Uusi koulutus myötätunnosta kestävän toiminnan edistäjänä päiväkodeissa ja kouluissa – ilmoittaudu mukaan!

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen uusi, Opetushallituksen tukema koulutushanke tarjoaa tietoa ja työkaluja, joilla opettajat ja kasvattajat voivat vahvistaa ympäristökasvatusta myötätuntopedagogiikan keinoin. Myötätuntoinen suhde luontoon edistää kestävien toimintatapojen oppimista. Väitöskirjatutkija Emma Kurenlahti toimii hankkeen projektipäällikkönä ja luopuu tästä syystä FEE Suomen hallituksen puheenjohtajan tehtävistä. Varapuheenjohtaja Marjo Pakkanen hoitaa puheenjohtajan tehtäviä.

Uusinta tutkimustietoa ja työkaluja myötätuntoon ympäristökasvatuksen keinona

Toisille – myötätuntopedagogiikka ympäristökasvatuksessa -täydennyskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen opettajille ja kasvattajille. Koulutukset käynnistyvät syksyllä 2021 Helsingistä. Ensimmäisten koulutuskertojen ilmoittautuminen on jo auennut. Kaiken kaikkiaan koulutuksia järjestetään 2021—2022 kuudella eri paikkakunnalla ympäri Suomen.

Koulutukset toteutetaan yhteistyössä alan kärkitutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa, ja ne tarjoavat uusinta myötätuntoa ja ympäristökasvatusta koskevaa tutkimustietoa. Osallistujat saavat käytännön keinoja lasten aktiivisen toimijuuden, osallisuuden ja myönteisen ympäristösuhteen vahvistamiseen sekä toisiin ihmisiin ja luontoon suuntautuvan myötätunnon tukemiseen päiväkodin ja koulun arjessa. Tämä edistää varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman sisältöjen toteuttamista.

Koulutus sisältää kaksi helposti arjessa toteutettavaa etätehtävää, kaksi lyhyttä etäluentoa sekä kaksi lähiopetuspäivää. Osallistujat toteuttavat asiantuntijoiden tuella omat myötätuntoprojektit, joiden keskiössä ovat lasten ympäristöhavainnot, osallisuus sekä pyrkimys toimia myötätuntoisesti luonnon ja ympäristön puolesta.

”Myötätuntoa on tärkeää edistää opetuksessa ja kasvatuksessa, sillä luontoon suuntautuva huolenpito edistää kestävien elämäntapojen oppimista. Myötätuntokoulutuksen osana toteutettavat projektit ovat oivallinen keino edistää lasten aktiivista toimijuutta, osallisuutta ja toisiin suuntautuvaa vastuullisuutta”, projektipäällikkö Emma Kurenlahti sanoo.

Koulutuksen materiaalit ja etäluontovideot ladataan kaikkien saataville ja hyödynnettäviksi hankkeen verkkosivuille. Lisäksi MAPPA.fi -materiaalipankkiin perustetaan hankkeen aikana Myötätunto-teemareppu, josta aihepiiristä kiinnostuneet löytävät materiaalin helposti myös koulutusten jälkeen.

Ilmoittaudu mukaan syksyn koulutuksiin!

Ensimmäiset koulutukset järjestetään Helsingissä 5.10. ja 7.12.2021. Mukaan mahtuu 30 osallistujaa. Varmista paikkasi ilmoittautumalla alustavasti sähköpostin välityksellä osoitteeseen emma.kurenlahti@feesuomi.fi (voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä).

Ensimmäinen lähiopetuspäivä syventää osallistujien ymmärrystä myötätunnosta, myötätuntoprojekteista ja niiden yhteydestä kestävään elämäntapaan. Lähipäivän lopuksi osallistujat käynnistävät oman myötätuntoprojektinsa suunnittelun asiantuntijoiden tukemana. Toinen lähiopetuspäivä koostuu käynnistyneen myötätuntoprojektin rikastamisesta edelleen asiantuntijoiden avulla keskittyen kriittisen myötätunnon, myötätuntouupumuksen ja toivon teemojen käsittelyyn.

Koulutuksen laajuus on yhteensä kaksi opintopistettä. Kouluttajina toimivat Kurenlahden lisäksi FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu, väitöskirjatutkija Pihla Soinnunmaa, yliopistonlehtori Jaakko Hilppö ja yliopisto-opettaja Linda Nurhonen.

Ilmoittautuminen päättyy 21.9.2021 tai paikkojen täyttyessä. Kevään 2022 koulutuksista kerrotaan syksyn 2021 aikana uutiskirjeessämme, some-kanavillamme ja verkkosivuillamme. Seuraathan viestintäkanaviamme!

Tutustu monimuotoiseen myötätuntoon myös Ympäristökasvatus Teema -lehden tuoreimmassa numerossa: lue lehteä täällä.

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.