Kirjasto madaltaa turvallisesti aktivismin kynnystä

KirjastostaAktivistiksi_final (1)

Teksti: Johanna Juvonen, Tuula Rönkä ja Liisa Uimonen


Tieto lisää ymmärrystä ekokriisistä, mutta tarvitsemme myös toimintaa suunnanmuutokseen. Kukaan ei voi olla hiljaa kriisien keskellä.

Haastavina aikoina kirjastot voivat mahdollistaa turvallista ja tietoon pohjautuvaa yhteiskunnallista keskustelua. Tämän päivän kirjasto aktiivinen toimija. Kirjasto madaltaa aktivismin kynnystä ja tarjoaa turvallisen kaverin maailman pelastamiseen. Kirjastosta aktivistiksi –kampanjassa kannustetaan kaikkia osallistumaan ympäristötoimintaan.

Kirjastoilla on aina ollut tärkeä yhteiskunnallinen rooli

Yleisillä kirjastoilla on koko olemassaolonsa ajan ollut tärkeä yhteiskunnallinen rooli demokratian, lukutaidon ja sananvapauden vahvistajana. Ekokriisi on yhteiskunnallinen ja kulttuurinen, meitä kaikkia koskettava kriisi, jonka ratkaisuun kirjastolla on oma vastuunsa osallistua.

Kirjaston toiminnalla voimme tukea ekososiaalista sivistystä, ymmärrystä kohtuuden välttämättömyydestä rajallisella maapallolla sekä kykyä ja halua kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja tehdä niitä todeksi muiden kanssa. Haluamme tukea ihmisten ilmastolukutaitoa, joka auttaa navigoimaan ilmasto- ja ympäristökeskustelun ja ratkaisujen rakentamisen maailmassa.

Olennaisia toiminnassa ovat myös kansalaisyhteiskunnan toimijat, ja siksi kampanja toteutetaan yhteistyössä järjestöjen kanssa. Monimuotoisesta ympäristöliikkeestä voi löytyä jokaiselle ominaisin tapa olla mukana ja toimia.

Kevään kampanja: Aktivistidiplomi

Kirjastosta aktivistiksi on Helmet-kirjastojen kevään 2023 kampanja, jossa kannustamme ihmisiä ympäristötoimintaan Aktivistidiplomin avulla. Aktivistidiplomi on tarkoitettu inspiraatioksi ja tueksi erilaisiin toiminnan ja vaikuttamisen tapoihin tutustumisessa. Haastekohdat voi suorittaa haluamaan tavalla ja itselleen sopivassa järjestyksessä.

Kampanjan avulla haluamme tukea jokaisen mahdollisuuksia osallistumiseen ja toimintaan asiassa, joka koskee meitä kaikkia. Kirjastosta aktivistiksi -kampanja on jatkoa ilmastolukupiireille ja Helsingin kaupunginkirjaston Ilmastovieraat-kiertueelle, joka toteutettiin keväällä 2022.

Kampanja alkoi Luonto lainassa -viikolla 6.–12.2.2023, ja se kestää toukokuun loppuun.

Vinkkejä diplomin suorittamiseen

– Lue tai kuuntele ympäristöaiheinen kauno- ja tietokirja.

– Vaikuta elämäntavoilla: luo uusi rutiini.   

– Osallistu ympäristöaiheiseen toimintaan tai tapahtumaan kirjastossa.

– Aloita keskustelu sinulle tärkeästä ympäristökysymyksestä.   

– Kysy valitsemaltasi kansanedustajalta, kunnallisvaltuutetulta tai ehdokkaalta, mitä hän aikoo tehdä luontokadon estämiseksi.

– Osallistu ympäristöaiheiseen kampanjaan, allekirjoita vetoomus tai kansalaisaloite.

– Osallistu jonkin järjestön toimintaan tai tapahtumaan.

– Osallistu ympäristöaiheiseen mielenosoitukseen.

– Palkitse itsesi menemällä metsäretkelle.

Järjestöt mukana

Kampanjassa ovat mukana Aktivistimummot, Dodo ry, Eettisen kaupan puolesta – Eetti ry, Elokapina, Extinction Rebellion Finland, Greenpeace Suomi, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Hiilivapaa Suomi, Ilmastovanhemmat, Luontoliitto, Maan ystävät ja Helsingin seudun Maan ystävät, Meidän metsämme, ProMartat, PSLifestyle-hanke / Sitra, WWF Suomi ja Zero Waste Finland.

Lisäksi kannustamme osallistujia tutustumaan avoimin mielin muihinkin järjestöihin. Järjestöjä kutsumme tuomaan omaa toimintaa osaksi kampanjaa #aktivistidiplomi-tunnisteen avulla.

Lukuvinkkejä ja lisätietoa


Kirjoittajat Johanna Juvonen, Tuula Rönkä ja Liisa Uimonen ovat kampanjan koordinaattoreita Helsingin kaupunginkirjastossa.


Kuva: Marja Hautala / Helmet

FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.