Luontokokemuksista tukea nuorten luontoyhteyteen

kuva2_Riikka_Puhakka
Teksti ja kuva: Riikka Puhakka

Vois vähentää ehkä puhelimel olemist. Vois viettää enemmän aikaa ehkä pihalla, ulkona luonnossa. Ehkä sai semmosen paremman ja raikkaamman olon, kun oli siel luonnossa ja ei ollu niin paljoo puhelimella ja sitte yleensä on ehkä vähän päänsärkyä kotona, kun tuijottaa koko ajan sitä ruutua, ni ei siel oikee ollu sitä. 

Näin kuvaili yhdeksäsluokkalainen nuori tuntemuksiaan Repoveden kansallispuistoon tehdyn vaelluksen jälkeen. Ihmisen hyvinvoinnin ja ympäristön tilan yhteen kytkeytyminen tunnistetaan nykyisin yhä paremmin. Myönteisten luontokokemusten on havaittu vahvistavan luontoyhteyttä ja ympäristövastuullisuutta. Teini-iässä kiinnostus luontoa kohtaan voi notkahtaa, mutta usein se palautuu aikuisiässä.

Palautumisen kannalta tärkeitä ovat myönteiset luontokokemukset. Suomen Akatemian rahoittamassa NATUREWELL-hankkeessa tutkittiin, miten erilaisiin ulkoiluaktiviteetteihin osallistuminen vaikuttaa nuorten luontoyhteyteen, koettuun hyvinvointiin ja luonnosta saatavaan mikrobialtistukseen.

 

Vaelluksella noustiin ihailemaan maisemia Olhavanvuorelle. Kuva: Mira Grönroos.

Vaelluksella irti arjesta

Lahtelainen 9. luokka osallistui keväällä 2022 kolmen päivän vaellukselle, jolla yövyttiin teltassa tai kodassa, opeteltiin erätaitoja sekä käytiin melomassa ja kävellen tutustumassa kansallispuistoon. Samaan aikaan toinen 9. luokka, tutkimuksen kontrolliryhmä, osallistui kolmen päivän draamaleirille pääasiassa sisätiloissa leirikeskuksessa. 

Sekä vaelluksen että draamaleirin osallistujat korostivat yönyliretkien myönteisiä vaikutuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja ryhmän yhteenkuuluvuuteen (Puhakka 2025a). Vaellus oli henkisesti ja fyysisesti kuormittava osallistujille, ja nuorten tuntemukset vaihtelivat tilanteen mukaan. Vaelluksen jälkeen tehtyjen haastattelujen perusteella luontoseikkailun ominaispiirteet – alkeellisissa olosuhteissa oleminen, arjen rutiineista irtautuminen ja osallistuminen haastaviin aktiviteetteihin – kuitenkin tukivat nuorten hyvinvointia.

Vaellus mahdollisti irtautumisen arjen huolista, minäpystyvyyttä vahvistavat onnistumisen elämykset sekä omana itsenä olemisen. Nuorten kiinnostus luontoa kohtaan sekä halu viettää aikaa luontoympäristössä lisääntyi vaelluksen aikana. Kansallispuistossa nuoret olivat myös kosketuksissa terveyden kannalta hyödylliseen luonnon mikrobistoon. 

Luontokokemuksia pelien kautta

Samaan aikaan keväällä 2022 lahtelainen 9. luokka geokätköili tunnin päivässä kymmenen päivän ajan ja toinen luokka pelasi ulkona sijaintiin perustuvia mobiilipelejä, kuten Pokémon Go:ta. 

Tulokset osoittivat, että nuorten myönteiset tuntemukset lisääntyivät tutkimusjakson aikana (Puhakka 2025b). Koulupäivisin ulkona pelaaminen kavereiden kanssa piristi ja rentoutti nuoria. Pienryhmissä pelatessaan nuoret saattoivat jutella syvällisemmistä asioista kuin muuten koulupäivien aikana. Pelit myös motivoivat nuoria liikkumaan ulkona. Erityisesti geokätköillessä tuli liikuttua monipuolisesti, sillä kätköjen löytäminen saattaa vaatia vaikkapa kiipeämistä. Monet nuoret olivat innostuneita jatkamaan pelaamista ja tutustumista lähiseudun luontokohteisiin.

Ulkona pelatessaan nuoret nauttivat moniaistisista luontokokemuksista. Esimerkiksi luonnon äänet ja tuoksut vievät helposti huomion ja auttavat keskittymään hetkeen. Varsinkin geokätköjä etsiessä nuoret kiinnittivät huomiota luonnon yksityiskohtiin ja saattoivat samalla huomata haitallisia ihmisen jälkiä luonnossa – esimerkiksi roskaamista.

Monissa mobiilipeleissä huomio kiinnittyy ensisijaisesti kännykän ruutuun, mutta esimerkiksi lajien tunnistamiseen perustuva Seek by iNaturalist herätti nuorten kiinnostusta luontoon. Tutkimus myös osoittaa, että kaupunkiluonnossa geokätköillessäkin saadaan terveyden kannalta hyödyllistä mikrobialtistusta.  

 

Geokätköillessään nuoret liikkuivat Lahden kaupunkiluonnossa. Kuva: Inka Järvelä.

 

Lähiluonnon merkitys

Tulosten perusteella voidaan korostaa luontokokemusten – kuten myös taideaktiviteettien – sisällyttämistä nuorten jokapäiväiseen arkeen. Nuorten luontoyhteyttä voidaan vahvistaa tekemällä heille tutuksi erilaisia luontoympäristöjä. Pidemmät luontoseikkailut ovat todennäköisesti vaikuttavampia, mutta myös lähiluonto tarjoaa monipuolisia kokemuksia, joiden toteuttaminen ei vaadi erityisosaamista. Pelien ja lyhyiden luontoretkien avulla voidaan houkutella lapsia ja nuoria tutustumaan erilaisiin luontoympäristöihin, tottumaan vaihteleviin olosuhteisiin sekä havaitsemaan luonnon hyvinvointihyötyjä. Samalla voi vahvistua kiinnostus luontoa kohtaan. 


Artikkelin kirjoittaja Riikka Puhakka on työskennellyt akatemiatutkijana NATUREWELL-hankkeessa Helsingin yliopistossa Lahden yliopistokampuksella. Nykyisin hän työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

Puhakka, R. (2025a). Effects of an outdoor adventure on adolescents’ well-being and nature connection – a comparison with a drama workshop. Leisure Sciences.

Puhakka, R. (2025b). Potential of location-based games in increasing adolescents’ well-being and connection with nature. Annals of Leisure Research.


Lue lehden muita juttuja

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: , ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.