Ekotempaus-Kevätkummun-koulu-1280x800

Porvoon Kevätkummun koulun ympäristötiimi on kehittänyt Ekotapapassin, johon viidesluokkalaiset merkitsevät viikon ajan vapaa-ajallaan tekemiään ekotekoja. Teot voivat liittyä kierrätykseen, energiansäästöön ja kuluttamiseen, ja merkinnän passiin saa esimerkiksi viemällä lasia lasinkeräykseen tai sammuttamalla turhaan palavan valon.

Koululaisten avulla myös vanhemmat kiinnittävät huomiota kestävän kehityksen teemoihin, sillä heidän on kuittauksellaan hyväksyttävä lapsensa Ekotapapassi ennen sen palautusta opettajalle. Kaikki oppilaat saavat vapaaehtoisesta osallistumisestaan oman Ekotapa-diplomin, minkä lisäksi passinsa palauttaneiden kesken arvotaan palkintoja.

Kevätkummun koulun viidesluokkalaiset haastavat Porvoon muut viidesluokkalaiset mukaan tekemään ekotekoja vuosittain kansallisella energiansäästöviikolla (vko 41) . Uusi ikäluokka pääsee näin aina mukaan. Kehitysyhtiö Posintran avustuksella ilmoittautuneille kouluille jaetaan tarvittavat materiaalit.

Ekotapapassi on kaikkien käytettävissä

Myös Kevätkummun koulun kirjasto on osallistunut Ekotempaukseen omalla ohjelmallaan. Ekotapoihin on tarkoitus panostaa enemmänkin, jotta saadaan uudessa Kantele-talossa esimerkiksi kierrätys toimimaan kaikkien talon toimijoiden ja käyttäjien osalta yhtenäisesti. Tiedon levittämistä jatketaan myös muihin Porvoon kouluihin.

Ekotapapassi on Creative commons -lisenssillä kaikkien käytettävissä. Se on lisätty Opetushallituksen ylläpitämälle Edu.fi-verkkosivustolle. Tempaus on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, mikä tuo näkyvyyttä Porvoon kaupungille. Climate Leadership Councilin myötävaikutuksella #ecoactchallenge on toteutettu New Yorkissa.

Kevätkummun koulun Ekotekotempaus on myös palkittu Suomessa kuntien kiertotalouskisassa vuonna 2018. Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kisassa etsittiin kuntien kiinnostavimpia kiertotalousratkaisuja.


Teksti: Riitta Salasto

Kuvat: Anette Sundström

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.