Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi julkisti Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkinnon vuoden 2019 saajat syyskokouksessaan Tampereella.
Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkinnolla FEE Suomi haluaa nostaa esiin ansiokasta ympäristökasvatustyötä. Järjestö palkitsee vuosittain yhden tai useamman henkilön tai tahon, joka on merkittävästi edistänyt ympäristökasvatusta esimerkiksi pitkäjänteisellä tai uusia käytäntöjä luovalla toiminnalla. Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkintoa on myönnetty vuodesta 2002 lähtien (palkinnon aiemmin saaneet löytyvät täältä).
FEE Suomen hallitus myöntää Ympäristökasvatuksen Ruusu -palkinnot jäsenistön ehdotusten perusteella. Tänä vuonna hyvin perusteltuja ehdotuksia tuli yhteensä kymmenen. Ympäristökasvatuksen Ruusut päätettiin myöntää seuraaville tahoille:
———————-
Panu Pihkala
Sanni Virtanen ja Ruusuvuoren koulu
———————–
Palkintojen myöntöperusteet:
Panu Pihkala
Ruusu myönnetään merkittävästä ympäristötunteisiin ja ympäristökasvatukseen liittyvästä työstä yhteiskunnan eri tasoilla. Panu Pihkala on ympäristöteologian dosentti Helsingin yliopistossa ja hän on perehtynyt laajasti ympäristötutkimukseen. Pihkala tunnetaan myös Suomen johtavana asiantuntijana ympäristöahdistukseen liittyvässä monitieteellisessä tutkimuksessa. Hän on edistänyt ympäristötunteisiin liittyvää julkista ja kasvatus- sekä opetustoimintaan liittyvää keskustelua useilla eri areenoilla luoden täten uusia näkökulmia ja sanoittamisen tapoja myös ympäristökasvatuksen käytännön toimijoiden keskuuteen. Pihkala on edistänyt ympäristökasvatusta merkittävästi myös suhteessa kirkollisiin toimijoihin. Hänen tietokirjansa Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Pihkalan uusin kirja Mieli maassa? – Ympäristötunteet (2019) jatkaa hänen ympäristötunteisiin liittyvää ansiokasta työtä yhteiskunnallisena keskustelijana. Panu Pihkala ansaitsee ruusun pitkäjänteisestä työstään kestävyyttä edistävänä toimijana, joka on nostanut suomalaiseen yhteiskunnalliseen ja ympäristökasvatukseen liittyvään keskusteluun tunteet ympäristön tilaan liittyvänä ilmiönä.
Sanni Virtanen ja Ruusuvuoren koulu
Ruusu myönnetään kuvataideopettaja Sanni Virtaselle ja Ruusuvuoren koululle julkisesta opettajien ja oppilaiden ympäristötoimijuutta ja vaikuttamista tukevasta työstä. Sanni Virtanen on edistänyt uutta energistä toimintaa yläkoulussa oppilaiden ja opettajien keskuudessa tukien oppilaiden ilmasto- ja ympäristötoimintaa useilla eri tavoilla. Tämän lisäksi hän on toiminut aktiivisena keskustelijan ja kokemusten jakajana julkisessa keskustelussa. Ruusuvuoren koulu on toiminut innovatiivisen ympäristökasvatustoiminnan mahdollistajana ja tukijana sekä huomioinut oppilaiden huolen ja ahdistuksen ympäristön tilasta. Tähän huoleen on vastattu tukemalla oppilaiden ja opettajien vaikuttamisen mahdollisuuksia moninaisin keinoin mm. ilmastolakkoilun, kouluruokailun kehittämisen ja ”Radikaali toivo” sekä ”Korso valittaa” valinnaisaineiden merkeissä. Tämän lisäksi kaikille oppilaille on tarjottu mahdollisuus vaikuttaa maailmassa havaitsemiinsa virheisiin mm. ”Korso valittaa” tiimin välityksellä. Vaikuttamisessa on käytetty innovatiivisia vaikuttamiskeinoja, joilla on saatu konkreettisia muutoksia aikaiseksi. Ruusuvuoren koulussa on edistetty ansiokkaasti oppilaiden toimijuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Tämä toiminta luo esimerkillistä inspiraatiota ja intoa myös muille kasvatus- ja opetusalan toimijoille. Lähiöstä kajahtaa nyt voimalla oppilaiden vaikuttamistyön merkeissä!
Onnittelut palkituille ja suuret kiitokset kaikille hyviä ehdotuksia laatineille!
Palkinnot jaetaan Sirene-verkoston seminaarissa pe 13.12.
Lisätietoja:
Emma Kurenlahti
Puheenjohtaja
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi
emma.kurenlahti@feesuomi.fi