137 toimijalle myönnettiin Vihreä lippu tunnustuksena merkityksellisestä ympäristökasvatustoiminnasta

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu –toimikunnan päätöksellä 15.5.2023 Vihreän lipun 67 päiväkodille, 64 koululle ja kolmelle vapaa-ajan toimijalle osoitukseksi menestyksekkäästä toiminnasta ohjelman parissa. Lisäksi kahdeksan toimijaa nostettiin kestävälle Vihreä lippu -tasolle erityistunnustuksena pitkäjänteisestä ja kestävästä toiminnasta ympäristön hyväksi. Päätökset tekivät Vihreä lippu -toimikunta, joka koostuu 11 ympäristöalan asiantuntijasta.

Ensimmäisen Vihreän lippunsa sai tänä keväänä 18 toimijaa: Centralskolan i Kronoby, Itä-Hakkilan koulu, Keravan lukio, Kokemäen yhteiskoulu, Kristillinen kasvatus Omenapuu ry, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Liinaharjan päiväkoti /Masala, Linnoituksen päiväkoti, Lotilan koulu, Lähteenmäen koulu ja Pk Päiväpesä, Mainingin päiväkoti, Paltamon kunta, Storängens skola, Terjärv skola, Utin päiväkoti, Uus-Lavolan päiväkoti, Villa Vilinä ja Ådalens skola

Kestävälle Vihreä lippu -tasolle nostettiin Päiväkoti Floora, Hommas daghem, Kämmenniemen päiväkoti, Laajasalon peruskoulu, Länsi-Tesoman päiväkoti, Rahola ja Villilä päiväkoti, Sagalundin lastenkulttuurikeskus ja Tuorsniemen koulu.

Tänä keväänä projektinsa päättäneiden keskuudessa suosituimmat teemat olivat luonnon monimuotoisuus ja lähiympäristö.

”Onnittelut kaikille Vihreän lipun ansainneille ja kestävälle tasolle nousseille! Ja kiitos – teette upeaa työtä ympäri Suomen. Mahdollistatte toiminnallanne kymmenien tuhansien lasten ympäristösuhteen rakentumista ja kestävien tietojen ja taitojen oppimista”, Vihreä lippu -ohjelmajohtaja Monika Salmivalli kiittelee.

Vuoden 2023 Vihreä lippu -toimijat

Vihreä lippu -toimikunta on valinnut myös vuoden Vihreä lippu -toimijat. Vuoden Vihreä lippu -toimijapalkinto on tunnustus erityisen esimerkillisestä kestävän kehityksen kasvatustyöstä. Äänestys erittäin hyvien ehdokkaiden välillä oli aiempien vuosien tapaan tiukka. Vuoden Vihreä lippu -toimijat 2023 ovat Saunalahden yhtenäiskoulu Espoosta, Boxby skola Sipoosta ja Kantvikin päiväkoti Kirkkonummelta. Paljon onnea palkituille!

Vihreä lippu -toiminnassa lukuvuoden 2022-2023 painopisteenä ollut raatitoiminta

Vihreän lipun toimintamallissa lasten ja nuorten osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet ovat kaiken keskiössä. Koska ympäristöraatitoiminta on osallisuuden ja vaikuttamisen olennainen elementti, halusimme lukuvuoden ajan kannustaa Vihreän lipun toiminnassa panostamaan erityisesti raatien toimintaan.

Puistopoulun peruskoulun ympäristöraatilaisia. Kuva: Pinja Silvonen

Ympäristöraatien työ haluttiin nostaa ansaitusti esiin ja  Vihreä lippu -toimikunta painottikin vuoden Vihreä lippu -toimijan valinnassa erityisesti onnistunutta ja innostunutta ympäristöraatitoimintaa.

 

 

Raatitoiminnan kautta, lapset ja nuoret pääsevät osaksi käytännön demokratiakasvatusta ja oppivat tärkeitä kansalais- ja vaikuttamistaitoja. Osallisuus ja omaan toimintaympäristöön vaikuttaminen on erottamaton osa kestävän kehityksen toimintaa. Suuri kiitos kaikille aktiivisille lapsille ja nuorille ympäristöraadeissa, olette edelläkävijöitä ja tärkeitä esimerkkejä ympäristötoiminnan edistämisessä!

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu -projektien teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus ja kestävä kulutus.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on toteuttanut Vihreä lippu -ohjelmaa Suomessa yli 20 vuotta. Mukana on jo yli 100 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa Suomessa. Ohjelmaan osallistuu päiväkoteja, kouluja, toisen asteen oppilaitoksia ja vapaa-ajan toimijoita.

Vihreä lippu -sertifikaatti on osoitus osallistavasta, suunnitelmallisesta ja laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä, joka täyttää ohjelman kriteerit. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä.

  • Katso listaus kaikista Vihreän lipun saaneista ja kestävälle tasolle siirretyistä toimijoista täältä.

Lisätietoa:
Monika Salmivalli
Vihreä lippu -ohjelmajohtaja
puh. 050 441 2334
monika.salmivalli@feesuomi.fi

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.