Parasta on, kun eläin katsoo kameraa kohti – Aarni, 17, kertoo harrastuksestaan

KUVAKILPAILU 5

Haastattelu: Suvi Rajamäki

Valokuvat ja kuvatarinat: Aarni Holappa


Lapin lomareissulla olimme hiihtämässä, ja tarkoitukseni oli kuvata kuukkeleita. Paluumatkalla iso valkoinen möykky suhahti ohi parin metrin päässä: riekko oli laskeutunut hiihtoladun viereen. Sain onneksi kameran repusta riittävän nopeasti, eikä riekko säikähtänyt.

Luontoretkeilyn kautta luontokuvaajaksi

Aarni Holappa, 17, voitti talvikuvakisan, jonka Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat järjestivät  alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille syksyllä 2023. Retkeilyharrastuksen ohessa alkanut luonnon kuvaaminen muuttui intohimoksi pari vuotta sitten.

Aarni Holappa on ollut aina innokas luonnossa liikkuja. Perheen kanssa luonnossa vietetty aika ja lapsuuden suunnistusharrastus ovat rakentaneet hänelle vahvan luontosuhteen. Nykyään luontoon vetää valokuvaamisen lisäksi retkeily, vaellukset pohjoiseen sekä hiihtäminen ja vapaalasku.

– Yksi parhaimmista luontoon liittyvistä muistoistani on ensimmäinen vapaalaskukertani Lapissa. Maisemat ja laskeminen ovat tavalliseen lasketteluun verrattuna huomattavasti palkitsevampia, kun on joutunut tekemään paljon työtä päästäkseen mäen huipulle, Aarni kuvaa viimevuotista kokemustaan.

Olin kävelemässä puron vieressä kulkevaa polkua kohti lintutornia, kun edestä kuului kova molskahdus. Hiivin lähemmäs, ja huomasin harmaahaikaran. Pääsin lähelle kuvaamaan, sillä edessä oli sen verran puita, että haikara ei häiriintynyt läsnäolostani.

Metsän, jäkälien ja eläinten kuvaamista

Valokuvaamisen Aarni kertoo aloittaneensa ”kunnolla” vasta kaksi vuotta sitten. Aiemmin hän oli kuvannut metsää ja jäkäliä retkeillessään luonnossa, mutta pitkäaikainen haave eläinten kuvaamisesta alkoi toteutua vasta paremman kuvauskaluston hankkimisen myötä.  

Nyt luontokuvaaminen on vienyt Aarnin mukanaan: 

– Menen pari kertaa viikossa suoraan koulusta kuvaamaan lintuja, ja tietenkin myös viikonloppuisin, hän kertoo. 

Helsingissä asuvan Aarnin kotiseudulta löytyy runsaasti kiinnostavaa kuvattavaa, ja vinkkejä eläinten suosimista paikoista saa, kun on päässyt ”sisälle skeneen”. Kuvat hiiripöllöstä, harmaahaikarasta ja pyrstötiaisesta on napattu pääkaupunkiseudulla. 

Olimme Lapissa lomalla, ja kiipesimme lumikengillä Kiilopään huipulle. Minulla oli kamera mukana, sillä olin haaveillut saavani hyvän kuvan porosta. Huipulla oli kova tuuli ja todella kylmää, mutta kun näin porojen lähestyvän, odotin täydellistä hetkeä ja sain napattua kuvan, jossa poro katsoo suoraan kameraan.

Kiinnostavat petoeläimet

Rakkaus luontoon ja retkeilyyn sekä luontokuvat sosiaalisessa mediassa ovat inspiroineet Aarnin valokuvausharrastusta. Hän kertoo kuvaavansa mieluiten petoeläimiä, kuten pöllöjä, haukkoja ja kotkia. Siitä huolimatta hänen oma suosikkinsa kilpailukuvista on pyrstötiaisesta napattu otos. 

– Se on niin uniikki kuva. En itsekään ensin tajunnut ottaneeni kuvaa, jossa pyrstötiainen näyttää nukkuvan. Se on ollut ihan superpieni hetki, jolloin lintu on luultavasti ollut juuri laskeutumassa. 

Kun Aarnilta kysyy vinkkejä luontokuvaamisesta kiinnostuneille nuorille, hän kehottaa pitämään kuvausvälineen aina mukana ja ottamaan paljon kuvia kaikenlaisista kohteista.  Luontokuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä, ja kylmyyden jähmettämät sormet ja sateen kastelema kameran näyttö hankaloittavat kuvaamista. Joskus voi käydä niin, että pitkän odottelun jälkeen tulee täydellinen tilaisuus, mutta kamerassa onkin väärät asetukset tai muistikortti täynnä.

Parasta luontokuvaamisessa Aarnin mielestä on, kun eläin katsoo kameraa kohti, ja hän onnistuu saamaan juuri sellaisen kuvan, kuin on toivonut. Epäonnistumisten jälkeen onnistuminen on erityisen palkitsevaa. 

Olin mummolassa, kun huomasimme pyrstötiaisparven pörräävän lähipuissa. Menin kameran kanssa talon nurkalle, kun linnut tulivat riittävän lähelle. En itsekään ensin tajunnut ottaneeni kuvaa, jossa pyrstötiainen näyttää nukkuvan. Se on ollut ihan superpieni hetki, jolloin lintu on luultavasti ollut juuri laskeutumassa.

 

Lisää Aarnin luontokuvia löytyy Instagramissa


Luontoliitto ry:n ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n talvikuvakisa järjestettiin lokakuussa 2023. Aarni Holapan kuvat julkaistaan Luontoliiton talvikorteissa.


Jutun kirjoittaja Suvi Rajamäki toimii Luontoliiton tiedottajana. Luontoliitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. 


Juttu on julkaistu 12.11.2023.

Lue muita verkkolehden juttuja

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: , ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.