Avoin kirje ympäristökasvatuksen rahoituksen nostamiseksi vuonna 2020

Arvoisa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja opetusministeri Li Andersson,

Me ympäristökasvatusta tekevät järjestöt ja tahot olemme tutustuneet valtiovarainministeriön tekemään ehdotukseen vuoden 2020 talousarvioksi ja olemme todella huolissamme ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen kasvatuksen rahoituksen suunnasta.

Talousarvioesityksessä vuodelle 2020 on Ympäristöministeriön hallinnonalan avustukset järjestöille ja ympäristönhoitoon esitetty 1 730 000 euron määrärahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ko. momentin 35.01.65 määrärahaa esitetään pienennettäväksi 200 000 eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna. Leikkaus on jopa 10 %.

Rinteen hallitusohjelmassa on sitouduttu edistämään luonto- ja ympäristökasvatusta sekä ottamaan huomioon kestävä kehitys ja ilmastokasvatus [–] läpileikkaavina teemoina eri koulutusasteilla. Olemme saaneet mahdollisuuden jo tavata Teitä molempia ympäristökasvatuksen alan vastuuministereitä, ja keskustelleet kanssanne näiden hallitusohjelmassa olevien kirjausten edistämisestä ja toimeenpanosta. Momentin 35.01.65 määrärahalla voidaan merkittävästi edistää näitä molempia hallitusohjelmakirjauksia.

Momentin määräraha on valtakunnallisesti merkittävin valtionapu luonnonsuojelu- ja ympäristöjärjestöille sekä ympäristökasvatus- ja valistushankkeille. Haluamme erityisesti nostaa esiin ympäristökasvatuksen suurta tarvetta. Ilmastonmuutoksen hillitsemisellä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisella on kiire, mutta on panostettava myös pitkäjänteiseen ympäristökasvatus- ja kestävän kehityksen kasvatukseen, joka luo pohjan yhteiskunnan uudistumiselle. Mielestämme valtion tulisi johdonmukaisesti lisätä tähän kohdistettua rahoitusta: sekä lisäämällä järjestöjen rahoitusta että hankerahoituksella.

Mikäli hallitusohjelmassa olevien ympäristökasvatuksen kirjausten halutaan toteutuvan, tulee ensi vuoden 2020 talousarviossa vastata tähän tarpeeseen erityisesti momentilla 35.01.65. Ehdotettu 100 000 euron leikkaus luonnonsuojelu- ja ympäristöjärjestöjen rahoitukseen tulisi peruuttaa. Tämän lisäksi ympäristökasvatuksen hankerahoitusta tulisi nostaa 300 000 eurolla.

Me allekirjoittaneet esitämme, että momentin 35.01.65 määrärahaa korotetaan 400 000 eurolla.  

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi, Sinikka Kunttu, toiminnanjohtaja

WWF Suomi, Liisa Rohweder, pääsihteeri

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Kati Vähä-Jaakkola, toiminnanjohtaja

Luonto-Liitto, Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö

Natur och Miljö, Bernt Nordman, verksamhetsledare

Suomen luonnonsuojeluliitto, Harri Hölttä, puheenjohtaja

Lastentarhanopettajaliitto, Anitta Pakanen, puheenjohtaja

Kotitalousopettajien liitto, Minna Vanhala, puheenjohtaja

OKKA-säätiö, Tuulikki Similä, säätiönjohtaja

Lasten ja nuorten puutarhayhdistys, Eeva-Maija Bergholm, toiminnanjohtaja

Pirkanmaan ympäristökasvatus ry, Minna Puurula, työvaliokunta Pyrstön puheenjohtaja

 

 

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.