Uusi virtuaalinen valokuvanäyttely kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista Lappiin – käytä opetusmateriaalina!

Miltä Lappi tulee näyttämään, kun se lämpenee seuraavan 50 vuoden aikana 4–5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna? Suomen ympäristökeskuksen järjestämä Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely kuvaa haukan näkökulmasta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pohjoisen alueen luontoon, elinkeinoihin ja paikallisten ihmisten elämään. Näyttely soveltuu erinomaisesti opetusmateriaaliksi.  

 

Haukan matka vie katsojan pohjoiseen 

 

Pohjoisessa ilmastonmuutos näkyy jo nyt sekä luonnossa että ihmisten arjessa. Talvet ovat leudontuneet ja erittäin kireitä paukkupakkasia koetaan harvemmin. Ympäristön muutos on jo niin nopeaa, että yhden ihmissukupolven aikana avotunturi metsittyy nuoreksi metsäksi, kirkasvetinen järvi samentuu ruskeaksi ja lohikalojen sijasta pyydykseen uivat särkikalat, ahven ja hauki. 

Tunturihaukan silmin – Pohjoinen alue ilmastonmuutoksen kynsissä –näyttely kokoaa kattavasti yhteen paikkaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia Pohjois-Norjan sekä Suomen ja Ruotsin Lappiin. Näyttely tarjoaa uutta tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista alueelle ja tekee ilmastonmuutoksen konkreettiset vaikutukset luontoon ja elinkeinoihin näkyviksi. Näyttelyssä yhdistyvät vaikuttava valokuvataide ja tieteellinen tietopohja. 

Näyttely soveltuu erinomaisesti opetusmateriaaliksi 

 

Tunturihaukan silmin -näyttelystä on tuotettu sekä fyysinen että virtuaalinen näyttely. Fyysinen näyttely kiertää Suomessa vuosina 2023–2025. Ilmainen virtuaalinen näyttely löytyy osoitteesta www.barentsnature.fi. Näyttelystä on saatavilla suomen-, ruotsin-, englannin-, ja saamenkieliset versiot. 

Virtuaalista näyttelyä voi hyödyntää opetuksessa monipuolisesti ja joustavasti; se toimii kokonaisuutena tai tarjoaa mahdollisuuden syventyä yksitellen eri lajien ja elinkeinojen näkökulmiin. Näyttelyn vahvuutena on etenkin sen visuaalisuus, paikallisten ihmisten haastattelut ja konkreettiset esimerkit, jolloin selkeät ja havainnolliset kuvat yhdistettynä informatiivisiin teksteihin tekevät monimutkaisesta aiheesta helposti lähestyttävän ja ymmärrettävän. Lisäksi näyttely sisältää testaa tietosi -osion, joka tukee oppimista. Nämä elementit, visuaalisuus, tarinallisuus ja videot, tekevät näyttelystä mielenkiintoisen seurattavan myös oppilaille. 

Näyttelyn on toteuttanut Suomen ympäristökeskus 

 

Näyttely on osa Suomen ympäristökeskuksen Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen (BARIMS) -hanketta, ja sen toteuttamiseen ovat osallistuneet asiantuntijat ja tutkijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Näyttelyn tuottamisesta, videoista ja teknisestä toteutuksesta on vastannut mainostoimisto Laboratorio Uleåborg. Näyttely on tehty yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa ja sen on rahoittanut ulkoministeriö. 

Tutustu näyttelyyn ja koe ilmastonmuutos tunturihaukan silmin! 

#HaukanSilmin 

Teksti: Maija Airos, Suomen ympäristökeskus

Lisätietoja 

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.