Luontoretki maahan muuttaneen kokemuksena

cof

Muutin Suomeen elokuussa 2016. Kun sain mahdollisuuden osallistua Kiertävä luontokoulu Naakan luontoretkelle Viikin Vanhankaupunginlahdella, ajattelin, että tämä on hieno tapa tutustua maahan, jossa asun.  Mikä voisikaan toivottaa ihmisen paremmin tervetulleeksi kuin luonto?

Olen aikaisemminkin käynyt Suomessa useita kertoja ja joka kerta ihastuin enemmän tähän maahan ja sen upeaan luontoon. Jalkapallon lisäksi harrastuksiini kuuluu kalastus ja luontoretkeily, ja voin sanoa, että missään en ole saanut nauttia näistä harrastuksista niin paljon kuin Suomessa. Muutettuani Suomeen tärkein tehtäväni oli oppia kieli mahdollisimman hyvin. Kun aloitin suomen kielen kurssin, alku oli todella hauskaa ja inspiroivaa. Ajan myötä, kun opiskelun taso nousi, opiskelusta tuli yhä rankempaa ja haastavampaa. Siksi koen, että luontoretkitapahtuma on mainio tapa saada vaihtelua teoreettiseen opiskeluun.

Koin luontoretken opiskelumuotona, jossa pyritään käytännönläheisesti opiskelemaan ja tutustumaan luontoon ja luontoaiheiseen sanastoon. Luontoretki oli hyvin hauska ja opettavainen. Opin monia uusia sanoja, jotka eivät olleet vielä tulleet vastaan. Samoin pääsin tutustumaan entistä paremmin Suomen luontoon – luontoon, jonka jokaisen Suomessa asuvan tulisi kokea ja nähdä.

Oppia veden kiertämisestä ja kiikarointia

Luontoretken alussa keskustelimme ja teimme harjoituksen veden kierrosta luonnossa. Tämä kierto oli kaikille osallistujille tuttu, mikä helpotti heitä ymmärtämään ja oppimaan uusia sanoja koskien tätä aihetta.

Retken alusta alkaen kuulimme kaunista linnunlaulua. Laulu soi taustalla retken alusta loppuun asti. Mielestäni tämä antoi retkelle hienon tunnelman.

Seuraava kohteemme oli Matinkaaren silta. Sillalle noustuamme oikealla ja vasemmalla oli upeat näkymät. Saimme kiikarit, joiden avulla pääsimme tarkkailemaan lintuja ja upeaa näkymää. Päivä oli todella kaunis ja aurinkoinen, joten sillalta näkyi hyvin kauas. Tässä kohteessa oli myös lyhyt historiaan liittyvä tietoisku.

Luonto suurennuslasilla katsottuna

Seuraava tehtävämme oli tutustua luontoon suurennuslasin avulla. Kevään herääminen näkyi myös suurennuslasilla. Kävelyn aikana saimme jatkuvasti ohjeita ja opastusta retken vetäjältä.

Oli upeaa huomata, kuinka retken vetäjä painotti, että luontoa ei tulisi arastella ja pelätä. Mielestäni tämä painotus oli retken yksi tärkeimmistä tavoitteista. Kyseinen kohderyhmä ei tunne Suomen luontoa tarpeeksi hyvin, minkä takia he eivät välttämättä uskalla lähteä itse luontoon, vaan kokevat sen pelottavana.

Lajintuntemusta

Seuraava aktiviteettimme koski kasvi- ja puulajeja, jotka kasvavat Suomessa. Tämä oli todella mielenkiintoinen aihe, koska Suomessa luonto ja sen kasvu on todella rikasta, monipuolista ja ulkomaalaisille tuntematonta. Kielen osaaminen ei ollut vielä kovin laajaa, minkä takia kysymyksiä esitettiin melko vähän, mutta kiinnostus oli huomattavissa aktiivisen osallistumisen ja havainnoimisen perusteella.

Kasvi- ja puulajien jälkeen siirryimme eläinlajeihin ja lintujen muuttoon. Vanhankaupunginlahdella elää noin 80 lintulajia. Lintujen tarkkailu on Suomessa todella suosittu harrastus. Tämän harrastuksen suosio näkyi myös luontoretken aikana, näimme useita lintujen tarkkailun harrastajia, jotka liikkuivat luonnossa kiikarit mukana.

Kaunis vesiputous kaupungissa

Luontoretken viimeinen kohde oli Viikin vesiputous. Vesiputous oli todella kaunis ja huomiota herättävä. Osallistujat saivat tilaisuuden ottaa kuvia ja nauttia kauniista näkymästä ennen retken päättymistä.

Luontoretki oli todella mielenkiintoinen ja todella hyvin suunniteltu. Se oli suunniteltu niin, että se piti jatkuvasti osallistujien mielenkiinnon yllä. Luontoretki sisälsi paljon positiivisia kokemuksia. Myös ilmapiiri oli todella positiivinen. Uusien asioiden ja sanojen oppimisen lisäksi luontoretki sisälsi paljon naurua ja hauskanpitoa. Toivon, että seuraavatkin luontoretkelle osallistujat kokevat samoin. Suuri kiitos Kiertävä Luontokoulu Naakalle hienosta kokemuksesta. Toivon, että saan tilaisuuden osallistua heidän järjestämilleen luontoretkille jatkossakin. Luonto on suuri osa jokaisen ihmisen elämää. Siksi meidän jokaisen tulisi arvostaa luontoa ja pitää siitä hyvää huolta.


Teksti: Branimir Milosevic

Retkikohdevinkkejä

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.