Ympäristökasvatus lupausten kautta osaksi ammattilaisen identiteettiä

Vaskihaaste-rajattu

Teksti: Virve Rinnola


Kun puhumme ympäristökasvatuksesta, monelle tulee mieleen pienten lasten kasvattaminen ympäristömyönteisiksi. Mutta muistammeko, että ympäristökasvatuksen tulisi kulkea mukana koulutusasteelta toiseen siirtyessä? Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden taidot ovat jo nyt ja korostuneesti tulevaisuudessa osa jokaisen ammattitaitoa. Tämä artikkeli sisältää haasteen sinulle!


Ammatillinen koulutus vihreän siirtymän edelläkävijäksi

Ammatilliseen koulutukseen ottaa Suomessa joka vuosi osaa yli 300 000 ihmistä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki koulutuksen piirissä ovat ottavat omakseen vihreät arvot, vastuullisuuden, kestävän kehityksen ja yhden planeetan rajoissa -ajattelun. Ammatillisessa koulutuksessa on kuitenkin tehtävä töitä, jotta edellä mainittu tavoite toteutuu.

VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeen (2022–2023) ydintehtävä on laatia ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta yhteiskehittämisen metodein. Se sitouttaa kaikkia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tavoittelemaan moniulotteisesti kestävyysmurrosta.

Mukana on yhteensä huikeat 61 ammatillisen koulutuksen järjestäjää kaikkine oppilaitoksineen. Yhteistyö on ollut vakuuttavaa, ja jokapäiväistä työtä tehdään yli 350 kehittäjän voimin. Olet lämpimästi tervetullut hankkeen kiinnostaviin tapahtumiin!

Opiskelijoille toivoa ja vastuuta

Moni nuori ja aikuinen kokee voimakasta ilmastoahdistusta, mikä ei ole ihme. Yhtäältä se kertoo halusta vaikuttaa asioihin. Toisaalta se kertoo hädästä, että ei pysty vaikuttamaan riittävästi. Ympäristökasvatuksessa on tärkeää luoda paitsi ratkaisumalleja myös toivoa – asiat voivat muuttua, ja jokainen voi vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme.

Tästä näkökulmasta syntyi ajatus valtakunnallisesta Vaskihaaste-kampanjasta, jossa ihmiset ja organisaatiot antavat kestävän kehityksen ja vastuullisuuden lupauksia. Tällä tavoin ihminen sisäistää oman toimintansa merkityksen ja saa tunteen, että jokaisen teot ovat merkittäviä. Tämä rakentaa siltaa sisäiseen ajatteluun, jossa ihminen alkaa prosessoimaan kestävän kehityksen asioita omaan ammattiin liittyen. Hiljalleen yksilö reflektoi omaa käytöstään ja alkaa toivottavasti tekemään enemmän vihreitä tekoja.

Vaskihaaste vahvistaa positiivista kädenjälkeä – osallistu sinäkin!

Vaskihaaste-kampanjan ideana on vahvistaa ammattiin opiskelevien ja sidosryhmien positiivista ilmastoon ja ympäristöön liittyvää kädenjälkeä ja vihreää siirtymää sekä edistää vastuullisen ammatti-identiteetin kehittymistä. VASKI-hanke haastaa FEE Suomen hallituksen, henkilökunnan ja jäsenistön antamaan omia vastuullisuuden ja kestävän kehityksen lupauksia sosiaalisessa mediassa tai vaivattomasti verkkolomakkeen kautta.

Toivon, että FEEN piirissä toimivat ihmiset tarttuvat haasteeseen, koska tämä on hieno mahdollisuus tehdä oman järjestön vaikuttamistyötä näkyväksi, vahvistaa yhteistyötä sekä innostaa jäsenistöä.


Tutustu VASKI-hankkeeseen

Tutustu hankkeen kiinnostaviin tapahtumiin


VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke (2022–2023)

Vaskihaaste-kampanjaa koordinoi Opetushallituksen Vihreän siirtymän VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke. Mukana ovat SAKU ry, KESTU-hanke, AMKE ry, SAKKI ry ja OSKU ry. Vuonna 2023 Vaskihaaste-kampanja järjestetään SAKU ry:n Liikevirtaa-kampanjan kanssa.

Projektia rahoittaa OPH. Sen budjetti on 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeen pääkoordinoija on Satakunnan koulutuskuntayhtymä. Osakoordinaattoreita ovat Ammattiopisto Luovi, Perho Liiketalousopisto, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Optimaedu ja Suomen ympäristöopisto.


 

Jutun kirjoittaja Virve Rinnola on VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeen vastuullisuusviestinnän asiantuntija, kehittäjä ja ammattiopettaja. Hän koordinoi Vaskihaaste-kampanjaa.

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.