurena arvostuksen osoituksena omalle työyhteisölleni – Sammonlahden koululle – sekä kaikille niille rehtorikollegoilleni, jotka sitkeästi ja pienin askelin edistävät kestävää elämäntapaa kouluyhteisöissään.”

 

Kuvassa: Vesa Raasumaa. Kuva: Antti Haikola

 

Raasumaa on ollut kehittämässä yhdessä opettajien ja LUT-yliopiston asiantuntijoiden kanssa Uniori-tiedekasvatuksen toimintamallia, joka tarjoaa kaikille Lappeenrannan perusopetuksen oppilaille tasa-arvoisen ja opetussuunnitelmaperusteisen tavan oppia kiertotalouteen, puhtaaseen veteen, puhtaaseen energiaan, kestävään asumiseen ja kestävään liiketoimintaan liittyviä asioita. Tiedekasvatuksessa myös taiteella sekä monimuotoiseen luontoon kiintymisellä on tärkeä merkitys.

Raasumaa on myös osallistunut Lasten ja nuorten säätiön järjestämään rehtoreiden valmennusohjelmaan. Sen aikaansaannoksena syntyi koko koulun oppimisportaali. Portaalin avulla opettajien on helppo rakentaa innostavaa ja monipuolista kestävän elämäntavan eri näkökulmat huomioivaa opetusta.

 

Lämpimät onnittelut tunnuspalkinnon saajille ja suuret kiitokset kaikille hyviä ehdotuksia laatineille!

 

Lisätietoja:
Marjo Pakkanen
Varapuheenjohtaja
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi
marjo.pakkanen@feesuomi.fi


Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkinnolla FEE Suomi haluaa nostaa esiin ansiokasta ympäristökasvatustyötä. Järjestö palkitsee vuosittain yhden tai useamman henkilön tai tahon, joka on merkittävästi edistänyt ympäristökasvatusta esimerkiksi pitkäjänteisellä tai uusia käytäntöjä luovalla toiminnalla. Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkintoa on myönnetty vuodesta 2002 lähtien. Tunnuspalkinnon aiemmin saaneet löytyvät täältä.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.