Kun ympäristökasvattaja Linnan juhliin lähti – Silja Sarkkinen edustaa FEE Suomea itsenäisyyspäivän juhlissa

Kun ympäristökasvattaja sai kutsun Linnan juhliin, ensimmäinen tunne oli epäusko ja hämmennys. Minä, ihan tavallinen täti, joudun sinne julkkisten ja poliittisen ja muun eliitin joukkoon. Mitä ihmettä minä muka panen päälleni? Kuinka siellä käyttäydytään? Enhän minä edes tunne ketään! Kun asian hiljalleen alkoi uskoa todeksi, ymmärsi sen merkityksen. On suuri kunnia päästä edustamaan ympäristökasvattajia Linnan juhliin. Meitä ympäristökasvattajia arvostetaan, ja ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen puheenjohtajana tämä kunnia tuli nyt sattumalta juuri minulle.

Presidenttipari valitsi tämän vuoden vastaanoton teemaksi yhteisen ympäristömme. Teema heijastuu kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa ja koristeluissa. Vastaanotolle kutsuttujen 1700 eri tavoin ja eri aloilla ansioituneen vieraan joukossa on niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia. Tarjoilu on pääosin kotimaisista raaka-aineista tehtyä – luomutuotteita, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita. Presidentinlinnan koristeluissa käytetyt kukat tulevat hortensiaa lukuun ottamatta kotimaisilta, uusiutuvia energianlähteitä käyttäviltä puutarhoilta. Myös musiikissa korostuvat luontoaiheet.

Tasavallan presidentin kanslia on tiedottamisessaan pitänyt hienosti ympäristöteemaa yllä. Media on nostanut esille muutaman ansioituneen ympäristötoimijan, mutta eniten on kirjoitettu iltapuvuista. Jenni Haukio tuo ympäristöajattelun myös pukuunsa, jonka materiaali on tehty koivusta. Tämä innoittanee myös osaa muista juhlavieraista pukeutumaan ekologisesti ja kierrättäen.

Juhlakutsut tulevat kuukautta ennen itsenäisyyspäivää. Kovin paljon aikaa ei valmistautumiseen ole, varsinkaan, jos ei ole koskaan aiemmin edes leikkinyt ajatuksella päästä valtakunnan arvostetuimpiin iltapukujuhliin. Hienosti ovat kuitenkin ystävät tulleet avuksi, ja kokonaisuus alkaa olla kasassa.

Vihreän juhlapukuni ja siihen sopivan käsilaukun on suunnitellut ja ommellut kampe-vaatemerkin Kaisamaija Uljas, joka on muusikko ja osa-aika-askartelija. Vihreä on yksi lempiväreistäni, mutta vasta FEE Suomen hallituksessa heitetty idea hyödyntää ja tuoda esiin kestävän kehityksen sertifikaatin tunnusta, Vihreää lippua, jonka 20-vuotisjuhlavuosi on meneillään, sinetöi päätöksen. Puvun ja laukun materiaalina on käytetty vanhoja pellavaverhoja ja pientä vihreää lippua.

Puvun kruunaa Finally-niminen hopeinen emaloitu lainakoru. Se on tehty Tammisaaressa kultaseppä Pia Westerbergin ja kultaseppäopiskelija Erika Stellbergin yhteistyöprojektina. Emaloinnin on tehnyt Merikan Trepp Tallinnasssa. Koru on odottanut Pian mielessä toteutustaan jo 20 vuotta, minkä takia se sai nimen Finally. Mielessäni nimi kuvastaa myös huojennusta siitä, että vihdoinkin ympäristö- ja ilmastoasiat nousevat näyttävästi esiin jopa Linnan juhlissa ja meitä ympäristökasvattajia ja muita ympäristötoimijoita arvostetaan. Juhlakampauksen ja -meikin tekee Emma Kivimäki ekosalonki ja hiushoitola Hiusgalleriasta.

Huomenna siis juhlitaan, ympäristökasvatuksen asialla!

Teksti: Silja Sarkkinen

FEE Suomen puheenjohtaja 2017-2018

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.