Ulos-Ut-Out: Kiinnostus ulko-opetukseen kasvussa – luo monia mahdollisuuksia rakentaa kestävää tulevaisuutta

Kiinnostus ulkona opettamiseen on kasvanut korona-aikana. Juuri nyt käynnissä oleva Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma Ulos-Ut-Out kokoaa yli 400 opettajaa, kasvattajaa sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelevää kehittämään ulkona tapahtuvaa opetusta ja oppimista 15.-17.6.2021. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on yksi tapahtuman kahdeksasta pääjärjestäjästä.

“Vahvan luontosuhteen rakentuminen vaatii omakohtaisia kokemuksia ulkona luonnossa. Vahva luontosuhde herättää parhaimmillaan myös halun suojella luontoa ja avaa ymmärryksen siihen, että lopulta me kaikki olemme osa luontoa, samaa elämänvirtaa”, FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu sanoo.

”Ulkona oppiminen katkaisee istuvan elämäntavan ja tarjoaa moniaistisia kokemuksia, jotka rakentavat oppijalle vahvemmat muistijäljet. Ulkona tapahtuva opetus luo tarjoumia, joita luokkahuoneessa ei saavuteta. Kun näihin lisää vielä luonnon hyvinvointivaikutukset, voi todeta, että ulkona oppimisella on todella monenlaisia hyötyjä, ” kertoo vuodesta 2014 aktiivisesti ja säännöllisesti ulkona opettamista tehnyt erityisluokanopettaja Ulla Myllyniemi Otalammen koulusta Vihdistä. Myllyniemi toimii myös Suomen ympäristöopisto SYKLIn ulko-opetuksen asiantuntijana.

Kasvava kiinnostus ulkona oppimiseen on havaittu Ulos-Ut-Outia järjestävien alan järjestöjen ja toimijoiden keskuudessa. Esimerkiksi Ulko-opet Facebook-ryhmän osallistujamäärä on kasvanut tuhansilla viimeisen vuoden aikana jo noin 9,5 tuhanteen, ja ulkona oppimista käsittelevien materiaalien kysyntä on kasvanut.

Ulos-Ut-Out tuo ulko-opetuksen kotipihoille ja mökkilaitureille

Ulos-Ut-Out-osallistuja Sari Sirniö mökkilaiturillaan tietokoneen ja kahvimukin kanssa.

Varhaiskasvatuksen opettaja Sari Sirniö osallistuu Ulos-Ut-Outiin mökkilaituriltaan. Kuva: Roy Sirniö.

Ulos–Ut–Out kokoaa kolmeen tapahtumapäivään yhteensä lähes sata työpajaa, keskustelua, puheenvuoroa ja muuta ohjelmanumeroa. Monipuolista tarjontaa on Jukka Takalon vetämästä lauluntekokurssista huippututkijoiden puheenvuoroihin ilmastokasvatuksesta sekä toivosta ympäristökriisin keskellä. Laajaa ohjelmatarjontaa yhdistää tapahtuman kattoteema: muutos.

”Etsimme ulko-opetuksen keinoin polkuja kestävään tulevaisuuteen. Ympäristössämme on käynnissä monia vakavia muutoksia, kuten ilmastonmuutos ja luontokato, jotka vaativat ratkaisuja. Ulko-opetus voi esimerkiksi luontosuhdetta vahvistamalla edistää muuttuvassa maailmassa tarvittavien kestävien elämäntapojen oppimista”, kertoo tapahtuman koordinaattori Maija Ihantola.

Järjestäjät ja osa esiintyjistä ovat koolla tapahtumapaikalla Nurmeksessa, josta ohjelma striimataan osallistujille eri puolille Suomea. Varhaiskasvatuksen opettaja Sari Sirniö osallistui tapahtumaan tiistaina 15.6. mökkilaiturinsa nokalta Vuohijärveltä, ja siirtyy kahdeksi viimeiseksi päiväksi kotipihalleen Hyvinkäälle, suihkulähteen äärelle.

“Missään tapauksessa en ainakaan ole sisätiloissa, oli sää mikä tahansa! Tässä korkeatasoisessa tapahtumassa on runsaasti ohjelmatarjontaa. Osallistumalla koulutan itseäni ja rikastutan omaa työtäni. Kun palaan syksyllä töihin, on hihassani uusia, hyviä ideoita. Jo aiempien kokemusteni mukaan lapset rakastavat olla metsässä, ja oppivat ulkona luonnossa kuin huomaamattaan”, Sirniö kertoo.

Ulos–Ut–Out järjestetään yhteistyön voimalla. FEE Suomen lisäksi mukana on seitsemän muuta pääjärjestäjää: Finlands Svenska Idrott rf, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry / LYKE-verkosto, Suomen Metsäyhdistys ry, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry / Seikkailukasvatusverkosto, Suomen Ympäristöopisto SYKLI, WWF Suomi, Freshabit LIFE IP – Suomen suurin vesiensuojeluhanke.

Ohjelmaa on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Turussa ja Sauvossa. Seuraava tapahtuma järjestetään kahden vuoden kuluttua vuonna 2023.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.