Järjestön ajankohtaiset kuulumiset

iitu-tuovin

FEE Suomen toimiston alkuvuoteen on kuulunut muutoksen tuulia henkilöstövaihdosten ja uusiin toimitiloihin muuton myötä. Uusi osoitteemme on Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki. Muutoksista on kuitenkin nyt pikkuhiljaa palauduttu: uusi ihana toimistomme tuntuu kotoisalta ja työntekijäresurssien minimistä huolimatta kevään toiminnassa on saatu keskityttyä tärkeimpään.iitu-tuovikeltaiset

 

Fee Suomen toimiston väki

Pitkäaikainen työntekijämme Kati Vähä-Jaakkola siirtyi helmikuussa toiminnanjohtajan sijaisen tehtäviin Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liittoon, ja Vihreä lippu -päällikkö Aino Alasentie jäi samalla vanhempainvapaalle. Toiminnanjohtaja Hanna Partasen jätettyä tehtävänsä alkuvuodesta on järjestömme ja Vihreän lipun toiminnasta vastannut kuluneen kevään ajan Iitu Kiminki, arvokkaana apukätenään harjoittelija Emma Vuorio. Green Key -ohjelmasta on vastannut edelleen Marketta Viljasaari yhdessä uuden apurinsa Elina Harjun kanssa. Ympäristöministeriön myönteisen valtionavustuspäätöksen myötä syksyllä on toimistolle onneksi luvassa jälleen lisäresurssejakin.

 

Hallitus

Myös FEE Suomen hallitus on tehnyt alkuvuodesta ahkerasti töitä. Hallituksen puheenjohtaja Silja Sarkkisen tsemppiterveiset kaikille järjestömme jäsenille ja kumppaneille:

“Viime vuoden virheistä ja takaiskuista on otettu opiksi. Voivottelemaan ei jäädä, vaan katsotaan eteenpäin – jatketaan talouden vakauttamista ja seuran kehittämistä valtakunnallisena asiantuntijajärjestönä, jolle jokainen jäsen, toimija ja yhteistyökumppani on tärkeä. Ympäristökasvatuksen tukemisen ja edistämisen vaikuttamistyö kaipaa kuitenkin lisää vapaaehtoisia osaajia monille areenoilleen.”

 

Lue ja ehdota lehtijuttuja!

Järjestömme julkaisemasta Ympäristökasvatus-lehdestä on luvassa tänä vuonna yhteensä kolme verkkonumeroa, joista kaksi seuraavaa ilmestyvät elokuussa ja lokakuussa. Verkkolehti on siirretty uusille sivuille Iina Heikkilän avulla ja Anna Kytömäen kuvittaman hauskan logon kera – nauttikaa, olkaa hyvät! Lehteä toimittaa Marjo Soulanto, ja päätoimittaja on Silja Sarkkinen.

Lähetä toimitukselle juttuehdotuksia omasta ympäristökasvatustyöstäsi ja muista kiinnostavista aiheista! toimitus(at)ymparistokasvatus.fi

 

iitu-vl

 

Vihreä lippu myönnettiin yli sadalle koululle ja päiväkodille

FEE Suomi myönsi tänä keväänä kansainvälisen Vihreä lippu -sertifikaatin yhteensä 112 kotimaiselle kasvatusalan toimijalle osoituksena ansiokkaasta ympäristötyöstä. Kestävälle Vihreä lippu -tasolle siirrettiin kahdeksan ohjelman osallistujaa. Onnittelemme lämpimästi kaikkia Vihreän lipun saaneita ja kestävälle Vihreä lippu -tasolle siirtyneitä!

Listauksen kaikista tänä keväänä Vihreän lipun saaneista ja kestävälle tasolle siirtyvistä toimijoista löydät Fee Suomen verkkosivuilta.

Toivion koulun mainion Vihreä lippu -laulun sanoin:

On vesiasioitakin, myös jätteen kierrätystä,
ja energia-asioista meillä tietämystä.
Nyt lipun vihreän me saamme pihan tankoon nostaa.
Ei ympäristöpalkintoa kaupasta voi ostaa.

 

Vihreällä lipulla uudet kriteerit

Vihreä lippu -toiminnassa on siirrytty syksystä 2016 alkaen uusiin kriteereihin, jotka antavat ohjelman osallistujille aiempaa enemmän vapautta projektien teeman valintaan sekä vähentävät ohjelman kartoituksiin ja raportointiin kuluvaa työtä.

Tulevana syksynä myös ruotsinkielinen Grön flagg -alaohjelma siirtyy FEE Suomen piiriin suomenkielisten Vihreä lippu -osallistujien tavoin, minkä merkeissä on luvassa uudistusta muun muassa ohjelman verkkosivuihin ja materiaaleihin.

 

iitu-green

iitu-green

 

Green Key jatkaa kasvuaan Suomessa ja maailmalla

Matkailualan Green Key -ympäristöohjelma jatkaa vahvaa kasvuaan Suomessa ja maailmalla. Kahdessa vuodessa ohjelma on kasvanut Suomessa markkinajohtajaksi ja 62 sertifioidun kohteen verkostoksi. Green Key -sertifioidut kohteet tavoittavat Suomessa jo lähes 3 miljoonaa matkailijaa vuosittain. Maailmanlaajuisesti kohteita on jo yli 2600 ja mukana on 58 maata.

Green Key -ympäristötyön pohjana toimiva kansainvälinen Green Key -ympäristökriteeristö uudistui vuonna 2016. Uusi kriteeristö tukee globaaleja Agenda 2030 -tavoitteita, ja se on saanut myös arvostetun Global Sustainable Travel Councilin hyväksynnän.

Suomessa on käytössä omat Green Key -kriteeristönsä hotelleille, pienille majoitusliikkeille sekä leirintäalueille ja mökkikylille. Ahvenanmaalla on käytössä lisäksi Green Key -kriteeristöt ravintoloille ja kahviloille sekä nähtävyyksille.

 

iitu-ocd

 

Miljoona lasta ja nuorta osallistui kansainväliseen ulkoluokkapäivään

15.–21.5.2017 vietettiin Suomessa oikeaa ulkona oppimisen superviikkoa. Sen huipennuksena toteutettiin FEE Suomen luotsaama kansainvälinen Outdoor Classroom Day -tempaus. Tempaukseen osallistui Suomesta yhteensä 84 koulua ja päiväkotia, joissa lähti ulos oppimaan kaiken kaikkiaan yli 2600 lasta ja nuorta. Maailmanlaajuisesti tempauspäivänä ulos oppimaan lähteneiden lasten ja nuorten lukumäärä ylitti reilusti miljoonan!

Suomessa ulkona oppijoita innostivat etenkin toiminnallinen ulkomatematiikka ja -äidinkieli, kuvataide- ja rakennusprojektit ulkona, mobiilioppimispelit sekä koko päivän metsäretket. Päivään mahtui myös villiyrttien keruuta sekä historian, uskonnon ja terveystiedon opetusta. Löytyipä joukosta yksi ulkona retkellä yöpynyt päiväkodin väkikin!

iitu-ulos-utUlos-Ut-Out-tapahtumassa nähdään!

Ulkona oppimisen teemalla jatketaan vielä kesäkuussakin Turussa ja Sauvossa järjestettävässä kansainvälisessä Ulos-Ut-Out-tapahtumassa, jonka 500 osallistujalle on tarjolla kahden päivän ajan yli 200 huippumielenkiintoista luentoa ja työpajaa ympäristökasvatuksesta ja muusta ulkona oppimisesta.

FEE Suomella on tapahtuman minimessuilla näyttelypiste, minkä lisäksi Green Key ja Vihreä lippu -ohjelmamme ovat tapahtuman työpajoissa läsnä. Nähdään Ulos-Ut-Outissa! Juttuja ja uutisia tapahtuman annista on luvassa seuraavassa verkkolehdessämme elokuussa.

 


Teksti: Iitu Kiminki
Kukkakuvat: Tuovi Kurttio, Ulkoluokkapäivä-kuva: Ryhall Academy, Vihreä lippu -kuva: Päiväkoti Neulanen

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.