Elokuvien avulla ympäristökasvatusta luokiolaisille

Lukiolaiset250822_Ilias Missyris

Teksti: Riitta Salasto


Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä Itämeren kunniaksi. Eri puolilla Suomea järjestettiin 25.8. runsaasti tapahtumia yleisölle. Vaasassa lukiolaiset perehtyivät Itämereen ja sen tilaan elokuvien avulla. Luontoelokuva onkin oivallinen nuorten ympäristökasvatuksen keino.


Vaasan lyseon lukio ja Wildlife Festival järjestivät Itämeripäivänä tutustumispäivän luontoelokuviin osana yhteiskunnallisten aineiden opetusta Kulttuuritalo Fannyssä. Luonnon hyvinvointi on olemassaolomme perusta. Uudet lukiolaiset pääsivät näin heti opintojensa alussa perehtymään tärkeään aiheeseen.

Lukiolaispäivä oli varaslähtö varsinaiselle luontoelokuvafestivaalille, jolloin kaupungin asukkailla oli mahdollisuus käydä katsomassa useita luontoelokuvia. Vaasa Wildlife Festival järjestettiin syyskuussa 20. kerran. 

Elokuvaohjaajan haastattelu

Lukiolaiset Joonatan Knuutila ja Jami Passi haastattelivat luontoelokuvaohjaaja Jouni Hiltusta, joka on saanut työstään paljon tunnustusta. Hän on tuottanut ja ohjannut useita luontoelokuvia, ja hän tekee elokuvansa pitkälti itse alusta loppuun.

Lukiolaisille esitettiin Hiltusen elokuvat Matka merelle (2017) sekä Tuntematon selkämeri (2011), joka kertoo vuoden kierrosta. Primusmoottoreina päivän toteuttamisessa ovat olleet kulttuurikoordinaattori Illias Missyris ja lukion historian ja yhteiskunnallisten aineiden lehtori Mika Jokiaho.

Lukiolaiset Jami Passi ja Joonatan Knuutila opettajansa Mika Jokiahon kanssa.

Aaltojen alta ihmisen vaikutuksiin

Luontodokumentti Matka merelle tutkii Itäisen Suomenlahden ainutlaatuista eläimistöä ja geologiaa. Suomenlahden syvänteissä on runsaasti ravinteita. Kun pohjalta tullut ravinteikas vesi sekoittuu ylempien kerrosten kanssa, pintavesi rehevöityy.

Suomenlahdella kohtaavat runsas meriluonto, monipuolinen eläimistö sekä meren tilaa tarkkailevat ja siihen vaikuttavat ihmiset. Elokuvan henkilöiden tarinat ovat sekoitus lintutieteilijän ja merentutkijan intohimoa sekä pienen pojan uteliaisuutta jälkipolville periytyvää merta kohtaan. 

 Vaasan lyseon lukio edistää konkreettisesti Unesco-yhteistyötä

Vaasan lyseon lukio kuuluu Unescon assosioituneiden koulujen verkkoon (ASPnet). Verkko yhdistää yli 12 000 koulua 182 maassa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi rakentaa rauhaa lasten ja nuorten mieleen.

Jäsenkoulut edistävät konkreettisilla toimilla Unescon ihanteita, joissa arvostetaan muun muassa sukupuolten tasa-arvoa, sosiaalista edistystä, vapautta, demokratiaa ja monimuotoisuuden kunnioittamista. Verkosto toimii kansainvälisellä ja kansallisella tasolla kolmella selkeällä painopistealueella: 

– kestävän kehityksen kasvatus

– globaali kansalaisuuskasvatus sekä

– kulttuurien ja kulttuuriperinnön oppiminen.

Noin 60 verkossa toimivan koulun toiminnassa korostuu erityisesti ihmisoikeus-, maailmanperintö- ja ympäristökasvatus. Vaasan lyseon lukiolaiset auttavat Ugandan kouluja keräämällä tyhjiä limsapulloja koulun aulassa keräysastiaan, jonka tuotto käytetään Ugandan koululaisten hyväksi. 

– Itämeri-verkostossa teemme yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, kertoo lehtori Mika Jokiaho. Hän toimii Suomen UNESCO ASPnet Baltic Sea Project -koulujen Yhteinen Itämeri -hankkeen -koordinaattorina.

– Tutkimme Itämeren valuma-alueella ja rannikoilla sekä merellä luonnon tilaa ja teemme erilaisia mittauksia, toteutamme rantojen siivoamiskampanjoita ja ympäristö- ja kulttuuritietouteen liittyviä visoja, tempauksia ja leirejä.

– Monialaisen pedagogiikan kokeilut haastavat meidät opettajat yhteistyöhön. Uusia toimintatapoja kehitetään koko ajan lisää.

Itämeren auttamista sukeltamalla

Itämeripäivänä järjestettiin runsaasti muitakin tapahtumia. Esimerkiksi Helsingissä sukellettiin ja nostettiin mereen heitettyjä sähköpotkulautoja Tokoin lahden pohjasta. Myös Vaasassa vapaaehtoissukeltajat nostivat mitä eriskummallisimpia esineitä merestä Kalarannassa.

Sukeltamistapahtumat liittyvät kansainväliseen PADI AWARE -hankkeeseen, joka innostaa sukeltajia ympäri maailman suojelemaan merenalaista elämää. Tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi.


Kuvat: Illias Missyris, Riitta Salasto ja Ann-Britt Pada, Visit Vaasa


Yhteinen Itämeri -hanke

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.