Ympäristökasvatusalan tunnustuspalkinnot jaettiin 30.11.2016

FEE Suomi (Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry) jakoi tunnustuspalkintoja ansiokkaasta ympäristökasvatustyöstä Helsingissä 30.11. järjestön syyskokouksen yhteydessä. Järjestö haluaa tunnustuksilla nostaa esiin esimerkillisiä ympäristökasvatuksen käytäntöjä sekä ansiokasta työtä tekeviä ympäristökasvattajia. Ympäristökasvatuksen Ruusut myönnetään vuosittain tahoille tai henkilöille, jotka ovat edistäneet ympäristökasvatusta esimerkiksi pitkäjänteisellä tai uusia käytäntöjä luovalla toiminnalla.

Tänä vuonna ruusukunniakirjat myönnettiin seuraaville:

Liisa Suomela, FM, lehtori, Helsingin Yliopisto

Ruusu myönnetään merkittävästä elämäntyöstä ympäristökasvatuksen saralla. Liisa Suomela toimii ympäristötieteiden didaktiikan lehtorina Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella ja urallaan hän on opettanut tuhansia lastentarhanopettajiksi ja luokanopettajiksi opiskelevia henkilöitä. Opetustyön ohella Suomela on kirjoittanut lukuisia julkaisuja, joista mainittakoon mm. muutama vuosi sitten ilmestynyt teos Iloa ja ihmettelyä, jonka Suomela on kirjoittanut yhdessä ympäristökasvattaja ja lastentarhanopettaja Mari Parikka-Nihdin kanssa. Kirjoitustyön lisäksi Suomela on osallistunut aktiivisesti tutkimustyöhön. Viimemmäksi hän on tutkinut ympäristökasvatuksen sisältöjä peruskoulun oppimateriaaleissa. Suomela on haluttu puhuja alan konferensseissa ja koulutustilaisuuksissa. Liisa Suomelan elämäntyö kantaa hedelmää valtakunnan tasolla päiväkotien ja koulujen ympäristökasvatuksen opetuksessa.

Meri Elonheimo, MMM, ympäristökasvattaja, Kuopion Steinerkoulu

Ruusu myönnetään aktiivisesta ja monipuolisesta käytännön ympäristökasvatustyöstä. Meri Elonheimo on ollut uran uurtaja Kuopion Steinerkoulun Vihreä lippu -toiminnassa ja hän edistänyt aktiivisesti kestävän elämäntavan käytäntöjä koulun arjessa ja ympäristökerhossa. Tällä hetkellä hänet pitää kiireisenä “Ulos oppimaan”-hanke, jossa hän kouluttaa Kuopion seudun opettajia siirtämään opetusta ulos. Hankkeen puitteissa Elonheimo toimii myös kiertävänä ympäristökasvattajana alueen alakoululuokissa tarjoten ulkona oppimisen oppitunteja ja tukea opettajille niiden omatoimiseen toteuttamiseen jatkossa. Lisäksi Elonheimo on kehittänyt Kuopion alueella lähiluontoon liittyviä hyvinvointipalveluja erilaisille kohderyhmille. Meri Elonheimo on hyvin verkostoitunut sekä Itä-Suomen alueella, että koko maassa ympäristökasvatuksen asioissa ja hän toimii rohkeasti ympäristönsuojelun asialla.

Koijärven koulu-päiväkoti

Ruusu myönnetään kestävän ja ympäristömyönteisen elämäntavan keskukselle. Koijärven koulu-päiväkoti on nykyaikainen, viihtyisä ja käytännöllisellä tavalla ympäristöasioita opettava ja edistävä kasvattaja. Koulurakennuksessa, opetuksessa, ruuassa, jätteiden käsittelyssä ja kaikessa toiminnassa on huomioitu kestävä kehitys ja ympäristömyönteisyys. Iso osa opettajista ja päiväkodin henkilöstöstä on suorittanut Eko-opettaja täydennyskoulutuksen Faktia Oy:ssa ja monella on jo entuudestaan ympäristöalan koulutustausta. Koko henkilöstö ja oppilaat ovat omaksuneet ympäristömyönteisen toimintamallin. Vuorovaikutus kodin ja koulun sekä lähialueen asukkaiden välillä tukee yhteistä tavoitetta. Koijärven koulu-päiväkoti on merkittävä tulevaisuuden tekijä.

HSY eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Ruusu myönnetään monipuolisesta valistus- ja neuvontatyöstä. HSY eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä tarjoaa maksuttomia jäte- ja vesihuoltoaiheisia neuvontatilaisuuksia ja luentoja asukasryhmille, kouluille ja päiväkodeille, julkishallinnolle ja muille HSY:n asiakkaille Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Kirkkonummella vuosittain n. 2300 tuntia. Ympäristökasvatuksen aiheita ovat kierrätys, jätteen synnyn ehkäisy, ympäristövastuullinen kulutus, juomavesi ja jätevedet sekä kompostointi. Jäteaiheista neuvontaa HSY on tarjonnut jo yli 20 vuoden ajan. HSY ylläpitää kummikoulutoimintaa ja valitsee toimialueeltaan mukaan vuosittain noin kymmenen kummikoulua. Se tarjoaa kasvattajille myös opetusmateriaaleja ja oppituntikokonaisuuksia. HSY on myös mukana kouluttamassa pääkaupunkiseudun kuntien ekotukihenkilöitä jäte-, ilmasto- ja vesiasioissa.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.