Ulos-Ut-Out -tapahtuma tulee taas – ilmoittautuminen avataan marraskuussa!

VI_kuningas_lÑhtee_kalaan

Alansa suurin tapahtuma kokoaa ulkona oppimisesta kiinnostuneet 9.–11.6.2020 Nurmekseen. Kattoteemana on muutos. Luvassa on monipuolinen kattaus työpajoja, huippukiinnostavia puhujia ja pyöreitä pöytiä upeissa puitteissa kesäisessä Pohjois-Karjalassa. Odotukset ovat korkealla – tervetuloa mukaan, ilmoittautuminen avautuu 1.11.2019.

Tapahtuman valmistelua tehdään jo täyttä päätä. Pyysimme muutamia vuoden 2017 tapahtumassa mukana olleita jakamaan parhaat muistonsa ja kertomaan odotuksistaan tulevalle tapahtumalle.

– Mitä odotat eniten Ulos-Ut-Out 2020 -tapahtumalta?

– Parhaat muistosi vuoden 2017 Ulos-Ut-Out -tapahtumasta?


Paavo Heinonen: Lintuharrastajat ja villiyrttiasiantuntijat vetivät pisimmän korren!

Ulos-ut-out 2020 -tapahtumalta odotan eniten asiantuntevia puheenvuoroja, jotka saavat minut tarkastelemaan myös omaa työtäni uusista näkökulmista. Tapahtuma on loistava tilaisuus tavata vanhoja tuttuja ja myös tutustua uusiin kollegoihin, saada uusia ideoita työhön sekä jakaa omia hyviä kokemuksia muille asiasta kiinnostuneille. Toivon, että tapahtumassa niin ympäristökasvattajat, seikkailukasvattajat kuin kaikki muutkin luontoa työssään hyödyntävät ammattilaiset ovat avoimin mielin laajentamassa omaa ammatillista identiteettiään ja oppimassa uutta.

Erityisesti vuoden 2017 Ulos-Ut-Out-päiviltä jäi mieleen Seikkailukasvatusverkoston tapa välittää primus seuraavan seminaarin järjestäjälle. Tämä ”juhlallinen seremonia” on omiaan lisäämään yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Yksittäisistä luennoista ja työpajoista ovat jääneet mieleen sellaiset, joiden vetäjät suhtautuivat esitettävään asiaan suurella intohimolla. Lintuharrastajat ja villiyrttiasiantuntijat vetivät tässä pisimmän korren!

Paavo Heinonen työskentelee projektipäällikkönä Suomen urheiluopiston hankkeessa LUODE – Luonto ja taide nuorten työelämätaitojen oppimisympäristönä.


Satu Mälkiä: Olin ihan liekeissä mukana ensimmäisessä Ulos-Ut-Out -tapahtumassa vuonna 2017.

Ilmoittaudun Ulos-Ut-Out 2020 -tapahtumaan heti kun mahdollista. Odotan liekkihetkiä, samanhenkisiä ihmisiä, vilkasta verkostoitumista, näpsäköitä näkökulmia, elämyksiä, ideoita, sielu lepää -kokemuksia, ajatusten, ideoiden ja toimintavinkkien vaihtoa ja jakamista. Kiitos teille, jotka nyt järjestätte meille näitä voimauttavia hetkiä! Nähhää ja koetaa yhessä Ulos-Ut-Out!

Olin ihan liekeissä mukana ensimmäisessä Ulos-Ut-Out-tapahtumassa vuonna 2017. Puitteet olivat huikeat ja järjestelyt toimivat upeasti. Kaikessa oli nähty vaivaa ja pieniäkin yksityiskohtia oli ajateltu (mm. alkumaljat Turun linnassa, päreissä syöty iltapala, asiantuntevat luennoitsijat ja työpajojen vetäjät). Työpajat olivat niin mielenkiintoisia, olisin niin halunnut niihin kaikkiin. Onneksi oli aikaa myös vaihtaa ajatuksia eri työpajoista muiden osallistujien kanssa.

Ihan parhautta oli nähdä rakkaita ystäviä ympäri Suomen ja tutustua uusiin huipputyyppeihin! Samanhenkiset ihmiset yhdessä, luonto ja aikaa keskustella, jakaa osaamista, olla, oppia sekä omaksua, eihän parempaa voi olla! Kauniit puitteet (linna ja luonto), uudet ideat, ajatukset ja materiaalit antoivat myös liekkihetkiä.

Mieleenpainuvaa oli se, että rakensimme oman riippumattokylämme kahden ystäväni kanssa männikköön, jossa menimme ihan tukkoon siitepölystä, vaikka tarjolla olisi ollut upeita rantamaisemia. Riippumattoyhteisömme sai ilon irti moneen kertaan. Riippumattoilu ystävien kanssa, lintujen lauluun herääminen ja yhteinen ilo sekä nauru läpi tapahtuman jäivät todella mieleen ja antoivat virtaa pitkäksi aikaa.

Satu Mälkiä työskentelee luokanopettajana Lahdessa, Jalkarannan koulussa, sekä ympäristökasvattajana ulkona oppimisen painotuksella.


Henna Junttila: Odotan rohkeita uusia avauksia.

Odotan Ulos-Ut-Out 2020 -tapahtumalta rohkeita uusia avauksia varhaiskasvatukseen, jotain konkreettista, mitä viedä eri-ikäisten lasten arkeen. Suomessa asuu yhä enemmän lapsia ja perheitä, jotka eivät ole syntyneet Suomessa. Nämä mahdollisuudet pitää tehdä myös heille tutuiksi.

Miten toimia, jotta arvokkaat hiilinielut säilyvät? Mitä kasvavalle sukupolvelle on tärkeää antaa evääksi? Fiilistelysanoina minulla ovat elämyksellisyys, itse kokeminen ja  yhdessä tehden.

Parasta tapahtumassa oli vuonna 2017 kokonaisuus. Vahvaa ja mielenkiintoista teoriaa upeassa Turun linnan miljöössä ja toinen päivä keskellä luontoa Sauvon Ahtelassa. Nämä toisiaan täydentävät ja hyvin erilaiset päivät tekivät kokonaisuudesta onnistuneen.

Osa meistä nukkui yön elämänsä ensimmäistä kertaa upouudessa riippumatossa, osa oli jo konkareita, jotka osasivat varata lämpimän lampaantaljan riippumaton pohjalle. Lepakkojahti, lintubongaus ja mielenkiintoiset ryhmätehtävät antoivat meille paljon ideoita myös päiväkotiin vietäviksi.

Kaikkiin seitsemään päiväkotiimme tuli keittiölierot vakituisiksi asukeiksi ja lasten hoidettaviksi. Siitä poiki myös kiertotaloushanke, joka päättyi keväällä 2018 ja jatkuu uusin ideoin ympäristökasvatustyönä.

Minulle henkilökohtaisesti vaikuttavinta oli käärmeen hoitajan rauhallinen esittely kyyn maailmasta samalla kun hän piti käärmeen ryhmämme keskellä lempeästi ohjaten.

Henna Junttila työskentelee Sateenkaari Koto -päiväkotien toiminnanjohtajana. (Kuva: H.J.)


Niklas Hjort: Hienoja olivat kaikki kohtaamiset.

Odotan Ulos-Ut-Out 2020 -tapahtumasta verkostoitumista, uusia ideoita ja mukavaa tunnelmaa hyvässä porukassa ulkona. Vuonna 2017 Ulos-Ut-Out -tapahtuman avajaiset Turun linnan pihalla olivat todella mahtipontiset. Vaikka vähän satoi, se ei latistanut tunnelmaa.

Retkeilyn ABC -työpajassa saatiin paistaa leipää tulella, mikäli oli minulle uusi oppi ja samalla huikea elämys. Opin työpajassa myös tapoja, miten lapsille ja nuorille voi opettaa retkelle varustautumista. Hienoja olivat myös kaikki kohtaamiset vanhojen ja uusien tuttujen kanssa luonnon helmassa.

Niklas Hjort työskentelee etsivänä nuorisotyöntekijänä Helsingin NMKY ry:ssä.

 

Haastattelut: Satu Hiekko ja Kati Vähä-Jaakkola

Jutun ylin kuva: Työpaja Ulos-Ut-Out -tapahtumassa vuonna 2017

Ulos-Ut-Out 2020

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.