Uusi oppimateriaali johdattaa ihmeellisen luonnon monimuotoisuuden äärelle 

Vihreä lippu -ohjelman uusi, kaikille avoin materiaali auttaa opastamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen, eli luonnonkirjoon. Varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen suunnatut oppaat sisältävät tärkeimmät tiedot luonnon monimuotoisuudesta sekä paljon inspiroivia toimintavinkkejä.

”Luonnon köyhtyminen on yksi merkittävimmistä ongelmistamme. Siksi on todella tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnonkirjo on, miksi se köyhtyy ja miten sitä voidaan suojella. Luonnon monimuotoisuus -materiaali tarjoaa kattavan tuen tähän”, kertoo materiaalin toteutuksesta vastaava projektikoordinaattori Pihla Soinnunmaa.

”Olen ylpeä siitä, että me FEE Suomessa voimme olla omalta osaltamme tekemässä luonnon monimuotoisuutta, sen uhkia ja suojelumahdollisuuksia tunnetuksi. Monissa opettajankoulutuksissa olen havainnut, kuinka huonosti tätä monimutkaista ilmiötä vielä ymmärretään. Materiaali on todella ajankohtainen, ja sille on selvä tarve kasvatuksen ja opetuksen kentällä”, FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu sanoo.

Tärkein luonnonkirjosta ja kasvatuksesta yhdessä paketissa

Oppaat, Ihme ja kumma – luonnonkirjoa varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja Ihmeellinen luonto – luonnon kirjoa perusopetukseen, kutsuvat huomaamaan ja suojelemaan luonnonkirjoa niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla. Ne tukevat myös valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita harjoitella kestäviä toimintatapoja sekä luonnon havainnointia ja arvostusta.

Oppaiden ensimmäinen osa käsittelee luonnon monimuotoisuutta ilmiönä pedagogisten vinkkien ja näkökulmien kera. Luonnon kirjoon tutustumista elävöittävät metsien, Itämeren, tuntureiden, soiden ja asutusalueiden lajien tarinat. Esimerkiksi rakkohauru kutsuu Itämeren laineiden alle ja naali tuntureille.

Uusi materiaali tarjoaa kattavasti tietoa luonnonkirjosta. Materiaalin upeat kuvat ovat Laura Puikkosen käsialaa.

Toisessa osiossa tartutaan toimeen ja käydään läpi erilaisia tapoja, joilla päiväkodeissa ja kouluissa voidaan vaalia sekä lähellä että kaukana kuhisevaa luonnonkirjoa. Toimintavinkkejä on muun muassa arvo- ja asennekasvatukseen, kansalaistieteen tekemiseen kouluissa, yksinkertaisiin harjoituksiin pienten lasten kanssa, arjen käytäntöjen muuttamiseen, pihan monimuotoisuuden rikastuttamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Huippuasiantuntijat mukana materiaalin teossa

Olemme tehneet materiaalin Partioaitan ympäristöbonuksen tuella. FEE Suomen  lisäksi materiaalin tekoon ja ideointiin osallistui rautainen asiantuntijajoukko sekä Vihreä lippu kouluja ja päiväkoteja.

Materiaalin ohjausryhmään kuuluivat biodiversiteettikasvatuksen asiantuntija, yliopistonlehtori Arja Kaasinen Helsingin yliopistosta, ympäristökasvatuksen johtava asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori WWF Suomesta, SYKEn biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, SYKEn tutkija ja ryhmäpäällikkö Riikka Paloniemi ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikönprofessori Ilari Sääksjärvi.

”Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Suosittelen materiaalia opettajille, kasvattajille ja esimerkiksi ympäristökasvatuksen opiskelijoille ja opettajaopiskelijoille. Sitä on helppo käyttää ja hyödyntää monenlaisiin tarkoituksiin”, yliopistonlehtori Arja Kaasinen kertoo.

Toivoa luonnon monimuotoisuuden suojeluun luodaan tiedon ja toiminnan kautta. Oppaiden värikkäät kuvat kutsuvat iloitsemaan luonnosta.

Voit hyödyntää oppaita joko itsenäisesti tai osana Vihreä lippu -ohjelmaa, joka tarjoaa kattavaa tukea ympäristökasvatukseen. Luonnon monimuotoisuus on Vihreän lipun uusi, yhdeksäs teema. Vihreän lipun osallistujasivuille on koottu vinkkejä luonnon monimuotoisuus -projektin toteuttamiseen.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.