Opettajat lähimetsässä – ”panta pään ympärillä hellitti”

MiiaVihtiälän kuva

Teksti: Marja Tikka


Järjestimme Puolimatkan koulun opettajille tutustumisretken metsään Vihreä lippu -tiimin kanssa lukuvuoden 2022 alussa. Neljänkymmenen opettajan joukossa oli useita, jotka eivät olleet käyneet Hyvinkäällä sijaitsevan koulun lähimetsässä ollenkaan eivätkä tunteneet sen polkuja.

Luontoretken tarkoitus oli tutustuttaa opettajia toisiinsa ja ryhmäyttää heitä, tehdä lähimetsä vähän tutummaksi ja madaltaa sinne menemisen kynnystä sekä näyttää muutamia tapoja toteuttaa ulkona opettamista ja ympäristökasvatusta.

Suorarunkoisia puita

Opettajien virkistävä tapahtuma sisälsi nuotiokahvit ja rasteja vanhan luontoreitin varrella.

Viiden minuutin rastit vanhan luontoreitin varrella

Teimme koulun  lähimetsään kuusi rastia puihin merkityn, vanhan luontoreitin varrelle. Opettajat jaettiin ryhmiin, ja he etsivät kartan avulla oman rastinsa, josta aloittivat kierroksen.

Rastilla sai viipyä vain viisi minuuttia, jotta vältettiin ruuhkat. Jokaiseen ryhmään nimettiin kellovahti, joka oli selvillä ajankäytöstä. Ennen lähtöä nautittiin virkistävät nuotiokahvit ja pullat kodalla, jossa saatiin myös toimintaohjeet.

Sovellukset ja materiaalit käyttöön rasteilla

Rasteilla oli monipuolista  toimintaa: siellä esiteltiin Google Lens -sovellus, joka nimeää esimerkiksi kasvit nopeasti, sekä Birdnet, joka tunnistaa linnut äänestä. Lisäksi leikittiin käpymatikkaa ja kaveribingoa englanniksi.

Metsän kauneimmasta kohdasta otettiin pahvikehysten kanssa valokuva. Näistä kuvista järjestettiin myöhemmin koululle näyttely, jossa oppilaat saivat äänestää suosikkimaisemaansa.

Yhdellä rastilla etsittiin itselle sopivaa opetusmateriaalia Mappa.fi- ja Freeed-sivustojen avulla. Viimeisellä rastilla oli täytettävänä rehtorin kysely työyhteisön toiveista.

Tapahtuma onnistui yli odotusten

Osa rasteista sisälsi ohjaajan, ja osa toimi pelkän kirjallisen ohjeen varassa. Aikaa kului kahvituksen aloittamisesta koululle paluuseen vajaat kaksi tuntia.

Iltapäivä metsässä sujui yli odotusten. Palautteen mukaan ”panta pään ympärillä hellitti” ja polulla oli hauskaa.

”Paras opekokous pitkään aikaan!”

Koimme, että kaikki asetetut tavoitteet  saavutettiin kirkkaasti!


 

Jutun kirjoittaja Marja Tikka on eläkkeellä oleva luokanopettaja ja ympäristökasvattaja, joka kuluttaa eläkepäiviään muun muassa toimimalla metsämummona koulussa.


Kuvat: Miia Vihtiälä ja Taru Klaavu


Metsämummot ja -vaarit

Mappa-materiaalipankki

Freeed

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.