Elä kokonaisena, oivalla valintojesi arvo

luontoherkkyys

Teksti: Susanna Hänninen


Elä kokonaisena, oivalla valintojesi arvo, kukoista aitona, upeana sinuna – näiden sanojen alkukirjaimista koostuu minulle tärkeä sana: ekovakaus. Suuri innoittajani on filosofia, joka perustuu ekofilosofi Henryk Skolimowskin kirjaan Ekojooga – Harjoituksia ja meditaatioita maanpäällisen kauneuden sisäistämiseksi. Haluan tuoda tätä filosofiaa ihmisten tietoisuuteen oman kokemukseni kautta.


Pyhyys

Skolimowskin ekofilosofia perustuu käsitykseen, että maailmaan on suhtauduttava kokonaan toisella tavalla. Hänen mukaansa maailmaa on ajateltavana pyhänä paikkana. Hän kirjoittaa:

”– – jos miellämme maailman sellaiseksi, on käytöksemmekin sitä kohtaan oltava kunnioittavaa.”

Meillä kaikilla on oma elämäntarinamme. Osaammeko hyödyntää sitä? Olemme uskomattomia, Luojan luomia olevaisia. Emme välttämättä tiedosta kaikkia ominaisuuksiamme ja koko potentiaaliamme.

Ekojooga-teos ilmestyi suomenkielisenä vuonna 1996. Englanninkielinen alkuteos Eco-Yoga ilmestyi 1994.

Lumoutuminen

Olen kokenut löytäneeni ekojoogan avulla itsestäni piilossa olevia kykyjä. Eräs tärkeä ominaisuuteni on kyky lumoutua, ja haluan uskoa, että kaikissa meissä on tämä tärkeä taito.

Olen saanut lumoutumisen taitoni päivänvaloon tarkastelemalla omaa elettyä elämääni. Olen nöyrtynyt luonnon edessä ja tuntenut suurta rakkautta ja kiitollisuutta luontoa kohtaan saavuttaen kunnioittavan mielentilan.

Kunnioittavan mielentilan löydettyäsi olet vapaa. Kaikki, mitä tarvitset, löytyy sisältäsi.

Muisto

Eräs muisto lapsuudestani on minulle erityisen tärkeä. Tämä muistijälki palautui mieleeni oivaltaessani pyhyyden olemuksen, sen, mikä on minulle henkilökohtaisesti pyhää. Muisto on ajalta, jolloin olimme muuttaneet perheeni kanssa Espooseen, Bodom-järven rannalle keskelle kauneinta luontoa. 

Häikäisevän valkoisessa kirkkaudessa, pihamaalla olen minä, kolmevuotias, sonnustautuneena jäänsiniseen kaksiosaiseen toppa-asuun ja valkoiseen sudenhäntähattuun. Siinä seison ihmetellen valoa, kirkkautta, hiljaisuutta, puhtautta, pyhyyden läsnäoloa ympärilläni. Itsessäni. Tiedän, että olen tullut kotiin.

Tuo muisto sai minut ymmärtämään, että olin aikuiselämäni ajan kaivannut kotiin, en pelkästään lapsuuden kotipaikkani luontoon, vaan aitoon, alkuperäiseen itseeni. Hyväksyttyäni itseni juuri sellaisena kuin olen, kokonaisena, kaikkine puolineni, koen pyhyyden läsnäolon. Ymmärrän nyt, mitä Skolimowski tarkoittaa sanoessaan maailman olevan pyhä paikka.


Jutun kirjoittaja Susanna Hänninen on Syklistä valmistunut ympäristökasvattaja ja luontoherkkyysohjaaja. Hän pyörittää sivutoimisena Ekovakaus-yritystä.


Ekovakaus


Selaa muita juttuja

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.