Märkiä sukkia, muutama juoksuaskel ja rinkallinen uusia kokemuksia – talkoolaisena ulkona oppimisen suurtapahtumassa

Talkoolaisia Ulos-Ut-Out-tapahtumassa. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen metsäyhdistys.

Harvoin näkee niin suuren joukon ympäristö-, seikkailu- ja metsäkasvatuksen ammattilaisia samassa metsässä kuin Ulos – Ut – Out -tapahtumassa! Osallistuin ulkona oppimisen suurtapahtumaan FEE Suomen työharjoittelijan ja talkoolaisen roolissa. Tapahtuma oli opiskelijalle täydellinen paikka verkostoitua.

 

Ulos – Ut – Out -osallistujien kassien pakkauslinjasto Ahtelassa 4.6.2017.

Termosmukeja janoisille

Ulos – Ut – Out -tapahtuma järjestettiin 5.–6.2017, mutta hyppäsin mukaan jo keväällä järjestelyihin ja pääsin näkemään talkoolaisena kiivasta yksityiskohtien hiomista ja kokonaiskuvan hahmottumista.

Kun ei minulla – tai juuri muillakaan – ollut aikaisempaa kokemusta tämän kokoluokan tapahtuman järjestämisestä, yllätyksiltä ei voitu välttyä. Etukäteen ei kuulostanut pahalta, että täyttäisimme noin viisisataa messukassia, jotta osallistujat saisivat muun muassa termosmukit aamukahvia varten heti ilmoittautuessaan. Todellisuudessa työ osoittautui massiiviseksi ”tehdaslinjastoksi”, jossa kasseja pakattiin yli kymmenen hengen käsipareilla. Talkoolaisia todella tarvittiin!

Talkoolaisen silmissä erityisen tärkeää oli tietää, keneen ottaa yhteyttä, kun eteen tulee tilanteita, joihin ei itse löydä nopeasti ratkaisua. Vastuualueiden jako jo ennen tapahtuman alkua sekä vastaavien henkilöiden esittely koko talkooporukalle on asia, jota ei kannata unohtaa. Kun jokainen tietää paikkansa, nälkäiset ympäristökasvattajat saavat vatsan täyteen ruokaa ongelmitta ja seminaarien uuvuttamat seikkailukasvattajat pääsevät rentoutumaan saunan lauteille ennen telttaan vetäytymistä.

 

Työpajapaikkojen merkitsemistä ennen tapahtuman alkua. Kuvassa talkoolaiset Iitu Kiminki, Emma Vuorio, Eva-Lotta Backman ja Tinus Ahrenberg.

Joka paikan höylänä tutustuu ja oppii

Tällaisessa tapahtumassa tarvitaan myös ainakin kourallinen joka paikan höyliä, joina me talkoolaiset kunnostauduimme. Kun lisäkäsiä tarvittiin, talkoolainen oli jo matkalla ja hoiti paikan päällä homman kuin homman.

Talkoolaisten merkitystä suurtapahtumissa ei voi olla liikaa korostamatta, koska monet tapahtumat jäisivät järjestämättä tai toimisivat huomattavasti huonommin ilman heitä. Tapahtumaan osallistuminen talkoolaisen roolissa oli minulle silmiä avaava kokemus, jossa pääsi tutustumaan alan toimijoihin ja josta jäi monia hyviä oppeja mukaan tulevaisuuden haasteisiin.

Teksti: Emma Vuorio

Kuvat: Vilma Issakainen / Suomen metsäyhdistys (ylin kuva), Emma Vuorio & Niina Rossi

 

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.